Osečina i okolna sela

10. jun 2012.

komentara: 15

Opština Osečina:

Bastav, Belotić, Bratačić, Gornje Crniljevo (do 1947. godine Crniljevo), Gunjaci, Dragijevica, Dragodol, Komirić, Konjic, Konjuša, Lopatanj, Osečina (varošica), Osečina (selo), Ostružanj, Pecka, Plužac, Sirdija, Skadar, Tuđin i Carina.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. Poreklo stanovništva sela Komirić, opština Osečina – Kolubarski okrug. Iz knjige Borivoja Milojevića „Rađevina i Jadar“.

    Položaj ma(ha)la u selu.

    -Gornja Mala je na stranama dolina Perinog Potoka, Malog Potoka i Kamenjače.
    -Srednja Mala je na prisojnoj strani Kamenjače, na osojnoj strani Šurićskog Potoka i na prisojnoj strani doline Dželovca. Mucići i Gladovići su u ovoj Mali na rtovima.
    -Donja Mala je na obema stranama Gladovićskog Potoka i na prisojnoj strani doline Konjušice.

    Tip sela-mahala i familije koje žive u njima.

    Male u selu su.
    -Gornja Mala u kojoj žive: Panići, Lazarevići, Pantići, Veselinovići, Bradonjići i Mišići.
    -Srednja Mala: Mucići, Vukovići, Tomići, Pantelići, Rakići, Đurići, Vujići, Damnjanovići, Riljići, Pavlovići i Gladovići.
    -Donja Mala: Gladovići, Todorovići, Ostojići, Miljanići, Radulovići, Kolarići, Tankovići, Novakovići, Medonjići, Matići i Popovići.
    Srednja Mala je odvojena od Gornje Male dolinom, Kamenjačom. U Gornjoj Mali, grupe porodičnih kuća su razdvojene dolinama: Panići su rastavljeni od Pantića Perinim Potokom itd.
    Najveća je zadruga Vukovića u kojoj ima 41 ukućanin.

    Privreda, zemlje i šume.

    -Mnogi seljaci znaju zidarski zanat, koji su izučili od Osaćana.
    Seoska šuma i ispaša je na Vlašiću. Oko 20 seljaka obrađuje zemlju „na pola“ u Lozničkom Polju. Do 30 seljaka imaju na svojim njivama, u Rađevom Polju, kolibe, kod kojih zimi boravi po jedan ukućanin i ishranjuje stoku. Početkom zime dolaze Užičani i dogone ovce.

    Poreklo stanovništva.

    Starosedeoci su:
    -Pantići, slave Avramijevdan.
    -Riljići, Pavlovići i Todorovići;
    -Miljanići (staro prezime Jankovići);
    -Radulovići. Slave Jovanjdan. Od Radulovića ima odseljenih u Brgulama u Tamnavi i;
    -Ostojići, slave Jovanjdan.
    Stari doseljenici nepoznatog porekla su:
    -Tomići i Vujići, slave Nikoljdan.
    Doseljeni su:
    -Panići i Lazarevići su doseljeni iz Carine u prvoj polovini 18. veka. Doselio ih njihov predak Pano, slave Alimpijevdan. Ima ih odseljenih u Odžinom Selu.
    -Bradonjići su od Pljevalja, doseljeni u prvoj polvini 18. veka. Doselio ih njihov predak Bradonja i doveo sinovca Simu, kome je pri deobi dao trećinu imanja. Njihovi pradedovi Nikola i Pavo bežali su ispred Turaka u Badanju i Bošnjak, slave Đurđevdan.
    -Mišići su iz Gunjaka, doseljeni u prvoj polovini 18. veka. Doselio ih njihov predak Mišo i seo najpre na Mišino Brdo. Njegov sin Vaso zauzeo je imanje Bradonjića, kada su ovi izbegli, slave Tomindan.
    -Vukovići su iz Lopatnja, doseljeni u prvoj polovini 18. veka. Njihov predak je ubio čoveka i da se zimi ne bi raspoznao trag sišao je niz reku Jadar i uz potok Kamenjaču došao na mesto sadašnjih Vukovića, slave Nikoljdan. Od njih ima odseljenih u Bogosavcu (Pajići).
    -Đurići su iz Bosne, došli u prvoj polovini 18. veka. Doselio ih njihov predak Đuro, slave Jovanjdan. Ima ih odseljenih u Maloj Vranjskoj.
    -Mucići su od Pljevalja, doseljeni u drugoj polovini 18. veka. Doselio ih njihov čukunded Gavrilo, slave Nikoljdan.
    -Pantelići su iz Konjuše, došli u drugoj polovini 18. veka. Njihov predak Pantelija stupio je u službu kod nekog Stevana Kengića. Aga mu je potom da četiri pluga zemlje, slave Đurđevdan. Ima ih odseljenuih u Pričinoviću (Đukanovići).
    -Gladovići su iz Hercegovine, doseljeni u drugoj polovini 18. veka. Njihov predak je najpre zastao u Godečevu – užički okrug i odatle došao u Komirić „zbog gladne godine“, slave Nikoljdan. Ima ih odseljenih u Dublju.
    -Kolarići su iz Tolisavca, doseljeni u drugoj polovini 18. veka. Doselio ih njihov čukunded Gavrilo, slave Nikoljdan. Ima ih odseljenih u Klenju i Ostružnici.
    -Tankovići su iz Tankovića (iznad Sarajeva), doseljeni u drugoj polovini 18. veka, slave Jovanjdan.
    -Novakovići su iz Jaklja, došli u drugoj polovini 18. veka, slave Jovanjdan.
    -Medonjići su iz Mednice (iznad Sarajeva), došli u drugoj polovini 18. veka, slave Aranđelovdan.
    -Popovići su iz Ravnaje, doseljeni u drugoj polovini 18. veka, slave Nikoljdan.
    -Rakići su doseljeni iz Ravnaje početkom 19. veka. Njihov ded se privenčao, slave Nikoljdan.
    -Damnjanovići su se doselili iz Tolisavca početkom 19. veka. Njihov praded je ušao u kuću pastorci Ilije Bujinog, slave Đurđic.
    -Matići su doseljeni iz Bastava početkom 19. veka, slave Đurđic.
    -Veselinovići su se doselili iz Crnče u prvoj polovini 19. veka. Njihov otac Sima doveden je uz majku, slave Stevanjdan.

  2. Dušan
    21. jun 2014. u 23:08

    Pozdrav, da li imate ovakve tekstove o selu Sirdija? Ja se prezivam Panić, a moj otac je odatle.
    —————————————————–
    Biće, nadam se, ovih dana. Ne znam da li Sidrija više naginje Rađevini i Jadru ili Sokolskoj nahiji?

  3. Nema Sirdije u “Sokolskoj nahiji” a ni u knjizi “Rađevina i Jadar”. Pronađena je u knjizi Ljube Pavlovića “Kolubara i Podgorina” kao (tada) zaselak sela Dragijevica. Panići se kao porodica ne pominju. Videti pod “Dragijevica”.

    Pozdrav!
    Milodan

  4. Dušan

    Ok, Hvala puno. Pozdrav!

  5. Poreklo stanovništva sela Konjuša, opština Osečina – Kolubarski okrug. Iz knjige Borivoja Milojevića „Rađevina i Jadar“.

    Položaj ma(ha)la u selu.

    -Gornja Mala je na prisojnoj strani doline Konjušnice i na rtovima kačerske površi, koji su između dolina Mrkodola, Dugog Potoka, Plave Boje i Tankog Potoka. Osojna strana Konjušnice je pošumljena.
    -Donja Mala je na obema stranama doline Šabačkog Dola.

    Vode.

    -Izvori su Zmajevac i ostali.

    Tip sela-mahala i familije koje žive u njima.

    -Gornja Mala u kojoj su: Milutinovići, Despotovići, Damnjanovići, Milićevići, Markovići, Petrovići, Ivankovići i Jovanovići.
    -Donja Mala: Petrovići, Andrići, Andrići drugi i Jeremići.
    Donja Mala je rastavljena od Gornje Male dolinom, Mrkodolom. U samim malama, grupe srodničkih kuća su rastavljene takođe dolinama: U Gornjoj mali Perovići su odvojeni od Markovića dolino, Dugim Potokom.

    Privreda, zemlje i šume.

    -Šljive se suše od pre 40 godina. Prvi su Bedžbo i Uso Uremović iz Sokola bili zakupili šljivak Andrića i sušili šljive.
    Seoska šuma i ispaša su u Vlašiću.
    Krajem oktobra dogone Zlatiborci po četiri do pet grupa ovaca; u jednoj grupi ima po četiri do pet stotina ovaca. Od pojedinaca kupuju seno i polažu. Krajem marta u Loznici prodaju ovce i jagnjad „livadarima“ iz Šapca i vraćaju se uz Drinu.

    Poreklo stanovništva.

    Starosedeoci su:
    -Milutinovići, Despotovići, Damnjanovići i Andrići, slave Đurđevdan. Andrići pale sveću svom pretku Vladimiru, koga je proburazio jelen. Od njih ima odseljenih u tamnavskim Stublinama (Despotovići).
    -Petrovići (staro prezime Stankovići), slave Pantelijevdan. Od njih ima odseljenih u Crniljevu (Dujići).
    Stari doseljenici nepoznatog porekla su:
    -Milićevići slave Nikoljdan. Ima ih odseljenih u Crniljevu (Stanići).
    Doseljeni su:
    -Markovići, Andrići drugi i Jeremići su doseljeni iz Bosanske Krajine u drugoj polovini 18. veka, slave Đurđevdan.
    -Petrovići i Ivankovići su doseljeni iz Makovišta – užički okrug u drugoj polovini 18. veka, slave Đurđevdan.
    -Jovanovići su doseljeni iz Grahova u Hercegovini u prvoj polovini 19. veka. Njihov otac je pobegao ispred Turaka, ne kaže se koju slavu slave.