Poreklo Merime Njegomir

21. april 2012.

komentara: 3

ROĐENA: 9. novembra 1953. u Zemunu

PREMINULA: 20. novembra 2021. u Beogradu

RODITELJI: otac Adem Kurtiš, rođen u Ohridu, radnik, majka Fatima (devojačko Tupković), rođena u Bijeljini, domaćica.

PORODICA: Deca Ljubica, Milica, Jelena i Marko, suprug Milan Njegomir.

KRSNA SLAVA: Sveti Kozma i Damjan (Njegomir)

O PRECIMA: Moj otac Adem je usvojen sa pet godina i nikad nisam saznala kako su mu se zvali otac i majka. Ne pamtim ni dedu po majci, koji je poginuo kao partizan 1941. Baka po majci se zvala Zilka, iz porodice Beganović. Imam tri brata i dve sestre iz različitih brakova mojih roditelja.

GLAS: Moja majka je divno pevala i glas sam nasledila od nje, a otac je, kao neko ko potiče iz Makedonije, imao urođeni osećaj za ritam.

BIOGRAFIJA: Završila Višu turističku školu i solo pevanje u klasi Milice Popović. U početku karijere pevala po hotelima i restoranima, a prve snimke sa karakterističnim izvođenjem srpskih izvornih pesama načinila 1977. Za Milana Njegomira (Ličanina poreklom), dugogodišnjeg funkcionera Privredne komore Srbije, udala se 1979. i sa njim dobila četvoro dece. U karijeri je snimila 24 albuma, a najveće priznanje koje je dobila je Vukova nagrada za čuvanje srpske kulture. Njene najpoznatije pesme su Ivanova korita, Ruzmarin, Opilo nas vino, Bol bolujem, Pamtim još. Urednica je narodne redakcije RTS.

 IZVOR: Merima Njegomir za portal Poreklo

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Maks

    Kurtiši su moguće je Goranci.

    • muhedin

      Služio sam vojsku u Ohridu,- i znam pouzdano da Goranaca zvanično nema,- ako će ti biti lakše, evo i nacionalne strukture u tom gradu:
      – Makedonci (84,6%)
      – Albanci (5,5%)
      – Turci (4,2%)
      – Srbi (0,6%)
      – Aromuni (0,5%)
      – Vlasi (0,5%)
      – Romi (0,1%)
      – Ostali ( Jugosloveni, Crnogorci, Bugari, Grci, Bošnjaci ) ( 4,0% ).

  2. Merima je jedna nasa vrhunska pevacica sa veoma dobro skolovanim glasom koga za sada nema nijedna nasa pevacica, takodjer je ustanju da takvim glasom moze veoma uspesno da interpretira mnoge klasicne pesme.
    Ruske pesme interpretira u originalu kako jezicnom tako i melodicnom. Sa ogromnim repertoarom koji izvodi vema uspesno i sa zadovoljsvom je prate virtouzi muzicari.
    Hvala Merima na svakoj tvojoj interpertaciji bilo srbskog melosa a i Ruskog koje nije lako izvoditi sa divnim Vasim glasom.
    Bog Vas je nadario sa talentom i neka si nam ziva i zdrava na mnoga leta.