Б92: Пронађен живи потомак Еве

1. јул 2012.

коментара: 4

Шкотски наставник у пензији Јан Кињард (72) потомак је Еве, односно најстаријег претка модерних људи. То је откривено у оквиру пројекта „Шкотски ДНК“ чији је циљ био откривање порекла становника Шкотске.

У оквиру пројекта који су покренули Џејмс Вилсон, популацијски генетичар на Универзитету у Едимбургу и Алистер Мофар, историчар и ректор Универзитета Сент Ендрјуз, анализирани су ДНК узорци 2.000 особа међу којима се нашао и узорак Јана Кињарда, удовца са севера, који пензионерске дане проводи изучавајући историју.

Он се заинтересовао за пројекат и решио да издвоји 200 фунти (око 250 евра) за ДНК тест и не очекујући да ће доћи до таквог открића.

„Водио сам сасвим обичан живот, а ово ме је потпуно изненадило. Делује да носим ген из Западне Африке који је на ово подручје стигао трговином робљем. САда истражујем везу трговине робљем између Ливерпула и Африке“, каже Кињард.

Генетска анализа је показала да он носи генетски маркер L1B1 који води порекло до „Еве“, нашег најстаријег претка која је живела пре око 190.000 година у Африци.

Научници су дошли до закључка да цела модерна људска популација води порекло са југа Сахаре, одакле су се касније раселили широм света.

Ту такозвану „Ева хипотезу“ први је покренуо амерички генетичар Алан Вилсон и она је доказана захваљујући истраживањима митохондријске ДНК.

Она се преноси са мајке на дете, па је могуће реконструисати целу генетску прошлост по женској линији.

Ева није била једина жена свог времена, али је потомство њених савременица изумрло. Пре око 70.000 година Африку је погодила суша, због чега је људска популација готово изумрла, а број се свео на око 2.000 јединки.

Према хипотези професора Брајана Сикса, сви Европљани су потомци седам „Евиних кћери“ које је назвао Урсула, Тара, Велда, Хелена, Јасмина, Ксенија и Катрина.

ИЗВОР: Б92

ДНК

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Mmilorad Marinković

    Да не буде да је људски род потомак КАИНОВ.

  2. hristina

    Jos jedan atak na muski svet. Ovo je katastrofa!

  3. niša petronijević

    У овом тексту од Науке нема ни … Н.
    класична новинарска ….

  4. Свевлад Немањић

    Б 92 ….. најача жута штампа данас!