Poreklo Aleksandra Vučića

8. april 2012.

komentara: 29

ROĐEN: U Beogradu, 5. marta 1970.

RODITELJI: otac Anđelko, iz sela Čipuljić kod Bugojna (BiH), majka Angelina (devojački Milovanov) iz Bečeja. Oboje završili Ekonomski fakultet. Otac radio u struci, majka novinarka.

KRSNA SLAVA: Sveti Nikola (Vučići), Sveti Stefan (Milovanovi)

O PRECIMA: Otac Anđelko rođen na početku Drugog svetskog rata nedaleko od Beograda. Njegova majka Dragica (dev. Kunovac, poreklom iz Šipova) proterana od ustaša iz sela Čipuljić pošto su ubili njenog muža, Aleksandrovog dedu Anđelka, pradedu Radeta, stričeve, celu familiju. Otac Anđelko preživeo jer je bio u majčinom stomaku. Majka Dragica je bačvanka, iz zemljoradničke porodice Dušana i Anđe (dev. Ćikić).

POREKLO PREZIMENA: Daljim poreklom Vučići su iz istočne Hercegovine ili Crne Gore. Nema pisanih dokaza o tome, ali po predanju je naš predak otišao zbog krvne osvete sredinom 18. veka iz tih krajeva i naselio se u zapadnu Bosnu u selo Čipuljić kod Bugojna. Podaci o prisustvu Vučića u ovom mestu datiraju sa početka 19. veka. U Drugom svetskom ratu su tamo svi pobijeni, a u poslednjem ratu su spaljene sve kuće Vučića.

PORODIČNA ANEGDOTA: Pradeda Rade je bio kapitalista, bogat čovek. On i deda Anđelko su toliko voleli Rusiju da su se, sa dedinim bratom Nikolom, jednom prilikom uputili u Moskvu na konjima. Natovarili su bisage i krenuli, ali su stigli samo do Doboja.

BIOGRAFIJA: Aleksandar Vučić je odrastao na Novom Beogradu, završio Zemunsku gimnaziju i Pravni fakultet. Tokom rata u BiH radio kao novinar na Palama. U Srpsku radikalnu stranku se učlanio 1993. i odmah biran za republičkog poslanika. 1995. izabran za generalnog sekretara SRS. U vladi Mirka Marjanovića 1998. bio ministar za informisanje. Septembra 2008. istupio iz SRS i od oktobra iste godine na mestu zamenika predsednika Srpske napredne stranke.

PORODICA: Oženjen je Ksenijom sa kojom ima sina Danila i ćerku Milicu.

 

IZVOR: Aleksandar Vučić za portal Poreklo

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (29)

Odgovorite

29 komentara

  1. Danka

    Ja sam zbunjena , na ovom website kaze da je Vucic po genetici prezime katolickog porekla , a opet ovde u komentarima i njegovoj autobiografiji stoji drugacije…istina je da nekako kroz istoriju sve te vode imaju neke tamne mrlje o poreklu….kako u Srbskoj tako i svetskoj Istoriji, Pogledajmo Tita, Obamu pa i Putina o kome se vrlo malo zna sem da mu je deda bio kuvar kod Lenjina…Aleksandar Vucic je najblaze receno kontradiktoran …Ne bih da kritikujem mislim da ovaj site nije za to…

  2. Goran

    U mnogim selima u Bosanskom Grahovu i livanjskom polju,u vreme Rimljana postojali su municipiumi ili rimska vojna utvrdjenja,naselja,u kojima su ziveli i Grci,zanatlije i sluge,koji su tu dolazili iz velikih primorskih gradova.Ovi poromanjeni Grci su u vreme kad su rimljani stradali od Slovena i Avara,zajedno sa poromanjenim ilirima,vlasima,pobegli u visoke planine Dinaru,Cincar,Velebit,gde su ziveli kao stocari.Govorili su neku mesavinu grckog i romanskog jezika.U srednjem veku se iz svojih planina,preseljavaju u grahovsko i livanjsko polje gde su ih Srbi koji su tu doselili iz Stare Srbije,nazvali Grkovlasi,Grkovci ili Cincari.Selo Grkovci u Bosanskom Grahovu je po njima dobilo ime.Poticu od Dalmatinskih Grka,iz Zadra,Dubrovnika itd.,a ne iz Makedonije.Imali su i sopstvene,odvojene katune i sela,u livanjkom polju izgleda se nisu mnogo mesali sa Vlasima koji su ziveli u juznoj Hercegovini.U njihova su sela dosli Karavlasi u 18veku,iz Vlaske.Planina Cincar je po ovim Grkovlasima dobila ime.

  3. Goran

    Ove Grkovlahe,kao i vlahe poromanjene Dalmate koji su ziveli u planinama Tromedje,Mlecani su zvali Morlaci.Oni su autohtono grahovsko i dalmatinsko stanovnistvo,u Tursko vreme izmesani sa Vlasima iz juzne Hercegovine i Starog Vlaha.Grkovlasi uglavnom pravoslavci,dok su ostali Morlaci u lici bili katolici.

    • Stojko

      Mnogi Srbi su postali Vlasi, Cincari, Karavlasi, Morlasi, Kucovlasi, Cicovlasi, Rumuni, Megleno – Vlasi…

      Tako na primer su pripadnici srpskog bratstva / plemena Bogunovici u Dalmaciji i Hercegovini postali Morlasi.

      U severnoj i istocnoj Srbiji ima ogroman broj sela u kojima su Srbi postali Rumuni i Vlasi.

  4. Ranko Fonjga

    kad ovo sto vi koji vise znate od mene istoriju cincara navedoste ja sam povezo sa saznanjims iz prizemlja kuce u Cipuljcu.