Bunjevačka prezimena

8. jun 2012.

komentara: 9

Portal Poreklo u više nastavaka objavio je podatke o bunjevačkim prezimenima, koji su preuzeti iz knjige Jovana Erdeljanovića “O poreklu Bunjevaca”. Priredio Aleksandar Marinković

Pogledajte sva obrađena prezimena putem sledećih linkova: 

Od Adamović do Bevandić

Od Benić do Brkić

Od Brkljač do Vlatković

Od Vojvodić do Glavić

Od Goveđin do Dunđerin

Od Đanović do Zorić

Od Zupčić do Jelačić

Od Jelinić do Kmetović

Od Knežević do Koparčić

Od Kopilović do Lamić

Od Latinović do Mamutović

Od Mandić do Marijanević

Od Marinkić do Mijalov

Od Miković do Mirković

Od Mironicki do Novaković

Od Obradović do Paštrović

Od Pejanović do Petković

Od Petreš do Pletikosić

Od Pletić do Prćić

Od Puzić do Rajić

Od Rajčić do Rončević

Od Serdar do Starčević

Od Stipanović do Tatikov

Od Temunov do Tukuljac

Od Tumbas do Carković

Od Cvetović do Čišić

Od Čović do Ševarac

Od Šević do Špalj

Ostala prezimena

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Nadopuna za bunjevačke rodove Kopunović i Kujundžić. Po predaji su došli iz Crne Gore.Moj dida je dosta bio po Sandžaku i tamo su mu rekli da je predaja točna. Kako poznajem dosta Crnogoraca, oni koji se u to razumiju potvrdili su mi da su Kopunovići iz sela Njegovuđe na Durmitoru.

  2. Mario

    Buna je reka Bojana u Crnoj Gori. I sada puno katolickog sveta zivi tamo, vecina Bunjevackih porodica nikada nije videla Hrvatsku. Gluposti politicke su Bunjevce odvojile od matice Crne Gore i upravo bi tamo trwbali traziti priznavanje i maticu zemlju.

    • Krešo

      A što ćemo sa rijekom Bunom pokraj Mostara?

    • Krešimir

      Dakle ne izvrtati povijesne činjenice. Bunjevci bježeći od Turaka dolaze u današnju Hrvatsku i Vojvodinu. Ista prezimena poput Kujundžića ili Matoša, Butoraca itd. žive i u Vojvodini i u Hrvatskoj i to baš na prostorima Like,Slavonije odnosno Vojvodine kamo su se naseljavali. Inače rijeka Buna se nalazi kod Mostara!

  3. Nebojša Babić

    Matica Bunjevaca jeste Hercegovina, a da li je njihovo ime vezano za reku Bunu, upitno je. Preporučujem vam kratku prepisku na ovoj temi:

    https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=3724.0

  4. Krešo

    Meni je interesantno kako se Bunjevcima prepisuje srpsko porijeklo iako su isti stoljećima davali imena hrvatskih vladara poput Branimir, Zvonimir, Tomislav, Domagoj itd. Dakle, kako je moguće da su isti bili srpskog porijekla a da su pri tome štovali hrvatske vladare? Naime, štovanje vladara se jasno pokazuje davanjem imena tih istih svojoj djeci. Nadalje, opće je poznato kako Bunjevci ne žive kao pleme ili etnička skupina samo u Vojvodini već i u Mađarskoj, Bosni, pa u manjoj mjeri i u Rumunjskoj te se kao takvi nigdje ne izjašnjavaju drugačije osim Hrvati.

    • V

      Ne lupetaj molim te da se svi izjašnjavaju kao Hrvati.

    • Hah

      Pa kad im prete smrću vekovima naravno da ce se izjasnjavati kao hrvati. Nemaju veze sa hrvatima sem katolicke vere i to je to. Ne postoje hrvatski kraljevi i imena, to su sve lazi i bajke, niko sem vatikanskih prepisa ne spominje hrvatske vladare i kraljeve niti ima njihovih grobalja, gle cuda kad krecu prvi falsifikati o hrvatima i njihovim vladarima vatikan je nazivan “leglo falsifikata”. Vas prvi i jedini stvarni vladar je aleksandar karadjordjevic, svi ostali su plod falsifikata i to loših kao i vaše mašte. Do pre 200god hrvata je bilo 800.000 a srba 2.6 miliona na teritoriji AU carstva, i to bez bosne, popis radili austrougari.