Nova Crnja i okolna sela

11. jun 2012.

komentara: 2

Opština Nova Crnja:

Aleksandrovo (1948-1992. godine zvanični naziv je bio Velike Livade, a do 1948. godine Banatsko Aleksandrovo), Vojvoda Stepa, Molin (naselje raseljeno), Nova Crnja, Radojevo (do 1947. godine Klarija), Srpska Crnja i Toba.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. vojislav ananić

    NOVA CRNJA

    Opština Nova Crnja nalazi se na severoistoku Srbije, u Vojvodini (Srednjebanatski okrug), na samoj granici sa Rumunijom. Susedne opštine su joj Kikinda i Žitište. Opštinu čine naselja Aleksandrovo, Vojvoda Stepa, Nova Crnja, Radojevo, Srpska Crnja, Toba. Po poslednjem popisu opštinu naseljava 10.222 stanovnika.
    Opština Nova Crnja, u istorijskom i kulturnim smislu, ima dugu i bogatu tradiciju. Naselja Radojevo i Srpska Crnja se u pisanim dokumentima pominju još u 14. veku. U kulturnom, etničkom i konfesionalnom pogledu predstavlja heterogenu sredinu, što je posledica brojnih naseljavanja tokom prošlih vekova.
    Opština Nova Crnja , sa svojim prirodnim resursima (lovište Koštanac je jedno od najstarijih lovišta na ovim prostorima – šuma u ataru Vojvode Stepe iz 18. veka, termalni izvori u Srpskoj Crnji ) i kulturno- istorijskim spomenicima (rodna kuća- Spomen-muzej Đura Jakšić, dvorac Kaštel, crkva Sv.Prokopija i rodne kuće Drage Gavrilović, Aleksandra Zarina, Momčila Milankova u Srpskoj Crnji, zatim crkva Sv. Nikole u Radojevu, crkva Sv.Agote u Novoj Crnji…) predstavlja opštinu sa izuzetnim potencijalima za razvoj lovnog, banjskog, kulturnog i tranzitnog turizma.
    U Srpskoj Crnji rođen je poznati pesnik i slikar Đura Jakšić, u čiju se čast već više od 40 godina, održava kulturna manifestacija pod nazivom ”Liparske večeri – Đurini dani”.

  2. vojislav ananić

    Klarija

    Pripadala je Tamiškoj županiji. Zabeležena je 1334—5.Naseljena je na mestu nekadašnje Peterde. Još 1717 zabeležena je kao Peterda. Tada je imala 15 domova, ali je ubrzo opustela. Već na mapi od 1723—5 označena je kao nenaseljena. 1770—1 naselio ju je grof Klari Srbima i Rumunima i po njemu je naselje dobilo ime. 1773 imala je 123 doma.
    Potesi: Velike livade, Detelina, Izlaz, Livade, Masna lenija, Nova zemlja, Oređ, Popove njive, Radojevo, Stare zemlje, Stojkinske njive, Hetin, Hrvats’ki izlaz, Crkvište, Široka bara.
    U Klariji se rodio dr Milutin Jakšić, istorik (1863 —1927).

    Izvor: dr DUŠAN J. POPOVIĆ, SRBI U BANATU DO KRAJA OSAMNAESTOG VEKA, BE0GRAD, 1955.