Poreklo prezimena Šurlan

26. mart 2012.

komentara: 6

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Zorica Surlan

    Postovani,
    Interesuje me porekli prezimena Surlan(sch),da li postoje bilo kakve indicije da je to promenjeno prezime? Slavimo Sv. Nikolu,a poreklom smo iz okoline Banja Luke!
    Unapred zahvalna,
    Zorica Surlan

  2. Vojislav Ananić

    ŠURLAN, od šurla – gluv čovjek ili žena. Riječ šurla će biti arnautska, jer gluv se arn. kaže šurlue (tvrdi Elezović). Šurlan je i nadimak muškarcu, a Šurlani – ime zaseoku sela Vilusi u okolini Banje Luke. “Postalo jamačno po porodičnom imenu ili nadimku stanovnika.” Šurlanska dolina je ime zaseoku sela Devetaci kod Bos. Novog (25, XVII, 895-896).
    Šurlani, kojih ima u više naselja Pounja i Bosanske Krajine, po pretpostavci Vladislava Skarića, vuku porijeklo čakiz Resna u Makedoniji. Tamo postoji selo Šurlanci (4, 234). Za Šurlane i druge porodice može se pozudano tvrditi “da su ih Turci preselili u drugoj poli XV stoljeća ili nešto kasnije”, znači u prvoj etapi vlaškoga kretanja sa juga na sjeverozapad (4, 234).
    Na sve ove navode podsjeća lokalitet Šurjanov kuk (selo Orah, Hercegovina). Naravno, doselili su se preko Dalmacije, a ne direktno. Blizu Sinja živjela je porodica Šurjan, koja to potvrđuje. Šurlani su najraniji stočari – nomadi koji su naselili Knešpolje. Možda je i ime sela Surjan kod Mrkonjića u nekakvoj vezi sa Šurlanima! (4, 258).
    Šurlani slave Nikoljdan (Gornja Gradina, Strigova).

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

    • Zorica Šurlan

      Puno Vam hvala,
      Zaista iscrpan i tačan odgovor, bar po informacijama do kojih sam i ja došla. Inače je moj otac iz zaseoka Šurlani kod Vilusa, u okolini Banja Luke. Takođe postoji selo Vilusi kod Nikšića( stara Hercegovina ), kao i u okolini Gnjilana Selo Šurlani.
      Hvala još jednom.
      Zorica Šurlan

    • Lela

      Hvala na iscrpnom odgovoru, sa dosta izvora. Dodala bih i podatak dobijen od dede (Šurlan, vojno lice, rodom iz B. Krajine) da je mjesno stanovništvo “šurlanima” nazivalo tadašnje rudarske stručnjake koji su u vreme Sv. Kralja Milutina kao “imaoci tehnologije” pomagali otvaranju rudnika. Oni su bili Sasi (dolazili su oni bliski/jednaki Slovenosrbima severa Evrope, a ne saksonska plemena vezana za Britaniju). Uživali su posebne povlastice, imali status “građana”, i nisu se mešali sa tamošnjim narodom, pogotovu arnautskim pridošlicama, te su ih ovi nazvli “gluvima”. Reč se odnosi na onog koji se više pravi gluv no što jeste. Šurlani su potom primili svetosavsko pravoslavlje, i potpuno se srodili sa Srbima. Današnji katolici ovog prezimena su isključivo novo-pokatoličeni. Eto, još malo podataka, nije na odmet…

  3. Dragomir

    Surlane je selo iznad Zegre u opstini Gnjilane!

  4. Zorica Šurlan

    Puno Vam hvala,
    Zaista iscrpan i tačan odgovor, bar po informacijama do kojih sam i ja došla. Inače je moj otac iz zaseoka Šurlani kod Vilusa, u okolini Banja Luke. Takođe postoji selo Vilusi kod Nikšića( stara Hercegovina ), kao i u okolini Gnjilana Selo Šurlani.
    Hvala još jednom.
    Zorica Šurlan