Порекло Мериме Његомир

21. април 2012.

коментара: 3

РОЂЕНА: 9. новембра 1953. у Земуну

ПРЕМИНУЛА: 20. новембра 2021. у Београду

РОДИТЕЉИ: отац Адем Куртиш, рођен у Охриду, радник, мајка Фатима (девојачко Тупковић), рођена у Бијељини, домаћица.

ПОРОДИЦА: Деца Љубица, Милица, Јелена и Марко, супруг Милан Његомир.

КРСНА СЛАВА: Свети Козма и Дамјан (Његомир)

О ПРЕЦИМА: Мој отац Адем је усвојен са пет година и никад нисам сазнала како су му се звали отац и мајка. Не памтим ни деду по мајци, који је погинуо као партизан 1941. Бака по мајци се звала Зилка, из породице Бегановић. Имам три брата и две сестре из различитих бракова мојих родитеља.

ГЛАС: Моја мајка је дивно певала и глас сам наследила од ње, а отац је, као неко ко потиче из Македоније, имао урођени осећај за ритам.

БИОГРАФИЈА: Завршила Вишу туристичку школу и соло певање у класи Милице Поповић. У почетку каријере певала по хотелима и ресторанима, а прве снимке са карактеристичним извођењем српских изворних песама начинила 1977. За Милана Његомира (Личанина пореклом), дугогодишњег функционера Привредне коморе Србије, удала се 1979. и са њим добила четворо деце. У каријери је снимила 24 албума, а највеће признање које је добила је Вукова награда за чување српске културе. Њене најпознатије песме су Иванова корита, Рузмарин, Опило нас вино, Бол болујем, Памтим још. Уредница је народне редакције РТС.

 ИЗВОР: Мерима Његомир за портал Порекло

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Maks

    Kurtiši su moguće je Goranci.

    • muhedin

      Служио сам војску у Охриду,- и знам поуздано да Горанаца званично нема,- ако ће ти бити лакше, ево и националне структуре у том граду:
      – Македонци (84,6%)
      – Албанци (5,5%)
      – Турци (4,2%)
      – Срби (0,6%)
      – Аромуни (0,5%)
      – Власи (0,5%)
      – Роми (0,1%)
      – Остали ( Југословени, Црногорци, Бугари, Грци, Бошњаци ) ( 4,0% ).

  2. Merima je jedna nasa vrhunska pevacica sa veoma dobro skolovanim glasom koga za sada nema nijedna nasa pevacica, takodjer je ustanju da takvim glasom moze veoma uspesno da interpretira mnoge klasicne pesme.
    Ruske pesme interpretira u originalu kako jezicnom tako i melodicnom. Sa ogromnim repertoarom koji izvodi vema uspesno i sa zadovoljsvom je prate virtouzi muzicari.
    Hvala Merima na svakoj tvojoj interpertaciji bilo srbskog melosa a i Ruskog koje nije lako izvoditi sa divnim Vasim glasom.
    Bog Vas je nadario sa talentom i neka si nam ziva i zdrava na mnoga leta.