Порекло презимена Шутановац

26. март 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Jelena

    Zelela bih da saznam vise o podataka o prezimenu Šutanovac, nastanku i pretcima. Po mom saznanju Šutanovci poticu iz dela Crne Gore oko Danilovgrada i tada su se navodno prezivali Bjelopavlići. Po usmenom predanju bio je neki pokusaj atentata (valjda na kneza Danila – ne provereni podaci) pa su zbog straha od krvne osvete promenili prezime i raselili se delom ka Sjenici a delom na Kopaonik. Sa Kopaonika su kasnije sisli u dolinu Toplice i vecina Šutanovaca danas potice iz sela Tulare “blizu” Prokuplja. Deo koji je otisao ka Sjenici se navodno zadrzao tamo i u okolini Novog Pazara a neki su primili islam (ne provereni podatci) pod prezimenom ŠutEnovac. Volela bih ako bi neko mogao da mi da vise detalja i eventualno da proverim tacnost ovih podataka koje sam dobila usmenim predanjem. Inace krsna slava Šutanovaca je Sveti Jovan.

    • Miroslav

      Istazujuci svoje poreklo, zapazih da postoji familija Sutanovac u Krivoj reci u popisu iz 1833. Dosta Krivorecana se odselilo po oslobodjenju Toplice u Tulare pa verovatno i Sutanovci.

  2. Milan

    Ono što ja znam, je da postoje dve familije Šutanovaca, u Topličkom kraju, jedni u selu Tulare, a drugi u obližnjem selu Beloljin. Ovi iz Tulara slave sv Jovana, a Beloljinci slave sv Nikolu.