Novosti: Smešna hercegovačka prezimena

11. april 2012.

komentara: 9

Prezimena Ćuk, Zec, Zvijer, Zlikovac, Likokur, Golub, Golo, Grebo, Oroz, Bitanga, Pelikan, Pištalo, Palikuća, Popara, Rikalo, Šutalo, Tupanjac, Trutina, Toljaga, Divljan, Derikučka, Vreća, Motika, Mutilović, Čutura, Prdavac, Palikuća, Krtolica, Kukolj, Kokot, Koljibaba, Koljivrat… samo su neka u dugačkom nizu neobičnih porodičnih obeležja nastalih u Bosni i Hercegovini tokom austrougarske vlasti na razmeđi 19. i 20. veka.

U Hercegovini ih je najviše. Nekoliko stotina po svemu neobičnih prezimena stalna su inspiracija šaljivdžijama. I kada su davana činjeno je to na šaljiv, posprdan način. Čitave familije nose i dan-danas pečat prkosa vlastima Austrougarske , koja je na anektirane prostore htela da uvede svoj, „evropejski“ duh.

Legendarni satiričar iz Nevesinja Milorad Čokorilo među prvima je ukazao sugrađanima da imaju toliko smešna i šaljiva prezimena da se o njima može napisati knjiga. A zaista ih je mnogo, poput Budalica, Bubalo, Burilo, Bjeloglav i Brašnoglav, Bedevija, Čečerina, Guzina, Grizlo… Raspoređujući dužnosti, Čokorilo je zasmejavao sugrađane čijim prezimenima je posvetio čitavo poglavlje svoje knjige „Može i ovako“.

Samo u najjužnijoj regiji RS bi se tako moglo desiti da načelnik opštine bude Lažetić, a zamenici Mutilović i Dangubić, da policijom komandujeBatinić, a javni red kontroliše Remetić, dok narod prilaže žalbe i molbe kodSlijepčevića, da poslove blagajnika obavlja Manjak, a za odbranu i zaštitu bude zadužen Kukavica…

Pomenuti humorista je predlagao da za direktora pilane u njegovom kraju treba postaviti Bukvića, a za šumara Drvendžiju. Po njemu, upravom puteva bi trebao da diriguje Okuka, a mesto prvog čoveka lokalnog vodovoda zaslužuje Suša. I zdravstvo je pokriveno. Glavni hirurg je Parović, a asistira mu Buconjić. Specijalisti za uvo, grlo i nos su Nosović, Šmrkić, Gluvović i Bjelogrlić, internista je Grčić, a očni lekari Škiljević i Ćorić. Ortoped jeKostić, a glavni ginekolozi Kuljić i Babić.

Kako se u Nevesinju uvek dobro jelo, smatrao je da ne bi bilo loše da se otvori i narodna kuhinja u kojoj bi radili Krtolica, Salatić, Koprivica, Skorup, Supić, Biberović i Kašiković. Za meteorologe je predlagaoProrokovića i Gatala, koji bi blagovremeno obaveštavali građane preko radija na čijem čelu bi trebalo da bude Tepavčević, sa spikerimaTepurićem i Vikalom. Za međunacionalne odnose sa Bošnjacima bio bi zadužen Pašajlić, a sa Hrvatima Papić. „Zalagao“ se za samo jednu partiju, čiji bi lider bio Šarenac.

Kažu da hercegovačka prezimena prave velike probleme matičarima prilikomvenčanja. Priča se da je pop venčavajući dvoje negde u Hercegovini upitao:

– Mirko Raguz uzeo Miru Zaguz. Ima li tu kakvih smetnji?

– Nema.

– E, pa kad nema, onda venčavaju se rab Božji… i raba Božja… Sretno vam bilo.

Po Hercegovini ima i prezimena čiji je koren izveden od imena kakve životinje. Vučjih je najviše (Vuković, Vukić, Vukajlović, Vukoje, Vukanović..). Ima i zečjih (Zečević, Zečić, Zekić, Zeković), ali i srnećih i medveđih. U brdima kod Trebinja postoji selo Miš i u njemu prezime Miš.

– Bili smo najvišnje stočari, pa su brojna stočarska prezimena, najviše je govedarskih i kozjih: Govedarica, Rogač, Kravić, Junac, Kravljača, Volić, Teletina, Kozjak, Kozić, Jaredić… Bog me ubio ako se kod nas neko ne bi prezivo i Simentalac da se za tu vrstu govečeta pre znalo. Nije se, srećom, znalo ni za merino ovcu, pa se niko ne preziva ni Merinac. Ali, zato ima prezime Pramenko – veli Šćepan Aleksić, publicista iz Bileće.

IZVOR: Večernje novosti

 

Naredni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. zeljko otanjac

    postovani,
    zeleo bih da saznam odakle potice moje prezime Otanjac,slavim slavu sveti arhangel Mihail.

  2. Željko, pokušaćemo da dođemo do informacije koja vas interesuje, a pozivamo i ostale posetioce sajta da vam u tome pomognu.

  3. Petar Orozovic

    Volio bih da saznam poreklo prezimena Orozović. Da li ima sličnosti s hercegovačkim Oroz, ili je poreklom s nekog drugog mesta.
    Hvala

  4. Nebojsa

    Petre,vrlo verovatno da ima neke veze .Orozi iz okoline Nevesinja i Trebinja vode poreklo od Milovića iz Grahova(Crna Gora),doselili se tu krajem 19. veka.Slave Aranđelovdan.
    Oroza je bilo i u okolini Širokog Brijega(Uzarići),gde se pominju 1743. god.,a za vreme Turaka su prešli u Bosnu.
    U Sparožićima se pominju i kao starosedeoci,slave Sv. Stevana.
    Dakle ovde vidimo da je veoma zastupljeno u Hercegovini,pa postoji šansa da i vaši odatle vode poreklo.
    Samo trebali ste da napišete odakle ste vi i koju slavu slavite,možda postoje konkretni podaci,pozdrav!

  5. A da li neko zna porijeklo prezimena Skakavac koji slave Svetog Arhangela Mihaila?

  6. Jovan Markov Žugić

    E, fino ste me nasmijali! Svaka čast na ovako zanimljivom i humorističnom tekstu! Kao i na sveukupnom radu na polju očuvanja porijekla prezimena.

    Primite bratski pozdrav od Drobnjaka iz Bačke Topole.

  7. Iva

    Postovani, volela bih da znam poreklo prezimena Fijat? Dakle koje su nacionalnosti ljudi koji se tako prezivaju?

  8. Todorovic Pecelj Aleksandra

    Postovani..moje djevojacko prezime je Pecelj….iz sela Vodjeni u Ljubinju..Hercegovina. Zanima me porijeklo naseg prezimena i uopsteno odakle potice moj rod?

  9. Vuk

    HAHAHAHAHHA Fino ste me nasmijali. 😂
    Ja sam iz Trebinja, Hercegovac i sve ste fino napisali. Imamo mi i prezimena poput Šupljeglav, Šupljoglav, Šašavac i tako još u nedogled, ali mi se time ponosimo. Time smo isprkosili prokatoličkim idejama Austrougara i ostali smo Srbi, a našu Hercegovinu očuvašmo srpskom svetom zemljom, zemljom Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, zemljom Svetog Stefana Nemanje ( Svetog Save ), zemljom svete Jelene Anžujske, zemljom Svetog Petra i Pavla, zemljom našega Jovana Dučića… Pozdrav iz Trebinja za svu moju braću u Srbiji i cijelom bijelom svijetu. 🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸 💘