Порекло презимена Шурлан

26. март 2012.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Zorica Surlan

    Postovani,
    Interesuje me porekli prezimena Surlan(sch),da li postoje bilo kakve indicije da je to promenjeno prezime? Slavimo Sv. Nikolu,a poreklom smo iz okoline Banja Luke!
    Unapred zahvalna,
    Zorica Surlan

  2. Војислав Ананић

    ШУРЛАН, од шурла – глув човјек или жена. Ријеч шурла ће бити арнаутска, јер глув се арн. каже šurlue (тврди Елезовић). Шурлан је и надимак мушкарцу, а Шурлани – име засеоку села Вилуси у околини Бање Луке. “Постало јамачно по породичном имену или надимку становника.” Шурланска долина је име засеоку села Деветаци код Бос. Новог (25, XVII, 895-896).
    Шурлани, којих има у више насеља Поуња и Босанске Крајине, по претпоставци Владислава Скарића, вуку поријекло чакиз Ресна у Македонији. Тамо постоји село Шурланци (4, 234). За Шурлане и друге породице може се позудано тврдити “да су их Турци преселили у другој поли XV стољећа или нешто касније”, значи у првој етапи влашкога кретања са југа на сјеверозапад (4, 234).
    На све ове наводе подсјећа локалитет Шурјанов кук (село Орах, Херцеговина). Наравно, доселили су се преко Далмације, а не директно. Близу Сиња живјела је породица Шурјан, која то потврђује. Шурлани су најранији сточари – номади који су населили Кнешпоље. Можда је и име села Сурјан код Мркоњића у некаквој вези са Шурланима! (4, 258).
    Шурлани славе Никољдан (Горња Градина, Стригова).

    Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

    • Zorica Šurlan

      Puno Vam hvala,
      Zaista iscrpan i tačan odgovor, bar po informacijama do kojih sam i ja došla. Inače je moj otac iz zaseoka Šurlani kod Vilusa, u okolini Banja Luke. Takođe postoji selo Vilusi kod Nikšića( stara Hercegovina ), kao i u okolini Gnjilana Selo Šurlani.
      Hvala još jednom.
      Zorica Šurlan

    • Lela

      Хвала на исцрпном одговору, са доста извора. Додала бих и податак добијен од деде (Шурлан, војно лице, родом из Б. Крајине) да је мјесно становништво “шурланима” називало тадашње рударске стручњаке који су у време Св. Краља Милутина као “имаоци технологије” помагали отварању рудника. Они су били Саси (долазили су они блиски/једнаки Словеносрбима севера Европе, а не саксонска племена везана за Британију). Уживали су посебне повластице, имали статус “грађана”, и нису се мешали са тамошњим народом, поготову арнаутским придошлицама, те су их ови назвли “глувима”. Реч се односи на оног који се више прави глув но што јесте. Шурлани су потом примили светосавско православље, и потпуно се сродили са Србима. Данашњи католици овог презимена су искључиво ново-покатоличени. Ето, још мало података, није на одмет…

  3. Dragomir

    Surlane je selo iznad Zegre u opstini Gnjilane!

  4. Zorica Šurlan

    Puno Vam hvala,
    Zaista iscrpan i tačan odgovor, bar po informacijama do kojih sam i ja došla. Inače je moj otac iz zaseoka Šurlani kod Vilusa, u okolini Banja Luke. Takođe postoji selo Vilusi kod Nikšića( stara Hercegovina ), kao i u okolini Gnjilana Selo Šurlani.
    Hvala još jednom.
    Zorica Šurlan