Порекло презимена Шуљагић

25. март 2012.

коментара: 5

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ШУЉАГИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Шуљагић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Драглица, Златибор, Србија

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Петроније

    Шуљагићи су златиборска породица из села Драглица. На то подручје населили су се у 17. веку. Славе светог Тому. До пописа становништва начињеног 1864. звали су се Шуљаге, а од тада, у књиге су уведени као Шуљагићи. Воде порекло из Бугојна, одакле су пред турском најездом, почетком 16. века пребегли у Далмацију. Након битке на Клису, прелазе на територију Дубровачке републике. Одатле се селе на југ, према Боки. У сродству су са Лучићима у Ријеци дубровачкој (исповедају римокатоличку веру), Лучићима у Ражани (православни), Лучићима у Суторини, Лопижићима, Сијерчићима (муслимани), Шуљагама у Трпњу (римокатолици), Шишаковићима на Златибору, Максимовићима из Чачка, Чумићима на Златибору.

  2. ШУЉАГА

    Ово је теорија брата Петронија, претпостављам. Мислим да је све једна велика грешка. Наше порекло је, недвосмислено, од Сијерчића који су са Гласинца. Они и данас живе у Горажду исламизирани. Не знам одакле тај правац према Бугојну, Трпњу итд. Наши су стигли на Златар после турског пораза под Бечом у Горажде а одатле, највероватније, у Великој сеоби (1690) прешли у Драглицу. То се поклапа са свим оним што о њима пише.Чуди ме да Петроније нигде не помиње оно што је Мићић забележио о Шуљагама 1903. године.

  3. Љубомир Шуљагић

    Ако има неко од Сијерчића Срба-православаца, нека ми се јави, био бих му захвалан. Љубомир Шуљагић

  4. Mirjana Šuljagić

    Poštovani,
    samo da napomenem da su Šišakovići potekli od Šuljagića, kao i da se jedan naš predak oženio u Čumićima, pa je uzeo njihovo prezime.
    Spomenula bih da je bilo kolonizacije u Banatski Karlovac. Moja porodica je 70-tih odselila u Sombor.
    S poštovanjem,
    Mirjana Šuljagić

  5. Љубомир Шуљагић

    Сестро Мирјана, наравно да су Шишаци од Шуљага. Било их је 7 брата, три су имали надимак Шишак и то су касније задржали као презиме, а четири су остали Шуљаге. Шуљага има и данас у Банатском Карловцу, долазили су на Сабор Шуљагића 2006. године.Чумићи су од нас, то се зна.