Bunjevačka prezimena: Mironicki – Novaković

15. maj 2012.

komentara: 0

Portal Poreklo u više nastavaka objavljuje podatke o bunjevačkim prezimenima, koji su preuzeti iz knjige Jovana Erdeljanovića “O poreklu Bunjevaca”. Prilog poslao Aleksandar Marinković

MIRONICKI – u Bačkoj: u Somboru, od 1715.god., u Čonoplji; pravoslavni u Bačkoj. Po Simonoviću, ovi bački Mironicki bili bi nazvati po zapuštenom bačkom selu Mironiću. I istočnoj Bosni ima pravoslavno-katoličko selo Mironje. Ima jedno selo Mironići u kragujevačkom, a drugo u boljaničkom srezu (u Polimlju).

MIHALOVIĆI – u Subotici i u Somboru, od 1715.god.; Ivan Mihalović u Bišću 1540.godine.

MIHIĆI – u Somboru, od 1715.god.; pravoslavci u Lici, o čijoj starini i poreklu vidi u tački 2. prethodnog odeljka (moj dodatak – potomci neretvanskog vlastelina Grgura Vladimirovića – Rukavine); pravoslavni u donjoj Hercegovini; pravoslavni u zapadnoj i u srednjoj Bosni. U donjoj Hercegovini dva zaseoka toga imena: jedan je pravoslavni, a drugi je deo sela sa stanovništvom sve tri vere.

MIHOLJEŠINI (?) – biće pogrešno mesto Miholjičini, u Subotici, od 1737.godine. Ima pravoslavno selo s imenom Miholjice u Bosanskoj Krajini.

MIHOLJIČINI – vidi pod Miholješini.

MIŠKOVIĆI – u Subotici, od 1686.god.; pravoslavni u Lici; pravoslavni u Bilišanima kod Obrovca; pravoslavni u zapadnoj Bosni. Jedno katoličko, a jedno pravoslavno selo toga imena u Bosanskoj Krajini.

MIŠKULINI – u Podgorju i u Lici, od 1683.godine, a o njihovoj starini i poreklu vidi u tački 2. prethodnog odeljka (moj dodatak – potomci neretvanskog vlastelina Grgura Vladimirovića – Rukavine).

MIŠLJENOVI / MIŠLJENOVIĆI – u Subotici, od 1737.god.; u Somboru, od 1715.god.; Mišljenović Radosav, 1686.god. iz Like preseljen u hrvatsku granicu; pravoslavni Mišljeni u Otonu kod Knina, a starinom ”iz Bosne”; 1406.god. spominje se Jovan Mišljenović (Misilenovich) u Prozoru u zapadnoj Hercegovini; 1434.god. ”ώdь Sane knezь Юrai Mišlenovićь”; 1456.god. Toma Mišljenović (”Mislinovigh”) kao plemić i izaslanik bosanskog kralja Stefana Tomaša. U srednjoj Bosni Mišljenovići, deo sela sa stanovništvom sve tri vere, a u donjoj Hercegovini Mišljen, poglavito katoličko-pravoslavno selo.

MLAĐENI – u Lici, od 1683.god.; pravoslavni u gornjo-karlovačkoj dijecezi; pravoslavni Mlađen 1682.god. u Sarajevu, a poreklom iz Birča u istočnoj Bosni; pravoslavni Mlađeni i Mlađenovići u zapadnoj i u srednjoj Bosni.

MORO – u Somboru; u nekoliko dokumenata 17.veka spominje se u Dalmaciji ”il morlacco Moro”; katolici u Gali kod Sinja; D.Morović, katolički sveštenik u splitskoj dijecezi, rodom iz Arbanasa kod Zadra; ”Morovich”, negdašnji plemićski rod u kraljevini Bosni; muhamedanac Moro u Konjičkoj župi u Hercegovini; iz Zubaca u donjoj Hercegovini pravoslavni Moro i Morovići preseljeni 1692.god. u Boku; pravoslavni Moro u Pofalićima kod Sarajeva. U severnoj Dalmaciji kod Benkovca katolička sela Morići i Morići pod Cestu.

MOTIKE (jedn. MOTIKA) – u Subotici, od 1779.god.; pravoslavni u hercegovačkom plemenu Drobnjacima, a poreklom ”odnekle iz Primorja”. U Dalmaciji kod Knina seoce Motika. Kod Banjaluke jedno katoličko-pravoslavno, a kod Glamoča dva pravoslavna sela s imenom Motike.

MRKOVIĆI / MERKOVIĆI / MERKOJEVIĆI (oblici s umetnutim ”e” nesumnjivo su postali pod uticajem nemačkog i mađarskog izgovora mesto prvobitnog ”Mrkovići”, ”Mrkojevići”) – u Subotici, od 1686.god.; u Somboru, od 1715.god. (očevidno greškom Markoevics). U srednjoj i istočnoj Bosni po jedno pravoslavno selo Mrkojevići, a u istočnoj Bosni po jedno pravoslavno selo Mrkovići i Mrković-Kolo.

MUKIĆI – u Subotici, od 1686.god.; pravoslavni u severnoj Srbiji, a doseljeni sa Zlatibora, a pošto ih sad nema u Zlatiboru, bez sumnje da im je Zlatibor bio samo etapa prilikom njihova preseljavanja iz južnih krajeva. U zapadnoj Hercegovini Mukoša, deo muslimansko-katoličkog sela, i Mukovina, deo poglavito katoličkog sela.

MURGIĆI – u Lici, od 1696.godine. Navedene godine zabeleženo je tri kuće Murgića u ličkom selu Perušiću kao muslimani koji su se pokršteni (moj dodatak – pokatoličeni). Prema tome, na pitanje o njihovu poreklu sasvim dobro odgovaraju podaci da u istočnoj Bosni ima muslimansko selo Murgići, koje je deo čisto muslimanske opštine, i što se u narodnoj pesmi peva musliman Zuko Murgić, četobaša ”od Klobuka grada”, dakle iz istočne Hercegovine. A kako su se ogromnom većinom vršila iseljavanja iz Hercegovine u Bosnu (i samo izuzetno iz Bosne u Hercegovinu), najviše je verovatno, da je i muslimansko selo Murgići iz istočne Hercegovine i da su i lički muslimani Murgići bili poreklom od onih iz istočne Hercegovine, od Klobuka.

MUTIKAŠA – u Subotici, od 1737.god.; pravoslavni u Bilišanima kod Obrovca; kao prezime u Zadru, zabeleženo je 1289.god. Muticassa.

MUHARI – u Lici, od 1686.godine. U donjoj Hercegovini Muhareva Ljut, deo pravoslavno-katoličkog sela i pravoslavni rod Mu(h)arevice.

NEKIĆI – u Podgorju i u Lici; pola sela Jesenica kod Obrovca zove se tim prezimenom i svi su katolici; katolici po severnoj Dalmaciji.

NEORČIĆI – u Subotici, od 1686.godine. Ovo je prezime dosad poznato i iz Hrvatske sa Slavonijom. Po T.Maretiću, postankom i značenjem je u vezi s prezimenom Neorić, koje navodi Kačić među prezimenima knezova i vlastele ”naroda slovinskog”, a ima po jedno selo Neorić ili Nehorići kod Splita i u Bosanskoj Krajini i po jedno selo Nehorić u srednjoj i istočnoj Bosni. Dubrovčanin ”Corienich, Neorich” je 1595.god. prepisao rodoslov srpskih vladalaca i vlastele, a znamo i za negdašnji plemićski rod ”Neorich”, svakako u kraljevini Bosni. Možda ovo prezime ima kakve veze sa prezimenom Orčići, o kojima ćemo dalje govoriti.

NIMČEVIĆI – u Subotici, od 1686.god.; Nimci, katolici u okolini Benkovca u Dalmaciji; Nimčevići, katolici u Gorici u severnoj Dalmaciji; ”Hassan effendi Nimcevich” 1766.god. u Travniku. Katoličko selo Nimci u Dalmaciji kod Benkovca.

NOVAKOVIĆI / NOVAKOVI – u Subotici, od 1779.god.; katolici i pravoslavni u Lici; kao vojvoda u Senju 1602.god. pominje se Jure Novaković, a kao vojvoda u Bagu (moj dodatak – dan. Karlobag) i porkulab ledenički 1640.god. Juraj Novaković; u Kninskom Polju pravoslavni, starinom ”iz Bosne”; u više mesta po Dalmaciji, Novakovići, katolici i pravoslavni; katolici u Vrlici; ”Novakovich” negdašnji vlasteoski rod verovatno u kraljevini Bosni; mnogobrojni pravoslavni u Bosni, osobito zapadnoj. U Bosni 13 sela s imenom Novakovići i sl., neka od njih koja su u zapadnoj i u srednjoj Bosni katolička ili poglavito katolička.

 IZVOR: Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.