Порекло Немање Шаровића Reviewed by Momizat on . РОЂЕН: 28. децембра 1974. у Београду РОДИТЕЉИ: отац Блажо, рођен у Гацку (Херцеговина, Република Српска), новинар у пензији, мајка Вера (девојачки Ђурић), рођен РОЂЕН: 28. децембра 1974. у Београду РОДИТЕЉИ: отац Блажо, рођен у Гацку (Херцеговина, Република Српска), новинар у пензији, мајка Вера (девојачки Ђурић), рођен Rating:
You Are Here: Home » Познати » Политичари » Порекло Немање Шаровића

Порекло Немање Шаровића

РОЂЕН: 28. децембра 1974. у Београду

РОДИТЕЉИ: отац Блажо, рођен у Гацку (Херцеговина, Република Српска), новинар у пензији, мајка Вера (девојачки Ђурић), рођена у Шапцу, адвокат у пензији

КРСНА СЛАВА: Свети Никола (Шаровићи), Свети Стефан (Ђурићи)

О ПРЕЦИМА: Ђед Јован Шаровић, рођен у селу Пржине (Гацко). Живео и радио у Сарајеву и Београду. После бомбардовања Београда и капитулације 1941. вратио се у Гацко и прикључио партизанима. Два пута је одликован. По објави резолуције Информбироа изгубио је државну службу, а потом упућен на принудни рад у Мостар, Зеницу и Фочу. Баба по оцу Вида (девојачко Мандић), рођена је у селу Дулићи (Гацко). Током рата била је прогањана јер јој је брат Никола Мандић био један од организатора устанка у источној Херцеговини и већник АВНОЈ-а и ЗАВНОБиХ-а. Била је домаћица, мајка петоро деце. Њени Мандићи славе Светог Игњатија Богоносца (2. јануар).

Деда по мајци Ђуро Ђурић је пореклом из села Плавно код Книна. Баба по мајци Радмила (девојачко Ралић) је из околине Вргин Моста (Кордун).

ПОРОДИЧНА СТОРИЈА: Прадеда по мајци Живко Ралић прешао је Албанију, био солунски ратник. Кад је кренуо у рат, код куће је оставио жену и четворо мале деце. Кад се вратио у Шабац никога није затекао јер су током рата сви преминули од болести. Поново се оженио и добио две ћерке и четири сина.

ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА: Презиме Шаровић се први пут помиње у Дубровачком архиву 1471. године (извор: књига Знамените херцеговачке породице – Новак Мандић Студо). Према легенди Шаровићи потичу од властелинске породице Добријевић.

БИОГРАФИЈА: Завршио Прву београдску гимназију и Правни факултет. Пре уласка у политику радио у адвокатској канцеларији и три године у Првом општинском суду. Током 2004. године изабран за члана Председничког колегијума и Централне отаџбинске управе Српске радикалне странке, као и за председника Градског одбора СРС. Посланик СРС од 2007. године.

У браку са Александром (девојачко Илић).

 

Извор: Немања Шаровић за портал Порекло

 


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top