Novosti: Koreni naših prezimena

19. april 2012.

komentara: 1

Profesorka Zagorka Vavić-Gros napisala knjigu o nastanku naših prezimena. Najčešće nastali prema imenima svetaca

MNOGO je mastila potrošeno u traganju za poreklom naših prezimena. Na tom tragu je i knjiga „Prezimena su čuvari našeg jezika“ Zagorke Vavić-Gros.

Ova profesorka u penziji pronalazi više od četrdeset načina po kojima su srpska prezimena nastajala.

– Mada ima onih koji poreklo vode po fizičkim nedostacima, kao što su Ćorić, Grbić, ili po životinjama (Jarić), ili čak po socijalnom statusu (Čipčić – Kmet, Spaić – Spahija), najviše su, ipak, nastajala od muških i ženskih imena.

Profesorka navodi da su prezimena nastajala od svetovnih imena Jovan, Petar, Nikola…

VEĆINA NA IĆ

Po nekim procenama, oko dve trećine srpskih prezimena završava se na – ić, iako kod nas nema preciznijih statističkih podataka o tome koliko ima različitih prezimena.

– Tako su neka od najčešćih prezimena poput Jovanović, Petrović ili Nikolić nastala prema imenima pravoslavnih svetaca, a koja, opet, vode poreklo od grčkih, hebrejskih ili latinskih imena – objašnjava gospođa Vavić-Gros.

Ona daje i primere pogrešnog interpretiranja određenih prezimena.

– Topalović nije topao, već koren reči potiče iz turskog jezika i znači hrom, kao, što ni Lutkić nije nastalo od lutke, već od nadimka Luta za Milutina.

Profesorka se posebno bavila izučavanjem prezimena koja nisu tako česta u našem narodu. Tako, na primer, poreklo prezimena poznatog političara Šormaza potiče iz turskog jezika i znači „svež“, a koren prezimena popularne pevačice Karleuše vuče od „čupave kose“.

Kad je reč o velikanima, kao što je pisac Danilo Kiš, njegovo prezime koren vuče iz reči „mali“. Baš kao što je slučaj i sa lingvistom Ivanom Klajnom. Reč je o korenima „iščupanim“ iz mađarskog i nemačkog jezika.

Postoje prezimena koje je profesorka obojila i u „kolor“. Po njenim rečima radi se, na primer, o prezimenu Bjelica. Ona je našla i prezimena izvedena od nekih nadimaka. Takav je slučaj sa prezimenom Gerić, izvedenim od nadimka Gera.

IZVOR: Novosti, 24. decembar 2011.

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Nina

    Zanima me poreklo prezimena Masinovic ne Mašinovic)..da ne bude zabune …