Блаце и околна села

11. јуна 2012.

коментара: 31

Општина Блаце:

Алабана, Барбатовац, Блаце, Брежани, Више Село (до 1977. године Вишесело), Врбовац, Горња Драгуша, Горња Јошаница, Горње Гргуре, Горње Сварче, Доња Драгуша, Доња Јошаница, Доња Рашица (до 1955. године Џукела), Доње Гргуре, Доње Сварче, Дрешница, Ђуревац, Качапор, Кашевар, Криваја, Кутловац, Лазаревац, Мала Драгуша, Међухана, Музаће, Попова, Пребреза, Претежана, Претрешња, Придворица, Рашица, Сибница, Стубал, Суваја, Суви До, Трбуње, Чунгула, Чучале, Џепница и Шиљомана.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (31)

Одговорите

31 коментара

 1. Maja Kostic

  Da li neko uopste ima bilo kakve podatke o poreklu porodica koje naseljavaju sela u okolini Blaca- Muzace, konkretno porodica Ristic-Kostic, krsna slava Sv. Jovan Milostivi

 2. Igor Savic

  Zdravo Majo, istrazujem istu tematiku porodice Savic iz Muzaca, pa sam procitao Vase pitanje. Malo cu pokusati da Vam pomognem, zvuci kao fraza ali bila su dva brata Rista i Kosta, doselili su se iz Crne Gore u Muzacu oko 1896 godine, dogovorom koji su postigli Nikola Petrovic i Milan Obrenovic 1879. godine o naseljavanju Toplickog okruga (nakon Drugog srpsko-turskog rata i Berlinskog kongresa 1878. godine).
  A sada slag na tortu za moju zemljakinju….Ljubomir Kostic (verovatno otac Ranka Kostica) i Milan Ristic (verovatno otac Damjana Ristica) ucestvovali su u Toplickom ustanku protiv Bugara licno sa vodjom Toplickog ustanka Kostom Vojinovicem posle pogibije licno su ga sahranili po njegovoj zelji kod vodenice na Cerovickoj reci, odakle je kasnije prenesen u Grguru gde i danas pociva i da Vas vise ne davim…

  • Andrijana Savic

   Zdravo Igore, moja porodica sa tatine strane je Savic iz Blaca. Moj deda je bio Vukoje i živeo je u Beogradu. Imao je brata Vukomana i sestru Natu (u Beogradu). Njegov rođak Toma je isto iz Blaca ali je živeo u Beogradu sa dve ćerke, Mira i Sneza. Moj deda se oženio Desankom iz sela Suvaje. Ako imaš neke informacije o porodici Savic i da li su to isti Savici bila bih ti zahvalna odgovoru.

   • stefan savic

    Izvini,moram te pitati kako se zvao tvoj deda,zato sto je moj deda po ocu(zvao se Milan),isto imao bracu Vukoja i Vukomana i sestru Natu?Ovo su isto Savici iz Blaca.Slava Vavedenje.

 3. milka vojinovic milovanovic

  igore citam tvoj teks pa bi da pitam jel si ti u selu grguru i ima li potomaka od koste vojinovica gde to mogu da procitam jer moje poreklo je otuda i sad treba da dodjem da izvadim drzavljanstvo

 4. Maja Kostic

  Hvala, Vam Igore, nikako me ne davite. Ako imate bilo kakve podatke, molim Vas da mi prosledite.
  Hvala Vam puno, još jednom.

 5. Goran Ristic

  Zdravo , Majo zeleo bih da znam cija si cerka?Ja sam potomak porodice Ristic pa zelim da ti objasnim koliko ja znam poreklo porodice Kostic i Ristic koje slave slavu Svetog Jovana Milostivog 25. novembra.Koliko ja znam od mojih starijih u Muzacu su se doselila 3 rodjena brata i to: Krsta,Kosta i Novica.Kosta je imao sina Obrada, Obrad je imao 4 sina:Svetislava,Milisava,Ljubodraga i Milentija.Svetislav je imao Ristu,a Rista 2 sina Miodraga i Vukadina.Obojica imaju po jednog sina (Vukadin Milenka,a Miodrag Milovana , oni su jos zivi i nalaze se u Nisu).Milisav je imao sina Radoslava,on je imao sina Radojka a Radojko 2 sina Ziku (zivi u Muzacu) i jos jednog cijeg imena ne mogu da se setim ali znam da zivi u Beogradu i oni imaju svoju decu.Ljubodrag je imao dva sina Ranka i jos jednog cije ime ne znam.Ranko je imao 3 sina Dragoja,Godzu i Stojka.Dragoje ima 3 cerke koje su zive.Stojko ima cerku.Milentije je imao sina Tomu i Milibora (koji su preminuli) i Stojana koji zivi u Muzacu.Toma ima sina Jovu koji zivi u Beogradu i on ima svoju decu.Milibor ima 2 sina Acu i Micu koji zive u Beogradu.Ovo su potomci Koste i to su gornji Ristici.
  Krsta je imao 2 sina Vukojicu i Peru koji su poginuli 1913. u Makedoniji.Vukojica je imao Sofronija i Antonija.Antonije ima cerku Boziku koja zivi u Rasici.Sofronije ima sina Milovana koji zivi u Blacu i ima sina Dejana a ja sam Dejanov sin odnosno Milovanov unuk.Pera je imao 2 sina Damjana i Budimira. Budimir nije imao naslednike a Damjan ima 2 sina Vukasina i Milosina koji zive u Beogradu.Milosin ima 2 sina,a Vukasin jednog.
  Ostali su jos naslednici koji poticu od Novice,on je imao sina Milana,Milan sina Vulu,Vula sina Boru koji nisu zivi a Bora ima sina Aleksandra koji zivi u Beogradu .Ovo su donji Ristici i svi mi slavimo slavu Svetog Jovana Milostivog.Ako neko zna nesto vise i bolje neka nam se javi.

  • Mirdijana Vujkovic

   Zdravo svima. Ja sam takodje potomak Ristica odnosno moj otac je Damnjan Ristic. Mislim da je Milan Ristic njegov deda a ne otac. Kosta Vojinovic jeste sahranjen u vodenici koja je pripadala mom ocu odnosno zajednicki Damnjanu Risticu / Vucku Milivojevicu. Kako su meni otac i majka pricali, Ristic / Kostic braca su poreklom sa Kosova,opstina Leposavic,sela Koporice i Borcani. Ne znam odkud da su iz Crne Gore. Moja rodjena braca su Milosin i Vukasin. Znam pricu da su 60-ih godina dosli “nasi preci odnosno rodjaci” na konjima,sa Kosova ,i da su trazili Ristice. Bili su kod nas i na spavanju. Moj brat Vukasin sigurno zna vise o tome. Kada dobijem neke nove informacije napisacu vam.

  • Popović Dejan

   Ja istu slavu slavim ,Barbatovac

 6. Duka

  Гагулићи из Горње Коњуше?

 7. jelena

  Pozdrav
  Da li neko zna odakle se porodica Knezevic
  doselila u Pridvoricu kod Blaca?
  Hvala unapred

 8. Vladimir

  Da li neko zna tacno poreklo porodice Ilic, iz Pretresnje i kako doci do tih podataka ? Prica se da smo se doselili u Pretresnju iz Crne Gore preko Sjenice krajem 19 veka. Slavimo svetog Djordja 16.11.

 9. vesna munjiza

  da li neko zna odakle su došli Radoičići. Moj deda je bio Svetimir, njegov brat Pera, brat od strica Stanko a moj pradeda Živko, koji je poginuo na Ceru. Slavimo Svete Vrače.

 10. Milosin Ristic

  Draga sestro Mirdijana,tvoj i moj otac se zvao Damnjan a njegov otac Petar a Petrov otac ( nas pradeda ) se zvao Krsta. A Milan koji se spominje je Vucinin otac a Borin deda. Nas deda Petar i njegov brat Vukoica poginuli su u razmaku od dva dana na Jezevom polju u Makedoniji 1912 u borbi protiv bugara ( namerno pisem malim slovom).