B92: Pronađen živi potomak Eve

1. jul 2012.

komentara: 4

Škotski nastavnik u penziji Jan Kinjard (72) potomak je Eve, odnosno najstarijeg pretka modernih ljudi. To je otkriveno u okviru projekta „Škotski DNK“ čiji je cilj bio otkrivanje porekla stanovnika Škotske.

U okviru projekta koji su pokrenuli Džejms Vilson, populacijski genetičar na Univerzitetu u Edimburgu i Alister Mofar, istoričar i rektor Univerziteta Sent Endrjuz, analizirani su DNK uzorci 2.000 osoba među kojima se našao i uzorak Jana Kinjarda, udovca sa severa, koji penzionerske dane provodi izučavajući istoriju.

On se zainteresovao za projekat i rešio da izdvoji 200 funti (oko 250 evra) za DNK test i ne očekujući da će doći do takvog otkrića.

„Vodio sam sasvim običan život, a ovo me je potpuno iznenadilo. Deluje da nosim gen iz Zapadne Afrike koji je na ovo područje stigao trgovinom robljem. SAda istražujem vezu trgovine robljem između Liverpula i Afrike“, kaže Kinjard.

Genetska analiza je pokazala da on nosi genetski marker L1B1 koji vodi poreklo do „Eve“, našeg najstarijeg pretka koja je živela pre oko 190.000 godina u Africi.

Naučnici su došli do zaključka da cela moderna ljudska populacija vodi poreklo sa juga Sahare, odakle su se kasnije raselili širom sveta.

Tu takozvanu „Eva hipotezu“ prvi je pokrenuo američki genetičar Alan Vilson i ona je dokazana zahvaljujući istraživanjima mitohondrijske DNK.

Ona se prenosi sa majke na dete, pa je moguće rekonstruisati celu genetsku prošlost po ženskoj liniji.

Eva nije bila jedina žena svog vremena, ali je potomstvo njenih savremenica izumrlo. Pre oko 70.000 godina Afriku je pogodila suša, zbog čega je ljudska populacija gotovo izumrla, a broj se sveo na oko 2.000 jedinki.

Prema hipotezi profesora Brajana Siksa, svi Evropljani su potomci sedam „Evinih kćeri“ koje je nazvao Ursula, Tara, Velda, Helena, Jasmina, Ksenija i Katrina.

IZVOR: B92

DNK

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Mmilorad Marinković

    Da ne bude da je ljudski rod potomak KAINOV.

  2. hristina

    Jos jedan atak na muski svet. Ovo je katastrofa!

  3. niša petronijević

    U ovom tekstu od Nauke nema ni … N.
    klasična novinarska ….

  4. Svevlad Nemanjić

    B 92 ….. najača žuta štampa danas!