Poreklo stanovništva, sela oko Ražnja

5. maj 2012.

komentara: 2

Poreklo stanovništva u selima opštine Ražanj (između Aleksinca i Paraćina)

Braljina:

– slave sv. Arhanđela, sv. Stefana, sv. Nikolu i dr. Stari doseljenici su poreklom sa Kosova i iz okoline Leskovca i manjim delom 1878 godine iz Crne Gore.

Varoš:

– slave sv. Ignjatija, Đurđevdan, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je pretežno iz okoline Svrljiga.

Vitoševac:

– slave sv. Jovana Krstitelja, sv. Đorđa, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je poreklom uglavnom sa Kosova, iz stare Raške i iz jugoistočne Srbije.

Mađere:

– slave sv. Mojsija, sv. Todora, sv. Jovana Krstitelja i dr. Stanovništvo je doseljeno sa Kosova, a kasnije i iz okoline Vranja i okolnih sela.

Maćija: 

– slave sv. Jovana, sv. Nikolu, sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je uglavnom doseljeno iz Kalne kod Knjaževca. (istočna Srbija).

Podgorac: 

– slave sv. Arhanđela, sv. Đorđa, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je uglavnom doseljeno sa Kosova. U selu ima nešto i romske populacije.

Poslon: 

– slave sv. Andriju, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je u vreme seoba doseljeno sa Kosova, a kasnije i iz drugih krajeva.

Rujište: 

– slave sv. Petka, sv. Vavedenje, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je poreklom iz Crne Gore (oko 30 odsto) i iz drugih krajeva.

Skorica:

– slave sv. Nikolu, sv. Jovana, sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je doseljeno u 16. i 17. veku iz kosovskog-Pomoravlja, kasnije iz Timočke Krajine, a početkom 19. veka i iz okoline Arilja-zapadna Srbija.

Smilovac:

– slave sv. Nikolu, sv. Arhanđela, Mitrovdan i dr. Stanovništvo je doseljeno u 17. veku sa Kosova, iz južnog područja Južnog Pomoravlja, Crne Reke, i Zapadne Srbije u 17. i 18. veku.

Stari Bračin:

– slave sv. Nikolu, Đurđevdan, sv. Jovana Krstitelja i dr. Najstariji stanovnici su poreklom iz okoline Pirota i Vlasotinca, a kasnije su prisutna i doseljavanja sa Kosova, iz Crne Gore i okolnih sela.

Cerovo:

– slave sv. Nikolu, sv. Đorđa, sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je doseljeno uglavnom sa Kosova.

Crni Kao:

– slave sv. Petku, sv. Nikolu, sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je doseljeno iz Crne Gore i iz okolnih sela.

Šetka:

– slave sv. Arhanđela, sv. Stefana, sv. Jovana i dr. Stanovništvo je doseljeno sa Kosova, iz Toplice i okolnih sela.

 IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. dragan

    Pozdrav: moja sugestija je sledeca, ispada da se cela opstina Ražanj naselila ljudima sa juga, tacnije migracijom stanovnistva sa Kosova. Da li je to tacno?
    Pozdrav
    Lukić Dragan