Шароњић

25. марта 2012.

коментара: 10

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

 1. Marko manhem mandic

  Šaronjići su jevrejskog porekla, Nekada su se prezivali Šaron pa posle Šaron Židić.Deo familije se pokrstio,a deo prešao na islam.Osnivač porodice je AAron Šaron.

 2. Marko manhem mandic

  Pravo prezime im je bilo,na osnovu grobno-spomeničkih zapisa,ŠARON.ali su posle prelaska iz Soluna preko Prištine,ostali negde na relaciji Novi Pazar-Bijelo Polje.U selu Šar(Šaronje)gaje svilene bube i bave se trgovinom soli.Zbog problema,što sa Turcima što sa Srbima,koriste sličnost prezimena sa imenom sela,i dodaju na prezime slovo J i prefiks IĆOt tada ,1852,dele se u dve grane -Srpsku pravoslavnu i Tursku-muslimanskuSad već ka Srbi prelaze u Kruševačku Župu kod Aleksandrovca,gde su i danas najmnogobrojniji,ali naravno pomešani sa starosedeocima Srbima.Koliko je poznato,samo mali deo te familije se i dan danas oseća jevrejski.Jevrejska zajednica Srbije ih priznaje i tretira ka Meranose-pokrštenike.

 3. Goran

  Neznam odakle ovaj podatak i ovaj komentar.Ovo nema blage veze sa razumom.Kakav Jevrej Saron Aron na Pesteru.Selo Saronje je dobilo ime po doseljenicima iz sela Sare kod Duge Poljane po tome Saronje i prezime Saronjic.Najverovatnije Cosovici iz Sara kod Sjenice prozvani Saronje kod Tutina.U Saronjama rod Spasojevici nikakve veze nemaju sa Jevrejima.

 4. Marko Manhem Mandic

  Poštovani prijatelji Jasmine i Gorane,
  Podatke o jevrejskoj porodici Šaron,pa Šaron-Židić i konačno Šaronjić, možete naći u arhivskim spisima pok.Čede Mandila,Jevrejina izbeglice,90tih god.iz Prištine,gde je bio Direktor Zavoda za arhivu APKosova i Metohije.Tu se spominje boravak ,rad i trgovina porodice Šaron u Prištini,Sjenici,N.Pazaru,okolnim selima ali i selu Šaronje.Dakle, niko ne tvrdi da je ta porodica osnivač sela,već samo ističe sudbinsku koincidenciju dva imena.Šaron i Šaronje.Pokojni Čeda Mandil je dalje tvrdio da je porod.Šaron iskoristila tu sličnost zbog problema koji su imali u trgovini,te su izvesni članovi prihvatili prezime Šaronjić.Drugi su dodali Židić.Da li je bilo Srba koji su preuzeli prezime Šaronjić zbog imena sela,ja neznam ali u to pozitivno verujem !Danas se Šaronjići dele u Srbe,Jevreje i Bošnjake.Veliki broj familija sa prezimenom Šaronjić živi u župskom selu Garevini, Aleksandrovcu , Kruševcu,Beogradu,Bijelom Polju, Sarajevu itd.Kakve ko ima podatke o sebi.,ja to neznam.Što se tiče Jevreja oni dileme nemaju.Svoje Šaronjiće znaju!Dragi moji,budite pozdravljeni i neka vas Bog sve sačuva.I braću Srbe i braću Muslimane i ono malo Jevreja što je ostalo u Srbiji koju vole isto kao i svoju Judeju.

 5. Nenad

  Sudeći po pričama, mog pokojnog strica, inače vrsnog novinara koji je istraživao poreklo porodice, došao je do zaključka da su Šaronjići, porodica koja je od Radulovića ili Radovića iz Ljeve rijeke u Crnoj gori. Za boljim životom selili su se na sever, pa su oko Sjenice, naselili mesto Šaronje, i odatle uzeli prezime. Najviše Šaronjića ima u Garevini kod Aleksandrovca Župskog, ali ih ima i po drugim mestima u Srbiji i Crnoj gori. Ja sam Kruševljanin. Ima i pravoslavaca i muslimana Šaronjića. Po drugom stricu, koji je takođe ispitivao poreklo pordocie, došao je do zaključka ( mislim da je proveravao spise u niškoj sinagogi) da mi zaista potičemo od Šarona i da smo Jevrejskog porekla. Njegov rođeni brat se izjašnjava kao Jevrej. Na žalost, oba strica istraživača već dugo nisu među živima, tako da je nemoguće proveriti kako su oni došli do ovih otkrića. Ovo što prenosim je usmeno predanje starijih i ne mogu da potkrepim istorijskim činjenicama ili dokumentima. Važno je reći da Šaronjić nije tako često prezima kao druga prezimena kod Srba i da smo mahom skoncentrisani u Rasinskom okrugu, najviše Kruševac, Aleksandrovac župski i selo Garevina u Župi.

  • Saronjic

   Ja sam se raspitivao povodom ovog teksta i dosao sam do prica da su Saronjici jesu poreklom Jevreji.Bila je jedna porodica Saronjic iz Krusevca koji su bili Jevreji. Pozdrav i sve najbolje.

   • Saronjic

    Uglavnom smo svi rod koji se prezivamo Saronjic,jer nas u Srbiji nema vise od 70…A najvise nas ima u Rasinskom okrugu (Garevina,Aleksandrovac,Krusevac) i po recima moje babe svi smo rod…A poreklo nam je najverovatnije Jevrejsko…

 6. Sava

  3.RELIGIJA I TOLERANCIJA 28(2017)
  JEVREJI I PRAVOSLAVNI JEVREJI KRUŠEVCA.

  Poštovana uža,šira i druga familijo.Tražili ste dokumentaciju o stvarima koje vas interesuju.Evo pročitajte ovo što smo moj pokojni brat Slavoljub ,Aron Albahari-sekretar Jevrejske zajdnice Srbije i ja,Sava Saul Šaronjić,sakupili i objavili kako u Jevrejskom godišnjaku tako i u časopisu koji sam vam gore naslovio.Tu će te naći odgovore na mnoge,ipak ne sve,dileme koje vas muče ili prosto interesuju.