Новости: Корени наших презимена

19. април 2012.

коментара: 1

Професорка Загорка Вавић-Грос написала књигу о настанку наших презимена. Најчешће настали према именима светаца

МНОГО је мастила потрошено у трагању за пореклом наших презимена. На том трагу је и књига „Презимена су чувари нашег језика“ Загорке Вавић-Грос.

Ова професорка у пензији проналази више од четрдесет начина по којима су српска презимена настајала.

– Мада има оних који порекло воде по физичким недостацима, као што су Ћорић, Грбић, или по животињама (Јарић), или чак по социјалном статусу (Чипчић – Кмет, Спаић – Спахија), највише су, ипак, настајала од мушких и женских имена.

Професорка наводи да су презимена настајала од световних имена Јован, Петар, Никола…

ВЕЋИНА НА ИЋ

По неким проценама, око две трећине српских презимена завршава се на – ић, иако код нас нема прецизнијих статистичких података о томе колико има различитих презимена.

– Тако су нека од најчешћих презимена попут Јовановић, Петровић или Николић настала према именима православних светаца, а која, опет, воде порекло од грчких, хебрејских или латинских имена – објашњава госпођа Вавић-Грос.

Она даје и примере погрешног интерпретирања одређених презимена.

– Топаловић није топао, већ корен речи потиче из турског језика и значи хром, као, што ни Луткић није настало од лутке, већ од надимка Лута за Милутина.

Професорка се посебно бавила изучавањем презимена која нису тако честа у нашем народу. Тако, на пример, порекло презимена познатог политичара Шормаза потиче из турског језика и значи „свеж“, а корен презимена популарне певачице Карлеуше вуче од „чупаве косе“.

Кад је реч о великанима, као што је писац Данило Киш, његово презиме корен вуче из речи „мали“. Баш као што је случај и са лингвистом Иваном Клајном. Реч је о коренима „ишчупаним“ из мађарског и немачког језика.

Постоје презимена које је професорка обојила и у „колор“. По њеним речима ради се, на пример, о презимену Бјелица. Она је нашла и презимена изведена од неких надимака. Такав је случај са презименом Герић, изведеним од надимка Гера.

ИЗВОР: Новости, 24. децембар 2011.

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Nina

    Zanima me poreklo prezimena Masinovic ne Mašinovic)..da ne bude zabune …