Poreklo prezimena Šujdović

25. mart 2012.

komentara: 1

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Defendor

    Šujdovići su pravoslavni Srbi poreklom iz Gornjeg Lajkovca (Opština Mionica).

    O daljem poreklu Šujdovića piše Ljubomir Pavlović u svojoj knjizi Kolubara i Podgorina, gde za njih kaže da su se doselili iz sela Bistrice u Polimlju, da predak im se doselio kao hajduk (i skoro je bio hajduk Šujdović iz ove porodice), i da slave Lučindan.

    Šujdovići se posle 1830 godine spominju i u selu Klašnići, takođe Opština Mionica, što takođe navodi Pavlović, dodajući da su tu doselili upravo iz Gornjeg Lajkovca, te da im je krsna slava takođe Lučindan.

    Osim u Klašniću, ovo prezime sa istom slavom srećemo i u selu Ključ, u istoj opštini, kao i u selu Gugalj (Opština Požega), gde isti autor u svom drugom delu Užička Crna Gora za njih kaže da su poreklom iz dragačevskih Pilatovića, da ih ima 5 kuća u Obradovićimna, te da slave Pantelijevdan.

    Šujdovića danas ima i u Baranji, u Kneževim Vinogradima, gde su se doselili nakon Prvog svetskog rata, kao srpski dobrovoljci, krsna slava im je Lučindan.

    Od Šujdovića su još Trifunovići iz Gornjeg Lajkovca, koji su prešli ka kupljeno imanje odmah posle Prvog srpskog ustanka, krsna slava im je takođe Lučindan.