Poreklo prezimena Šuljagić

25. mart 2012.

komentara: 5

[toggle title=”TESTIRANI ŠULJAGIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Šuljagić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Draglica, Zlatibor, Srbija

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Petronije

    Šuljagići su zlatiborska porodica iz sela Draglica. Na to područje naselili su se u 17. veku. Slave svetog Tomu. Do popisa stanovništva načinjenog 1864. zvali su se Šuljage, a od tada, u knjige su uvedeni kao Šuljagići. Vode poreklo iz Bugojna, odakle su pred turskom najezdom, početkom 16. veka prebegli u Dalmaciju. Nakon bitke na Klisu, prelaze na teritoriju Dubrovačke republike. Odatle se sele na jug, prema Boki. U srodstvu su sa Lučićima u Rijeci dubrovačkoj (ispovedaju rimokatoličku veru), Lučićima u Ražani (pravoslavni), Lučićima u Sutorini, Lopižićima, Sijerčićima (muslimani), Šuljagama u Trpnju (rimokatolici), Šišakovićima na Zlatiboru, Maksimovićima iz Čačka, Čumićima na Zlatiboru.

  2. ŠULJAGA

    Ovo je teorija brata Petronija, pretpostavljam. Mislim da je sve jedna velika greška. Naše poreklo je, nedvosmisleno, od Sijerčića koji su sa Glasinca. Oni i danas žive u Goraždu islamizirani. Ne znam odakle taj pravac prema Bugojnu, Trpnju itd. Naši su stigli na Zlatar posle turskog poraza pod Bečom u Goražde a odatle, najverovatnije, u Velikoj seobi (1690) prešli u Draglicu. To se poklapa sa svim onim što o njima piše.Čudi me da Petronije nigde ne pominje ono što je Mićić zabeležio o Šuljagama 1903. godine.

  3. Ljubomir Šuljagić

    Ako ima neko od Sijerčića Srba-pravoslavaca, neka mi se javi, bio bih mu zahvalan. Ljubomir Šuljagić

  4. Mirjana Šuljagić

    Poštovani,
    samo da napomenem da su Šišakovići potekli od Šuljagića, kao i da se jedan naš predak oženio u Čumićima, pa je uzeo njihovo prezime.
    Spomenula bih da je bilo kolonizacije u Banatski Karlovac. Moja porodica je 70-tih odselila u Sombor.
    S poštovanjem,
    Mirjana Šuljagić

  5. Ljubomir Šuljagić

    Sestro Mirjana, naravno da su Šišaci od Šuljaga. Bilo ih je 7 brata, tri su imali nadimak Šišak i to su kasnije zadržali kao prezime, a četiri su ostali Šuljage. Šuljaga ima i danas u Banatskom Karlovcu, dolazili su na Sabor Šuljagića 2006. godine.Čumići su od nas, to se zna.