Poreklo prezimena Šević

25. mart 2012.

komentara: 30

Prezimena Ševo i Šević istražili su Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić u rubrici Koreni (frankfurtske “Vesti”):

 

Čitateljka NN moli “nešto više” o porodicama, odnosno prezimenima Ševo i Kukolj. Prva je njenog muža i za nju navodi da se “nalazila na tromeđi Bosne, Like i Dalmacije”, a druga je njena (njeno devojačko prezime) “iz sela Vrpolje kod Knina”. Ni rečce više, a pogotovo neki od konkretnijih podataka koje smo tražili radi uspešnijeg istraživanja: krsna slava, zavičajno selo, neki predak i njegova postojbina… Uzgred, jer je povod očigledan: molimo čitaoce da ne izbegavaju ove podatke, a u nekim slučajevima i da pišu čitko, makar i latinicom, a znamo i goticu, ako neko tako voli. Znači, poželjna su najkraća “pitanjca”, pa bi i odgovor mogao biti takav, i sadržajan i precizan.

Srećom, bar što se tiče Ševa, u našoj knjizi “Srpske porodice i prezimena” (prvoj od nekoliko budućih, ako Bog da, a daće), objavili smo prilog koji, sigurni smo, sve objašnjava o poreklu ovog prezimena, na osnovu pisama D. Ševića iz Niša, poreklom iz Bosanske Krajine, i Gordane Šević, iz Mladenovca, koji su zamolili da razjasnimo šta znači njihovo prezime, otkuda su njihove porodice zaista poreklom, te da li su u srodstvu sa familijom koja nosi prezime Ševo. Za drugo prezime, Kukolj, molimo malo strpljenja.

Najpre, Ševići i Ševe su, smatramo, istog porekla, odnosno “najbliži rođaci”, istina, odavno razrođeni. Kao što smo to već na nekoliko mesta objašnjavali, u nekim slučajevima se na osnovni oblik prezimena bez nastavka ić ili ević i drugih, taj dodatak često ili proizvoljno uzimao ili su ga sveštenici odnosno neki činovnici samoinicijativno i samovoljno dopisivali, smatrajući ga ispravnijim, odnosno “srpskijim”. A bilo je i primera obrnutog postupka: da su, na primer, Čubriće prozvali Čubrama, Radmiloviće – Radmilima itd, pa oni to prihvatili i zadržali.

Ševići su, međutim, utvrdili smo, nastali od Ševa. Poreklom su kao, uostalom i tolike druge porodice rasejane s obe strane Drine – iz Hercegovine.

Prezime Šević je, dakle, samo novija, iako ne skorašnja, varijanta starog prezimena Ševo, što se jasno vidi iz primera Ševâ i Ševićâ iz oblasti Unac koji slave istu slavu, Lučindan.

Tri Ševića – Jovan, potpukovnik i sin mu Petar, lajtnant, kao i jedan kapetan Živan – spominju se (u dokumentima kojima se poslužio Miloš Crnjanski, pišući svoje slavne “Seobe”) među organizatorima preseljenja Srba graničara u Rusiju, sredinom 18. veka. Štaviše, Jovan Šević je bio i osnivač kolonije Slavjano-Serbija u današnjoj Ukrajini (druga takva kolonija bila je Nova Srbija). Za ove Ševiće se zna da su bili ugledna vlastelinska porodica koja se u Ugarsku doselila još u 16. veku, ali to opet ne isključuje mogućnost da su poreklom iz dinarskog područja.

Prema podacima za Šajkašku, Ševići su zabeleženi u Kaću, 1779, Žablju 1971, Vilovu 1828, Molu, 1856, a u Banatskom Bečeju 1801. godine, kao i u Gospođincima 1773. godine, dok su u istom selu 1916. pisani kao Ševin(i). U Bosni su krajem 19. veka Ševe, sa slavom Sv. Luka, zabeleženi u “protoprezviterijatima” Unac, Petrovac, Banja Luka, Krupa i Livno, a sa slavama Sv. Nikola i Sv. Pantelija u okolini Sanskog Mosta. U isto vreme su postojale familije Ševića, sa slavama Đurđevdan i Lučindan u Bihaću, a samo Lučindan kod Dubice, Prijedora, Gradiške i Sanskog Mosta. Kod Krupe ima i „lučinštaka” i „mi(h)oljštaka”.

U nekadašnjoj ličko-krbavskoj županiji mnogobrojna familija Ševo zabeležena je u vreme Prvog svetskog rata u Drenovcu kod Srba, dok se u Radekinom „Karlovačkom vladičanstvu” navode Ševići u Lici, ali bez oznake mesta, sa slavom Jovanjdan.

U „Leksiku prezimena SR Hrvatske” (1976), porodice Ševo su evidentirane prema popisima stanovništva u opštinama Beli Manastir, Benkovac, Vinkovci, Vis, Glina, Grubišno Polje, Zagreb, Zadar, Knin, Korčula, Našice, Osijek i Split, a Šević u selima odnosno opštinskim mestima Vinkovci, Virovitica, Vukovar, Gospić, Grubišno Polje, Donji Miholjac, Đakovo, Našice, Slavonska Požega, Slavonski Brod, Split, Đakovo, te na Visu i u Zagrebu.

Osnovno prezime, Ševo moglo je lako nastati od nadimka nekog dalekog pretka. U „Rječniku hrvatskoga ili srpskoga jezika” (JAZU), tvrdi se da je to ime došlo prema obliku „ševelj”, kao nadimku čoveka koji je „ševast”, tj. hrom, šepav, pa se javlja i prezime Ševelj (u dubrovačkom zaleđu i Podgori, kod Makarske).

I ovo potvrđuje našu pretpostavku da su Ševe u „džematu (H)Râsno”, u zapadnoj Hercegovini, gde su najranije zabeleženi, prvobitno bili Srbi, jer je u ovim krajevima nekad preovladavalo srpsko stanovništvo, naravno vremenom pokatoličeno i pohrvaćeno. To, uostalom, izričito tvrdi Jevto Dedijer. On navodi da su preci Ševa u Râsnom „pre 250 godina” – u odnosu na vreme njegovih istraživanja (1899-1909, dakle pre nekih 350 godina, u odnosu na današnje vreme) – kao ranije pravoslavni Srbi slavili Đurđevdan (a slave se, znamo, ponekad i menjaju), dobegli pred Turcima iz Ti(h)aljine, najpre u Broćno, gde su neki i ostali (i tamo ih je takođe, tada, još bilo), a ostali u prvoj polovini prošlog veka prešli u Râsno.

 

IZVOR: Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, „Koreni“, poreklo srpskih porodica i prezimena, rubrika iz frankfurtskih „Vesti“

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (30)

Odgovorite

30 komentara

  1. PAVLE ŠEVIĆ

    Zovem se Šević Pavle rodjen sam 1977 god.u Sremskoj Mitrovici zivim u selu Grgurevci na Fruskoj Gori.Slavim slavu Sv.Jovan.Otac mi se zove Nikola,deda Paja,cukundeda LJubomir,njegov otac Kuzman i svi su rodjeni u Grgurevcima.Imam jos podatak da se Kuzmanov otac zvao Jevstatije i da je umro 1830 god. u Grgurevcima.Voleo bih da znam da li je on dosao u Grgurevce i ako jeste odakle je i gde to mogu da proverim.

  2. Ivana Šević

    Takođe smo poreklom iz Grgurevaca i slavimo Sv.Jovana. Otac mi je Milan, deda Jovan, pradeda Milorad, čukundeda Subota i svi su živeli u Grgurevcima. Jedno je sigurno – postoji predak koji nas povezuje. 🙂

    • Šević Dragana

      Bogu hvala neka nasih Ševića,moji su rodom iz Bosne tj Bosanski novi,mi slavimo Djurdjevdan,dok nasi rodjaci u istom selu slave Luku…

  3. Šević

    Bogu hvala neka nasih Ševića,moji su rodom iz Bosne tj Bosanski novi,mi slavimo Djurdjevdan,dok nasi rodjaci u istom selu slave Luku…

  4. Dejan Šević

    Ja sam iz Bačke Topole i tu sam rođen kao i moj otac Mile. Moj deda Marko je rođen u Bih selo Glinica,opš Velika Kladuša .
    Moj pradeda je Šević Mihajlo rođen u Bih Glinica , koji je nakon solunskog fronta došao u Njegoševo kod Bačke Topole.
    Slavimo Svetog Luku

  5. Branko Šević

    Prezime Šević
    Moja porodica je poreklom iz Slavonije okolina Đakova selo se zvalo Borovik danas više ne postoji, Moj pradeda Kosta živio je u USA 20 tih godina no nije uspijo izbaviti svoju familiju prije početka drugog svjetskog rata od muških glava 1942 pobile su ustase u logoru Jasenovac mog dedu Iliju i njegovu braću Milan i njegovu familiju!
    Moja familija živjela je na tom području preko 300 godina mislim da smo u srodstvu sa Ševićima koji su zivjeli u Ukrajini
    Danas to selo više ne postoji već samo veliko jezero , naravno Hrvatska nikad nije podigla spomenik Srbima poubijanim u tom selu!
    Ostao je moj otac Slobodan i stric Kosta.
    Kosta je imao sina Iliju sada pokojni ima sina Miloša
    Danas živim u United Kingdom
    Moje ime Branko Šević i nakon izdaje i prodaje Krajine od strane Miloševića odlazim u UK
    Bogu hvala imam dva sva sina Kostu i Milana slavimo Sv Luku