Poreklo Nemanje Šarovića

8. april 2012.

komentara: 0

ROĐEN: 28. decembra 1974. u Beogradu

RODITELJI: otac Blažo, rođen u Gacku (Hercegovina, Republika Srpska), novinar u penziji, majka Vera (devojački Đurić), rođena u Šapcu, advokat u penziji

KRSNA SLAVA: Sveti Nikola (Šarovići), Sveti Stefan (Đurići)

O PRECIMA: Đed Jovan Šarović, rođen u selu Pržine (Gacko). Živeo i radio u Sarajevu i Beogradu. Posle bombardovanja Beograda i kapitulacije 1941. vratio se u Gacko i priključio partizanima. Dva puta je odlikovan. Po objavi rezolucije Informbiroa izgubio je državnu službu, a potom upućen na prinudni rad u Mostar, Zenicu i Foču. Baba po ocu Vida (devojačko Mandić), rođena je u selu Dulići (Gacko). Tokom rata bila je proganjana jer joj je brat Nikola Mandić bio jedan od organizatora ustanka u istočnoj Hercegovini i većnik AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a. Bila je domaćica, majka petoro dece. Njeni Mandići slave Svetog Ignjatija Bogonosca (2. januar).

Deda po majci Đuro Đurić je poreklom iz sela Plavno kod Knina. Baba po majci Radmila (devojačko Ralić) je iz okoline Vrgin Mosta (Kordun).

PORODIČNA STORIJA: Pradeda po majci Živko Ralić prešao je Albaniju, bio solunski ratnik. Kad je krenuo u rat, kod kuće je ostavio ženu i četvoro male dece. Kad se vratio u Šabac nikoga nije zatekao jer su tokom rata svi preminuli od bolesti. Ponovo se oženio i dobio dve ćerke i četiri sina.

POREKLO PREZIMENA: Prezime Šarović se prvi put pominje u Dubrovačkom arhivu 1471. godine (izvor: knjiga Znamenite hercegovačke porodice – Novak Mandić Studo). Prema legendi Šarovići potiču od vlastelinske porodice Dobrijević.

BIOGRAFIJA: Završio Prvu beogradsku gimnaziju i Pravni fakultet. Pre ulaska u politiku radio u advokatskoj kancelariji i tri godine u Prvom opštinskom sudu. Tokom 2004. godine izabran za člana Predsedničkog kolegijuma i Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke, kao i za predsednika Gradskog odbora SRS. Poslanik SRS od 2007. godine.

U braku sa Aleksandrom (devojačko Ilić).

 

Izvor: Nemanja Šarović za portal Poreklo

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.