Poreklo prezimena, selo Lučani (Lučani, Donje Dragačevo)

29. jun 2012.

komentara: 1

Donje Dragačevo je 1898. i 1899. godine proučavao Jovan Erdeljanović.

Postanak sela i poreklo stanovništva

Spomeni o negdašnjoj varoši na Ruji, blizina humki (na Ruji) i tragovi od građevina u Dubrovcu svedoče, da je u ataru ili blizu ovog sela moralo biti i kakvih većih naselja.

A današnje selo Lučani nije staro: njegovo je stanovništvo sve od poznijih doseljenika. Da je ipak pred kraj 18-og veka bilo prilično nasljeno, dokaz je uspomena o spahijskom čardaku a osim toga i očuvano predanje, da se najstarija porodica, Zlatići, naselila baš na „raselju“ starog sela, koje su Turci raselili. – U diplomi Prote Gučanina ovo je selo zapisano pogrešno: Čučanik. Da se tu mislilo na Lučane, dokaz je to, što se pominje upravo između Dljina (Drena) i Negrišora i Lisica. U spisku od 1818. godine Lučani imaju 23 doma sa 47 aračkih lica.

Najstarija je porodica Zlatića, koja je pre 110 godina došla iz Podunavlja (možda iz Homolja). Sad se prezivaju: Zlatići, Vujadinovići i Miloševići (svi slave Nikoljdan).

Drugi su po starini Ostojići ili Stojadinovići, poreklom „iz Zagrađa od Prizrena“. Njihov je predak, Stojadin Ostojić, ubivši tamo Turčina, pobegao u Crnu Goru u Tušinu, a odatle je sa svoja tri sina došao u Vrane više Arilja. Posle mnogog seljakanja pređu vreme prvog ustanka u Lučane. Sad se prezivaju: Uroševići, Milinkovići, Radojevići, Jevđovići i Bakarovići (Milovanovići). Svi slave Arhanđelovdan.

U vreme Prvog ustanka su se doselili: Andrići iz Vasojevića (slave Lučindan), koji se sad prezivaju: Tanaskovići, Markićevići, Vučićevići i Radivojevići; Rendulići od Sjenice; Rađenovići iz Krive Rijeke u srezu zlatiborskom.

Nešto su docnije došli: Alempijevići, Todorovići, Blagojevići, Teodosijevići i Mandići. Prva je porodica poreklom od Pljevalja i živela je najpre pod Javorom, pa joj se ded doselio u Lučane a druge su tri zajedničkog porekla od jedne porodice, doseljene iz Prijepolja (sl. Arhanđelov-dan). Mandići su iz Sjenice.

Poslednji se doselio Tomić iz Krive Rijeke u srezu zlatiborskom.

Lučani po svom stanovništvu spadaju među najmlađa sela u Donjem Dragačevu. Jedina njegova starija porodica tek se krajem 18-og veka u njemu nastanila. I od nje ima do sad samo 13 kuća, a na 7 porodica doseljenih u 19-om veku dolazi svih ostalih 68 kuća. Ipak je u ovom selu doseljavanje rano završeno, još u početku 19-og veku, tako da je selo posle raslo samo priraštajem. – Interesantno je, što Lučani imaju i jednu porodicu iz Podunavlja, jer takvih doseljenika nema više ni jedno selo u Donjem Dragačevu.

Seoska je slava Bela Subota po Trojici.

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo N. Kuzmanović



 


Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Jevđović Milorad

    Ja se prezivam Jevdjović ime Milorad kako mogu da saznam moje poreklo, znam unazad samo tri kolena. Ne pripadam ovim Jevdjovićima jer moja slava je Đurđevdan. Puno pozdrava, ko može da mi pomogne ja se zahvaljujem.