Буњевачка презимена: Шевић – Шпаљ

31. мај 2012.

коментара: 0

Портал Порекло у више наставака објављује податке о буњевачким презименима, који су преузети из књиге Јована Ердељановића “О пореклу Буњеваца”. Прилог послао Александар Маринковић

ШЕВИЋИ – у Суботици, од 1686.год.; некад у Лици, а католици (?) Бижићи-Шевићи и сад; православни род ”Шево” у Лици; ”Шево” православни пресељени из Плавна код Книна у Струмицу код Книна, а старином ”из Босне”, и католици код Трогира у Далмацији; православни ”Шево” у Вељанима код Смилчића у северној Далмацији; Шеве, католици старинци у западној Херцеговини; Шевићи, ”Шево” и ”Шева”, врло многи православни родови у западној Босни и у суседној босанској Посавини. У западној Босни православна села Шеве и Шевића Поток.

ШЕТРОВИЋИ / ШЕТРОВИ – у Суботици, од 1686.год.; у Сомбору, од 1715.године. У Босанској Крајини има муслимана с презименом Шертовићи, то је врло вероватно, презиме Буњеваца Шетровића својим постанком или пореклом у вези са њиховим презименом и да је један од та два облика старији (првобитан) – свакако онај први, засведочен још у 17. и 18.веку.

ШЕФЧИЋИ – у Суботици, од 1686.године.

ШИКИЋИ – у Лици и у Подгорју, од 1683.год.; католици у Корлату код Бенковца; католици у Дубровнику; православни Шикићи и ”Шико” у западној Босни.

ШИМИЋИ – у Суботици, од 1686.год.; у Сомбору и у Баји; католици у Лици, од око 1686.год.; католици у Голубићу и у Плавном код Книна, а старином ”из Босне”; католици у Имотском; католици у Главицама код Сиња и у Игранима код Макарске; два католичка свештеника тога презимена у сплитској дијецези, оба родом из Тучепа код Макарске; многи католички родови у западној Херцеговини; католици у западној Босни; католици у средњој Босни. У Макарском Приморју католичко село Шимићи.

ШИМОКОВИЋИ / ШИМОКОВИ – у Суботици, од 1743.године.

ШИМОНОВИЋИ / ШИМОНОВИ / ШИМУНОВИЋИ – у Сомбору и у Суботици, од 1715.год.; католици Шимуновићи у Лици и у Подгорју; католици Шимуновићи у Врпољу код Книна и у Книнском Пољу, а старином ”из Босне”; католици у Удовичићу код Сиња; два католичка свештеника тога презимена у шибеничкој дијецези, оба родом из Книна; католици старинци Шимуновићи у западној Херцеговини; католици Шимуни у средњој Босни.

ШИМУНИЋИ – у Лици; католици у Кошутама код Сиња; католички свештеник тога презимена у сплитској дијецези, родом из Биског код Сиња; у обровачком музеју има стари надгробни крст, донет из околине, са ћирилским натписом: ”два брата Шимунића, Петар и Марко”.

ШИНДРИНИ – у Суботици, од 1743.године. Православни Шиндрићи у западној Босни.

ШИШКОВИЋИ – у Бачкој: у Суботици, од 1686.год., у Аљмашу, од 1780.год.; мухамеданци у источној Херцеговини. У северној Босни Шишковци, а у источној Херцеговини Шишка Глава, обоје православна села.

ШКОРИЋИ / ШКОРИНИ – Шкорини у Суботици, од 1724.год.; православни Шкорићи у Лици, а од њих су свакако били и Иван Шкорић, војник у Сењу 1644.год. и Вук Шкорић, исељеник из Лике 1686.год.; православни Шкорићи у Медвиђој јужно од Обровца; Шкорићи, католици у јужној Далмацији и у Босни; Шкори (мој додатак – Шкоре ?) у западној Херцеговини; православни Шкорићи у доњој Херцеговини и многи православни по западној Босни и суседној босанској Посавини.

ШОКЦИ / ШОКЧИЋИ / ШОКЧЕВИЋИ – у Суботици, од 1686.год.; православни Шокчевићи у босанској Посавини. Ово нам презиме није познато код осталих Буњеваца, те је или постало код ових Буњеваца по претку ”Шокцу”, који се био настанио међу Буњевцима или је донето из Босне.

ШОМШИЋИ – буњевачки (?) племићи у Бачкој.

ШПАЉИ – у Подгорју и у Лици, од 1683.год.; католици Арбанаси Дешпаљи, Шпаљи код Задра.

ИЗВОР: Александар Маринковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.