Šakota

26. mart 2012.

komentara: 3

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Šakote

    Šakote (Srbi) su nastanjeni u Kozicama i Opličićima (Trijebanj, Stolac). Početkom dvadesetog vijeka, Dedijer je zabilježio: „Šakote su prije 300 godina došli iz Crnića zbog zuluma, a starinom su Zlatanići ispod Golije.“ Isti izvor tvrdi kako su Šakote na Zijemljima stigli iz Kozica oko 1880. godine. Šakote Hrvati žive u Ljubotićima (Široki Brijeg) i Lugu (Prozor).
    Porodično predanje koje je istražio Željko Šakota iz Kozica, potvrđuje Dedijerovu tvrdnju da su Šakote u Trijebanj doselile iz Crnića, međutim, neke porodice Šakota ostale su u Crnićima i Jasoču sve do druge polovine osamnaestog vijeka i tek tada preselile u Kozice. U prošlosti, Šakote su živjele u selima Pješivac, Rotimlja i Gomji Brštanik, a polovinom devetnaestog vijeka jedna porodica se iz Kozica preselila u Donji Trijebanj i tamo živjela do ovoga zadnjeg rata. Pored imanja u Kozicama, Šakote su imale imanja na Morinama, Košćeli, Drijenu, Habatnicama, Mutapovini, Rogojevcu, Hodovu, Koritniku, Hrgudu, Baranima i Jarčištima. Sahranjivali su se ili se sada sahranjuju u Crnićima (Đurića groblje), Jasoču, Kozice (staro i novo groblje), Trijebanj, G. Brštanik. Po predanju, Šakote su se prezivale Zlatanići, ali postoje verzije Zlatanović i Zlatarić. Šakote su u Dubrave doselili ispod planine Golije u današnjoj Crnoj Gori. U blizini Golije je do Drugog svjetskog rata živjela porodica Zlatanić i sa njima su Šakote iz sela Korita održavali rođačke odnose. Prezime su promijenili po dolasku u Dubrave. Prema predanju jedan je Šakota, nehotice, ubio konja šakom i dobio nadimak Šakota, a njegovi potomci prezime Šakotići. Tek početkom devetnaestog vijeka prezime dobija oblik Šakota. Najstariji pomen prezimena Šakotić dolazi na početku petnaestog vijeka, kada se spominje Brajko Šakotić sa još nekim Ijudima iz Dubrava, u trenutku kada daju izjavu o vjemosti Sandalju Hraniću. U jednom dokumentu iz sedamnaestog vijeka iz manastira Žitomislić, spominje se prezime Šakotić. Šakote su bili brojno bratstvo, pa su krajem šesnaestog i početkom sedamnaestog vijeka imali 100 muških glava za pušku. Bili su u rodbinskim vezama sa Miloradovićima i živjeli su blizu njih u Crnićima. Zajedno sa Miloradovićima su u sedamnaestom vijeku odselili u Rusiju, da bi kasnije ponovo dolazili u Hercegovinu kod rođaka i u manastir u Žitomisliću. Krajem sedamnaestog vijeka Šakote su se raselile u zapadnu Hercegovinu i okolinu Bileće i tamo se vremenom porodica značajno povećala. Iz Plane kod Bileće su se krajem osamnaestog vijeka iselili u okolicu Sarajeva, kao i u Semberiju, Birač i Majevicu, te Korita, Davidoviće i Bijeljane u bilećkoj opštini. Jedna porodica je iz Kozica krajem devetnaestog vijeka odselila na Zijemlja (Nevesinje). Oko 1900. godine dio Šakota se naselio na Hrgud na kupljena imanja, a pred Prvi svjetski rat i poslije njega dio Šakota se naseljava u dubravska sela Opličiće, Prenj i Gubavicu. Do Drugog svjetskog rata iz Kozica je iselila trećina porodice Šakota. Oko 1908. godine dvije porodice Šakota doselili su s na Gubavicu i na Spahatićevo imanje, koje su kupili nakon njihovog odlaska u Tursku. Šakote iz Kozica slave Svetog Jovana Krstitelja, Jovanjdan, dok su njihovi iseljenici u istočnoj Hercegovini i Bosni promijenili krsnu slavu i slave Lazarevu Subotu.
    Etimologija prezimena Šakota, vjerovatno, dolazi od osnove šaka – palma, pregršt, pest, dlan, ruka“, pa otuda “šakosati, šakatati – šakama udarati, biti“. Dakle, neko ko je bio jak u rukama; šakata-šakota-Šakota. U Goraždu ima prezime Šako.

    Izvor: Alija Pirić, Dubravski leksikon, Stolac, 2013.

  2. Vojislav Ananić

    ŠAKOTA (p.k). Šakote (p). u Trijebnju, Kozicama, Crnićima (Dubrave. Stolac), Koritima, Mekoj Grudi (Bileća) i Zijemlju (Mostar). Starinom su Zlatanići “ispod Golije”. Doselili su u Trijebanj “prije 300 godina” iz Crnića, a u Zijemlja iz Kozica oko 1880. godine. Slave Jovanjdan ( 59:235,258). U Meku Grudu Šakota je došao iz Trebinja “kao mehandžija”. Slavi Đurđevdan. Šakote u Koritima slave Aranđelovdan (258:45). Šakote (k) su u Ljubotićima (Široki Brijeg) i Lugu (Prozor). U Ljubotićima su starosjcdioci. Porijeklo i dalja starina nisu im pozanati. Pominju se u popisima stanovništva 1743. godine. Godine 1768. pominje se jedna porodica i u Donjem Rasnu. Danas ih ima “samo u Ljubotićima” (189:75). U Lug su se Šakote “prvi od katolika” naselili. Starinom su ”iz Hercegovine” (79:119). Moguće je da su od Širokog Brijega.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Goran

      Šakotići su prezime dobili po jednom Šarencu koji je imao veoma velike ruke tj šake ,,ko lopate,,pa je dobio nadimak Šakota.Pripadaju rodu Šarenaca-Vlastelinovića.Dvojca braće Šakotića dođu u 17veku u Stari Vlah u selo Komarani i tu budu prozvani Šaponje.Šakote i Šaponje je veoma sličan nadimak,jasno ukazuje na ljude sa veoma velikim rukama tj šakama.