Новости: Смешна херцеговачка презимена

11. априла 2012.

коментара: 9

Презимена Ћук, Зец, Звијер, Зликовац, Ликокур, Голуб, Голо, Гребо, Ороз, Битанга, Пеликан, Пиштало, Паликућа, Попара, Рикало, Шутало, Тупањац, Трутина, Тољага, Дивљан, Дерикучка, Врећа, Мотика, Мутиловић, Чутура, Прдавац, Паликућа, Кртолица, Кукољ, Кокот, Кољибаба, Кољиврат… само су нека у дугачком низу необичних породичних обележја насталих у Босни и Херцеговини током аустроугарске власти на размеђи 19. и 20. века.

У Херцеговини их је највише. Неколико стотина по свему необичних презимена стална су инспирација шаљивџијама. И када су давана чињено је то на шаљив, поспрдан начин. Читаве фамилије носе и дан-данас печат пркоса властима Аустроугарске , која је на анектиране просторе хтела да уведе свој, „европејски“ дух.

Легендарни сатиричар из Невесиња Милорад Чокорило међу првима је указао суграђанима да имају толико смешна и шаљива презимена да се о њима може написати књига. А заиста их је много, попут Будалица, Бубало, Бурило, Бјелоглав и Брашноглав, Бедевија, Чечерина, Гузина, Гризло… Распоређујући дужности, Чокорило је засмејавао суграђане чијим презименима је посветио читаво поглавље своје књиге „Може и овако“.

Само у најјужнијој регији РС би се тако могло десити да начелник општине буде Лажетић, а заменици Мутиловић и Дангубић, да полицијом командујеБатинић, а јавни ред контролише Реметић, док народ прилаже жалбе и молбе кодСлијепчевића, да послове благајника обавља Мањак, а за одбрану и заштиту буде задужен Кукавица…

Поменути хумориста је предлагао да за директора пилане у његовом крају треба поставити Буквића, а за шумара Дрвенџију. По њему, управом путева би требао да диригује Окука, а место првог човека локалног водовода заслужује Суша. И здравство је покривено. Главни хирург је Паровић, а асистира му Буцоњић. Специјалисти за уво, грло и нос су Носовић, Шмркић, Глувовић и Бјелогрлић, интерниста је Грчић, а очни лекари Шкиљевић и Ћорић. Ортопед јеКостић, а главни гинеколози Куљић и Бабић.

Како се у Невесињу увек добро јело, сматрао је да не би било лоше да се отвори и народна кухиња у којој би радили Кртолица, Салатић, Копривица, Скоруп, Супић, Биберовић и Кашиковић. За метеорологе је предлагаоПророковића и Гатала, који би благовремено обавештавали грађане преко радија на чијем челу би требало да буде Тепавчевић, са спикеримаТепурићем и Викалом. За међунационалне односе са Бошњацима био би задужен Пашајлић, а са Хрватима Папић. „Залагао“ се за само једну партију, чији би лидер био Шаренац.

Кажу да херцеговачка презимена праве велике проблеме матичарима приликомвенчања. Прича се да је поп венчавајући двоје негде у Херцеговини упитао:

– Мирко Рагуз узео Миру Загуз. Има ли ту каквих сметњи?

– Нема.

– Е, па кад нема, онда венчавају се раб Божји… и раба Божја… Сретно вам било.

По Херцеговини има и презимена чији је корен изведен од имена какве животиње. Вучјих је највише (Вуковић, Вукић, Вукајловић, Вукоје, Вукановић..). Има и зечјих (Зечевић, Зечић, Зекић, Зековић), али и срнећих и медвеђих. У брдима код Требиња постоји село Миш и у њему презиме Миш.

– Били смо највишње сточари, па су бројна сточарска презимена, највише је говедарских и козјих: Говедарица, Рогач, Кравић, Јунац, Крављача, Волић, Телетина, Козјак, Козић, Јаредић… Бог ме убио ако се код нас неко не би презиво и Сименталац да се за ту врсту говечета пре знало. Није се, срећом, знало ни за мерино овцу, па се нико не презива ни Меринац. Али, зато има презиме Праменко – вели Шћепан Алексић, публициста из Билеће.

ИЗВОР: Вечерње новости

 

Наредни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

 1. zeljko otanjac

  postovani,
  zeleo bih da saznam odakle potice moje prezime Otanjac,slavim slavu sveti arhangel Mihail.

 2. Жељко, покушаћемо да дођемо до информације која вас интересује, а позивамо и остале посетиоце сајта да вам у томе помогну.

 3. Petar Orozovic

  Volio bih da saznam poreklo prezimena Orozović. Da li ima sličnosti s hercegovačkim Oroz, ili je poreklom s nekog drugog mesta.
  Hvala

 4. Nebojsa

  Петре,врло вероватно да има неке везе .Орози из околине Невесиња и Требиња воде порекло од Миловића из Грахова(Црна Гора),доселили се ту крајем 19. века.Славе Аранђеловдан.
  Ороза је било и у околини Широког Бријега(Узарићи),где се помињу 1743. год.,а за време Турака су прешли у Босну.
  У Спарожићима се помињу и као староседеоци,славе Св. Стевана.
  Дакле овде видимо да је веома заступљено у Херцеговини,па постоји шанса да и ваши одатле воде порекло.
  Само требали сте да напишете одакле сте ви и коју славу славите,можда постоје конкретни подаци,поздрав!

 5. A da li neko zna porijeklo prezimena Skakavac koji slave Svetog Arhangela Mihaila?

 6. Јован Марков Жугић

  Е, фино сте ме насмијали! Свака част на овако занимљивом и хумористичном тексту! Као и на свеукупном раду на пољу очувања поријекла презимена.

  Примите братски поздрав од Дробњака из Бачке Тополе.

 7. Iva

  Postovani, volela bih da znam poreklo prezimena Fijat? Dakle koje su nacionalnosti ljudi koji se tako prezivaju?

 8. Todorovic Pecelj Aleksandra

  Postovani..moje djevojacko prezime je Pecelj….iz sela Vodjeni u Ljubinju..Hercegovina. Zanima me porijeklo naseg prezimena i uopsteno odakle potice moj rod?

 9. Вук

  ХАХАХАХАХХА Фино сте ме насмијали. 😂
  Ја сам из Требиња, Херцеговац и све сте фино написали. Имамо ми и презимена попут Шупљеглав, Шупљоглав, Шашавац и тако још у недоглед, али ми се тиме поносимо. Тиме смо испркосили прокатоличким идејама Аустроугара и остали смо Срби, а нашу Херцеговину очувашмо српском светом земљом, земљом Светог Василија Острошког и Тврдошког, земљом Светог Стефана Немање ( Светог Саве ), земљом свете Јелене Анжујске, земљом Светог Петра и Павла, земљом нашега Јована Дучића… Поздрав из Требиња за сву моју браћу у Србији и цијелом бијелом свијету. 🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸 💘