Презимена, село Цветуља (Крупањ)

3. мај 2012.

коментара: 1

Према испитивању становништва села Цветуља из 1906. године (Крупањ, мачвански округ) у селу су живеле следеће породице:

Лукићи (2 к., св. Стефан), староседеоци.

Досељени су:

Матићи, Глигорићи, Тодоровићи, Мијаиловићи, Пантелићи и Петровићи (укупно 18 к., славе св. Луку). По старом су презимену Бајевићи. Потичу од претка Баје који се доселио у другој половини 18. века из Македоније, из Прилепа. Њихов предак Бајо доселио је најпре у Лукавице у округу ваљевском, и одатле је сишао и сео у равни Јадар. Од Турака је побегао у Цветуљу.

Алексићи (6 к., св. Ђорђе). Предак Крагоје доселио у другој половини 18. века из Босне.

Јокићи, Тавићи, Теофиловићи (укупно 13 к., св. Лука). По старом презимену су Радовановићи. Њихови преци петорица браће доселили почетком 19. века. Доселили се најпре у Стражевицу, у Црниљево. Ту су убили човека, и пребегли у Цветуљу. Од њих има одсељених у Букору Товаровићи, у Црниљеву Цвејићи и у Баталагама Стојићи.

Митровићи (1 к., св. Стефан). Доселио почетком 19. века из Шљивове као слуга.

Ерићи (1 к., св. Јован). Доселио у првој половини 19. века . Предак доселио најпре у Црниљево. Од њега су заостали у Црниљеву Суколњићи.

Презиме Мицић је сигурно из новијег времена. Потиче од Бајевића, који су пореклом од Прилепа или од Радовановића, који су пореклом од Никшића. Оба рода славе св. Луку.

 ИЗВОР: Приредио Александар Аксић Шарко

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Petar Jokić

    Da li neko zna odakle su došli Jokići u Cvetulju? Da li su iz Velike? Moj pradeda je Veličko iz Cvetulje, deda Jezdimir, otac Milorad.
    Živim u Omoljici kod Pančeva. Ako neko ima neku informaciju, bio bih zahvalan. Pozdrav.