Испеци па реци (Иван Клајн) Reviewed by Momizat on . Портал Порекло представља књигу "Испеци па реци" аутора Ивана Клајна, из едиције "Популарна лингвистика" издавачке куће "Прометеј". "У овој књизи аутор указује Портал Порекло представља књигу "Испеци па реци" аутора Ивана Клајна, из едиције "Популарна лингвистика" издавачке куће "Прометеј". "У овој књизи аутор указује Rating:
You Are Here: Home » Некатегоризовано » Испеци па реци (Иван Клајн)

Испеци па реци (Иван Клајн)

Портал Порекло представља књигу „Испеци па реци“ аутора Ивана Клајна, из едиције „Популарна лингвистика“ издавачке куће „Прометеј“.

„У овој књизи аутор указује на бројне примере погрешне употребе речи и израза у свакодневном говору и писаној пракси, посебно оних који ремете јасноћу исказа и тиме доприносе стварању неспоразума у језичкој комуникацији. Упућујући читаоце на могућности правилног и јасног изражавања, Клајн упозорава на испразно гомилање речи, на бирократске језичке шаблоне и граматичке конструкције које доводе до недоумица. Због тога ће његови савети бити од користи свима којима је језик део професионалних активности: наставницима матерњег језика, новинарима, уредницима, лекторима и другим, као и онима који желе или су обавезни, да усавршавају свој језички израз – ученицима и студентима пре свих“. Др Милан Шипка

„Академик Иван Клајн је, несумњиво, један од највреднијих и најистрајнијих прегалаца у борби за ширење језичке културе на српском етничком и говорном простору. Својим књигама и бројним прилозима у дневним и недељним листовима овај свестрани лингвиста већ деценијама даје запажен допринос култивисању српског стандардног језика. Писана популарно и духовито, његова књига „Испеци па реци“ жива је веза између науке о језику и језичке праксе и зато треба да се нађе у свакој нашој библиотеци и у рукама сваког истинског љубитеља доброг језика и стила“. Др Срето Танасић

Више о књизи на: www.prometej.rs/E-Knjizara/1156/Ispeci+pa+reci.shtml

 


Коментари (1)

 • Војислав Ананић

  Десет дужности ђака објављене су у Политици 19. августа из 1910. године.

  Пред почетак школске године требало их је све упамтити, и што је најважније усвојити и применити.
  Читајући ове заповести не можемо да се не запитамо где је нестало васпитање духа, човечности и племенитости у српским школама?!

  Преносимо вам свих 10 дужности српских ђака

  1. Школа је мала држава: Буди добар грађанин у тој својој држави, па да што ваљано урадиш за своју велику отаџбину.

  2. Помисли, да имаш примати велико наслеђе, и буди захвалан свима племенитима, који су ти га завештали, свима великим људима, који су радом свога живота створили и за тебе непролазне ствари.

  3. Научи се у маломе бити веран, да једном будеш могао бити у великоме; учи се стољњем реду, који ће ти помоћи за унутарњу ваљаност.

  4. Тежи за истинитошћу; немој само по форми да испуњаваш своје дужности и не буди задовољан спољним успехом. Немој учити другима за љубав, него мисли на себе самог и шта би ти хтео да вредиш.

  5. Немој лагати, ни као робови, који немају смелости за истину, ни као притворице, који хоће да се извију у висину, нити као варалице у речима, који позајмљено издају за своје. Тако исто не смеш бити дволичан: да се издајеш за смиренога пред својим родитељима, а дрзак и неуљудан пред својим учитељима и друговима.

  6. Буди добар друг међу својим парњацима, поуздан и веран; али не допуштај ниједном другу, који је гори од тебе, да тобом овлада. Не старај се, да друге у учењу претичеш само из таштог частољубља, али пази, да све урадиш, што твоја снага од тебе тражи.

  7. Не злоупотребљавај своју јачину према слабима и не буди охол према сићушнима; знај, да се већ и у младим годинама може дати доказа о великом срцу.

  8. Гледај, да будеш ваљан и у свима млађаним играма и да останеш чио и весео кроз све младо доба твоје. Љуби природу са свима створењима и не дај да ти икакав собни рад помути уживање у томе.

  9. Не клони духом, ако си што погрешио и морао казну отрпети; отпочни чило снова, па ћеш брзо моћи утрти све трагове минулога. Не дај да се неповерење усели у тебе и не мисли ништа зло о твојим наставницима; напротив, буди вазда убеђен, да су они само твоји пријатељи.

  10. Чини што добро драговољно поред твога обавезног рада, да би и доцније спадао међ оне, што сами себи постављају циљеве, а не међу полу робове, који раде само што им се наложи.

  Децо, изучите ових красних десет заповеди на изуст; изучите их и повинујте им се, па да вам добро буде и овог и оног света.

  Извор: Опанак – магазин за очување српске традиције Opanak.rs

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top