Poreklo prezimena Šutanovac

26. mart 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Jelena

    Zelela bih da saznam vise o podataka o prezimenu Šutanovac, nastanku i pretcima. Po mom saznanju Šutanovci poticu iz dela Crne Gore oko Danilovgrada i tada su se navodno prezivali Bjelopavlići. Po usmenom predanju bio je neki pokusaj atentata (valjda na kneza Danila – ne provereni podaci) pa su zbog straha od krvne osvete promenili prezime i raselili se delom ka Sjenici a delom na Kopaonik. Sa Kopaonika su kasnije sisli u dolinu Toplice i vecina Šutanovaca danas potice iz sela Tulare “blizu” Prokuplja. Deo koji je otisao ka Sjenici se navodno zadrzao tamo i u okolini Novog Pazara a neki su primili islam (ne provereni podatci) pod prezimenom ŠutEnovac. Volela bih ako bi neko mogao da mi da vise detalja i eventualno da proverim tacnost ovih podataka koje sam dobila usmenim predanjem. Inace krsna slava Šutanovaca je Sveti Jovan.

    • Miroslav

      Istazujuci svoje poreklo, zapazih da postoji familija Sutanovac u Krivoj reci u popisu iz 1833. Dosta Krivorecana se odselilo po oslobodjenju Toplice u Tulare pa verovatno i Sutanovci.

  2. Milan

    Ono što ja znam, je da postoje dve familije Šutanovaca, u Topličkom kraju, jedni u selu Tulare, a drugi u obližnjem selu Beloljin. Ovi iz Tulara slave sv Jovana, a Beloljinci slave sv Nikolu.