Порекло презимена Шујдовић

25. март 2012.

коментара: 1

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Defendor

    Шујдовићи су православни Срби пореклом из Горњег Лајковца (Општина Мионица).

    О даљем пореклу Шујдовића пише Љубомир Павловић у својој књизи Колубара и Подгорина, где за њих каже да су се доселили из села Бистрице у Полимљу, да предак им се доселио као хајдук (и скоро је био хајдук Шујдовић из ове породице), и да славе Лучиндан.

    Шујдовићи се после 1830 године спомињу и у селу Клашнићи, такође Општина Мионица, што такође наводи Павловић, додајући да су ту доселили управо из Горњег Лајковца, те да им је крсна слава такође Лучиндан.

    Осим у Клашнићу, ово презиме са истом славом срећемо и у селу Кључ, у истој општини, као и у селу Гугаљ (Општина Пожега), где исти аутор у свом другом делу Ужичка Црна Гора за њих каже да су пореклом из драгачевских Пилатовића, да их има 5 кућа у Обрадовићимна, те да славе Пантелијевдан.

    Шујдовића данас има и у Барањи, у Кнежевим Виноградима, где су се доселили након Првог светског рата, као српски добровољци, крсна слава им је Лучиндан.

    Од Шујдовића су још Трифуновићи из Горњег Лајковца, који су прешли ка купљено имање одмах после Првог српског устанка, крсна слава им је такође Лучиндан.