Poreklo prezimena Šormaz

26. mart 2012.

komentara: 8

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. nina.sormaz

    Nešto o poreklu prezimena Šormaz po J. Erdeljanoviću “Stara crna gora”:Šor (Šoro)lično ime,Šoran staro bratstvo u Kućištima Čekličkim,postoji Šorajeva rupa u Kućištima Ćeklićkim,Šoraji prezime Ćeklić Cetinje ,a Šorovići staro bratstvo na Ugnama iz ovoga zaključuje da su Šormazi u Hercegovini ,Pržine ,Crni Lug od njih. U Carskom defteru Crna gora iz 1521 u nahiji
    Grbalj selo Ugne upisan Soro.

  2. Ja sam cuo sasvim drugaciju pricu od prethodne. Da smo poreklom iz Dalmacije i da je nas predak dosao u Livanjsko Polje i tu je promenio prezime. Sormaz u prevodu sa Turskog jezika znaci “ne pitaj” i cesto je u Turskoj. Po mom misljenju je verovatno dobijeno od turskih vlasti.Moja familija sto bliza sto dalja slavi Nikoljdan.

  3. nina

    Jovo, Šormazi iz Livanjskogn polja jesu iz Dalmacije iz Kanjana ima ih u popisu 18 vek ,ali ovo što sam navela u predhodnom komentaru je iz popisa 1521 turski defter i ranije,nađoh i šotmaz did.. u dečanskoj hrisivulji 14 vek.Prezime nisu menjali Dalmacija je bila Mletačka i tu su popisani kao Šormaz a prenose to prezime i na teritoriju koju su držali Turci. Postoji i podaci kada su Austro ugari počeli upravljti Bosnom i Hercegovinom staviše na Uništu granicu pa onemogućiše nesmetan prolazak stanovništva iz Dalmacije koje je napasalo stoku na teritoriji Livanskog polja ,pa stoga starešine porodica koje su živele u Dalmaciji podeliše svoje porodice jedni ostaše u Dalmaciji a drugi preseliše u Livanjsko polje.Postoji zapis da je neki Ilija šormaz zaveštao manastiro Gomionica kod Banja luke 1736 kola hrastove građe,ovo govori da prezime nije menjano.

    • Miljen Šormaz

      Šormas (Schor maß) na njemačkom (austrougarskom) znači obrijana linija. Nešto kao onaj tanak brk (pencil mustache), kao roditelj filma Pink Flamingos i Crybaby sa Johnny Depp-om što ima, zaboravio sam kako se zove. Ako je čukundeda imao linija-brk onda smo po tome nazvani. Ili možda prababa. Ovisi tko je koga brijao

  4. Vojislav Ananić

    ŠORMAZ, prezime koje se spominje u manastiru Gomionici 1735. godine (Ilija Šormaz). U livanjskom kraju to je ime zaseoku sela Crni Lug i sela Gornje Peulje (25, XVII, 717). Šormazi su se otuda i doselili – od Livna za vrijeme Laudonova rata 1788-1799. (14, 306). Slave Đurđevdan (D. Jelovac).

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

  5. Nina

    Šormazi iz Livanjskog polja .selo Jaruga slave Sv.Nikolu

    • Slobodan Ćoćkalo

      Prezime Šormaz se navodi i u mrkonjićkom kraju, tačnije selo Donja Medna i slave Đurđevdan. Šormazi koji slave Nikoljdan doselili su se u selo Šibove početkom 19. vijeka, dok su jedni ostali u Trijebovu, zaseok Bare gdje ih i danas ima. Šormazi žive u Mrkonjić Grad i nešto u Vojvodini. Ima ih i u Lincu.

      • DrŠormaz

        Moji Šormazi od 1800-to i neke žive u Prijedoru, slavimo Đurđevdan i ima nas trenutno 100 sa tim prezimenom.
        Pozdrav za sve Šormaze 🙂