Порекло Војкана Борисављевића

6. априла 2012.

коментара: 1

РОЂЕН у Зрењанину 5. маја 1947. године

ПРЕМИНУО у Београду, 23. фебруара 2021. године

РОДИТЕЉИ: Отац Слободан Борисављевић, рођен у Београду, пореклом из Рашке области, по занимању дипломата (обавештајац), мајка Светислава (девојачки Бојанић), пореклом из Рашке области, по занимању лектор

КРСНА СЛАВА: Свети Јован (и Борисављевићи и Бојанићи)

О ПРЕЦИМА: Деда по оцу Миодраг Борисављевић је био успешан књижевник, звали су га „српски Тургењев“. Бака се звала Анђа, домаћица. Обоје су из Београда. Мајчин отац се звао Јосиф Бојанић, био је трговац у Београду. Бака по мајци је Косара, домаћица.

О ПОРЕКЛУ: Породица Борисављевић води порекло од Борутских кнезова који су у 11. веку живели у Црној Гори, а у 14. веку се преселили на планину Златар, где су за време владавине Турака имали аутономију и узели презиме Борисављевић.

РАТНА ПРИЧА: Цела очева породица је учествовала у Другом светском рату. Стриц Војислав, по којем сам добио име, погинуо је у партизанима са 19 година. Отац је после рата радио у Контрабавештајној служби (једно време је био и шеф тог одељења у Минстарству спољних послова). Мајка је за време Другог светског рата у Београду била активни СКОЈ-евац, 1943. је ухапшена и била као 19-годишња девојка заточена у логору на Бањици.

ПОЗНАТИ СРОДНИЦИ: По даљем породичном пореклу сам у сродству са Велимиром Илићем, председником Нове Србије

СЕЋАЊЕ: Моја мајка је радила као лектор у „Просвети“, па је често приређивала вечеринке за чувене писце који су радили у истом предузећу, у нашој гарсоњери у Улици 7. јула, данас краља Петра. Практично сам одрастао уз Стевана Раичковића, Милоша Црњанског, Скендера Куленовића, Антонија Исаковића… Упијао сам њихове речи, иако ми је било свега седам, осам година. Мајка би скувала кафу, направила сендвиче и онда би они тако диванили, а ја их из прикрајка слушао.

БИОГРАФИЈА: Завршио гимназију у Београду, студирао на Филозофском факултету. Музичко образовање стекао у београдским школама „Др Војислав Вучковић“ и „Станковић“, као и на приватним студијима у Паризу. Од 1965. у статусу слободног уметника. Компонује музику за позориште, филм, телевизију и аранжмане, а бави се и дириговањем. Између осталог, аутор преко 500 композиција забавне музике. Његови највећи хитови су „Одисеја“ (за Леа Мартина), „Љубав је само реч“ (за Здравка Чолића), „А сад адио“, „Лаку ноћ драга“… Радио музику за популарне серије Више од игре, Сиви дом, Врућ ветар, Бела лађа, као и филмове Лајање на звезде, Смрт господина Голуже, Где цвета лимун жут….

 

ИЗВОР: Војкан Борисављевић. Забележила Катарина Вуковић, специјално за портал Порекло

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. niša petronijević

    Sjajan kompozitor popularne muzike.
    Ali šta mu je trebala ona nategnuta mitologija o Aristokratskom poreklu.
    Kad se odlično zna da, Raja na Balkanu, u stalnim bežanijama retko kada je mogla da pamti svoje poreklo i do dva veka unazad a kamoli 500/600 godina u “rikverc”.
    A što se tiče prezimena ona su u minulim vekovima bila toliko kratkotrajna da bi uglavnom umirala zajedno sa vlasnikom. Drugo su nazivi familija koji su mogli da traju i po više generacija. A Borisavljević je osobno prezime a ne naziv familije pa je zbog toga daleko, daleko skorije od navoda u textu.