“Borba za ćirilicu” Đorđa Janjatovića

3. april 2012.

komentara: 0

Novosadski izdavač “Prometej”  predstavio je u sedištu Vukove zadužbine knjigu Đorđa Janjatovića “Borba za ćirilicu”, u kojoj je sakupio zbirku dokumenata sa ciljem da ostane trag o aktivnostima Udruženja za zaštitu ćirilice srpskog jezika “Ćirilica” Novi Sad (UG “Ćirilica”), koje već celu deceniju vodi borbu za očuvanje srpskog pisma.

Direktor i glavni urednik “Prometeja” Zoran Kolundžija objasnio je da su se oko Udruženja okupili dobronamerni ljudi kojima nije struka lingvistika, ali pošto su i stručnjaci i vlast nespremni da se bore za nju zaključili da to neko mora da uradi. Knjiga pokazuje šta su i kome su sve slali zahteve, predloge, dopise, molbe i materijale o zanemarivanju ili potpunom odbacivanju ćirilice i prepuštanje primata latinici.

Kolundžija je objasnio da je knjiga dokumenata mogla bili nešto manjeg obima (500 strana velikog formata), ali je odlučeno da se objavi sve što je poslato državnim organima na republičkom, pokrajinskom lokalnom nivou, institucijama nauke i kulture od kojih je traženo da poštuju Ustav Srbije i zakonsku regulativu i jer su odgovorni za očuvanje ćirilice, a time i srpskog nacionalnog identiteta.

Dokumenta su u zbirci data hronološki, onako kako su nastajala, a grupisana su u dve celine: ona nastala do donošenja novog Ustava 2006. godine i ona nastala posle toga datuma.

O ovom sizifovskom poslu kojim se bavi Janjatović (magistar ekonomskih nauka), koji je jedan od osnivača Udruženja i aktuelni predsednik Odbora za službenu i javnu upotrebu ćirilice, govorio je jedan od recenzenata istoričar prof. dr Drago Njegovan, koji je sažeo hiljadugodišnju istoriju srpskog pisma, jer svaki slovenski jezik koji koristi ćirilicu ima “svoju”.

Njegovan je konstatovao da pitanje korišćenja ćirilice nije filološko, već političko i samo je potrebna politička volja da se poštuju odredbe važećeg Ustava.

Autor knjige je svoje izlaganje naslovio “Odgovornost lingvista za stanje srpskog jezika i srpske ćirilice”, jer smatra da su najviše “krivi”, jer su okolišali ili čak davali preporuke da neka ministarstva koriste latinicu, a neka ćirilicu prilikom zvanične komunikacije.

Prema rečima Janjatovića, u svetu se poštuje pravilo “jedan jezik – jedno pismo” pa to važi i na svetskom informatičkom planu i zato je uveren da će “tehnologija spasti ćirilicu”.

 Izvor: Tanjug, 20.mart 2012.

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.