Испеци па реци (Иван Клајн)

13. маја 2012.

коментара: 1

Портал Порекло представља књигу “Испеци па реци” аутора Ивана Клајна, из едиције “Популарна лингвистика” издавачке куће “Прометеј”.

“У овој књизи аутор указује на бројне примере погрешне употребе речи и израза у свакодневном говору и писаној пракси, посебно оних који ремете јасноћу исказа и тиме доприносе стварању неспоразума у језичкој комуникацији. Упућујући читаоце на могућности правилног и јасног изражавања, Клајн упозорава на испразно гомилање речи, на бирократске језичке шаблоне и граматичке конструкције које доводе до недоумица. Због тога ће његови савети бити од користи свима којима је језик део професионалних активности: наставницима матерњег језика, новинарима, уредницима, лекторима и другим, као и онима који желе или су обавезни, да усавршавају свој језички израз – ученицима и студентима пре свих”. Др Милан Шипка

“Академик Иван Клајн је, несумњиво, један од највреднијих и најистрајнијих прегалаца у борби за ширење језичке културе на српском етничком и говорном простору. Својим књигама и бројним прилозима у дневним и недељним листовима овај свестрани лингвиста већ деценијама даје запажен допринос култивисању српског стандардног језика. Писана популарно и духовито, његова књига “Испеци па реци“ жива је веза између науке о језику и језичке праксе и зато треба да се нађе у свакој нашој библиотеци и у рукама сваког истинског љубитеља доброг језика и стила”. Др Срето Танасић

Више о књизи на: www.prometej.rs/E-Knjizara/1156/Ispeci+pa+reci.shtml

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

 1. Војислав Ананић

  Десет дужности ђака објављене су у Политици 19. августа из 1910. године.

  Пред почетак школске године требало их је све упамтити, и што је најважније усвојити и применити.
  Читајући ове заповести не можемо да се не запитамо где је нестало васпитање духа, човечности и племенитости у српским школама?!

  Преносимо вам свих 10 дужности српских ђака

  1. Школа је мала држава: Буди добар грађанин у тој својој држави, па да што ваљано урадиш за своју велику отаџбину.

  2. Помисли, да имаш примати велико наслеђе, и буди захвалан свима племенитима, који су ти га завештали, свима великим људима, који су радом свога живота створили и за тебе непролазне ствари.

  3. Научи се у маломе бити веран, да једном будеш могао бити у великоме; учи се стољњем реду, који ће ти помоћи за унутарњу ваљаност.

  4. Тежи за истинитошћу; немој само по форми да испуњаваш своје дужности и не буди задовољан спољним успехом. Немој учити другима за љубав, него мисли на себе самог и шта би ти хтео да вредиш.

  5. Немој лагати, ни као робови, који немају смелости за истину, ни као притворице, који хоће да се извију у висину, нити као варалице у речима, који позајмљено издају за своје. Тако исто не смеш бити дволичан: да се издајеш за смиренога пред својим родитељима, а дрзак и неуљудан пред својим учитељима и друговима.

  6. Буди добар друг међу својим парњацима, поуздан и веран; али не допуштај ниједном другу, који је гори од тебе, да тобом овлада. Не старај се, да друге у учењу претичеш само из таштог частољубља, али пази, да све урадиш, што твоја снага од тебе тражи.

  7. Не злоупотребљавај своју јачину према слабима и не буди охол према сићушнима; знај, да се већ и у младим годинама може дати доказа о великом срцу.

  8. Гледај, да будеш ваљан и у свима млађаним играма и да останеш чио и весео кроз све младо доба твоје. Љуби природу са свима створењима и не дај да ти икакав собни рад помути уживање у томе.

  9. Не клони духом, ако си што погрешио и морао казну отрпети; отпочни чило снова, па ћеш брзо моћи утрти све трагове минулога. Не дај да се неповерење усели у тебе и не мисли ништа зло о твојим наставницима; напротив, буди вазда убеђен, да су они само твоји пријатељи.

  10. Чини што добро драговољно поред твога обавезног рада, да би и доцније спадао међ оне, што сами себи постављају циљеве, а не међу полу робове, који раде само што им се наложи.

  Децо, изучите ових красних десет заповеди на изуст; изучите их и повинујте им се, па да вам добро буде и овог и оног света.

  Извор: Опанак – магазин за очување српске традиције Opanak.rs