Порекло презимена, село Лучани (Лучани, Доње Драгачево)

29. јуна 2012.

коментара: 1

Доње Драгачево је 1898. и 1899. године проучавао Јован Ердељановић.

Постанак села и порекло становништва

Спомени о негдашњој вароши на Руји, близина хумки (на Руји) и трагови од грађевина у Дубровцу сведоче, да је у атару или близу овог села морало бити и каквих већих насеља.

А данашње село Лучани није старо: његово је становништво све од познијих досељеника. Да је ипак пред крај 18-ог века било прилично насљено, доказ је успомена о спахијском чардаку а осим тога и очувано предање, да се најстарија породица, Златићи, населила баш на „расељу“ старог села, које су Турци раселили. – У дипломи Проте Гучанина ово је село записано погрешно: Чучаник. Да се ту мислило на Лучане, доказ је то, што се помиње управо између Дљина (Дрена) и Негришора и Лисица. У списку од 1818. године Лучани имају 23 дома са 47 арачких лица.

Најстарија је породица Златића, која је пре 110 година дошла из Подунавља (можда из Хомоља). Сад се презивају: Златићи, Вујадиновићи и Милошевићи (сви славе Никољдан).

Други су по старини Остојићи или Стојадиновићи, пореклом „из Заграђа од Призрена“. Њихов је предак, Стојадин Остојић, убивши тамо Турчина, побегао у Црну Гору у Тушину, а одатле је са своја три сина дошао у Вране више Ариља. После многог сељакања пређу време првог устанка у Лучане. Сад се презивају: Урошевићи, Милинковићи, Радојевићи, Јевђовићи и Бакаровићи (Миловановићи). Сви славе Арханђеловдан.

У време Првог устанка су се доселили: Андрићи из Васојевића (славе Лучиндан), који се сад презивају: Танасковићи, Маркићевићи, Вучићевићи и Радивојевићи; Рендулићи од Сјенице; Рађеновићи из Криве Ријеке у срезу златиборском.

Нешто су доцније дошли: Алемпијевићи, Тодоровићи, Благојевићи, Теодосијевићи и Мандићи. Прва је породица пореклом од Пљеваља и живела је најпре под Јавором, па јој се дед доселио у Лучане а друге су три заједничког порекла од једне породице, досељене из Пријепоља (сл. Арханђелов-дан). Мандићи су из Сјенице.

Последњи се доселио Томић из Криве Ријеке у срезу златиборском.

Лучани по свом становништву спадају међу најмлађа села у Доњем Драгачеву. Једина његова старија породица тек се крајем 18-ог века у њему настанила. И од ње има до сад само 13 кућа, а на 7 породица досељених у 19-ом веку долази свих осталих 68 кућа. Ипак је у овом селу досељавање рано завршено, још у почетку 19-ог веку, тако да је село после расло само прираштајем. – Интересантно је, што Лучани имају и једну породицу из Подунавља, јер таквих досељеника нема више ни једно село у Доњем Драгачеву.

Сеоска је слава Бела Субота по Тројици.

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло Н. Кузмановић 


Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Jevđović Milorad

    Ja se prezivam Jevdjović ime Milorad kako mogu da saznam moje poreklo, znam unazad samo tri kolena. Ne pripadam ovim Jevdjovićima jer moja slava je Đurđevdan. Puno pozdrava, ko može da mi pomogne ja se zahvaljujem.