Poreklo prezimena Šarić

25. mart 2012.

komentara: 38

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (38)

Odgovorite

38 komentara

  1. Saric Dusan

    Postovani,zanima me moje poreklo, prezime Šarić. Hvala

  2. Milorad Bogdanović

    Dušane, Šarića ima pravoslavne, katoličke i muslimanske vjere, pa nam je teško odgovoriti na tvoje postavljeno pitanje. Navedi nam makar mjesto poslednjeg boravka i krsna slava koju slave tvoju Šarići, pa će i nama biti lakše da zajednički, i druge upoznamo o tvojim Šarićima.

  3. Saric Dusan

    Moji svi zive u Zrenjanin,a krsna slava nam je Mitrovdan. Mnoge generacije u nazad su zivele u Zrenjanin. Predpostavlja se da su se od nekud doselili u Zrenjanin.

  4. Saric Zivko

    Moj otac Milovan Saric i mnogo generacija unazad rodjeni su u selu Grmljani,Istocna Hercegovina,Popovo Polje.Krsna Slava nam je Jovandan.

  5. Dejan Šarić

    Ja mogu da kažem par stvari o poreklu Šarića na osnovu onoga što mi je stric pričao. Govorio mi je kako potičemo iz Crne Gore, iz jednog sela u blizini današnjih Pljevalja. Takođe mi je rekao kako je sredinom 18. veka došlo do nekakvog sukoba između 2 brata Šarića, te je jedan ostao u tom selu, a drugi je otišao u Dalmaciju. Koliko je priča tačna – ja ne znam i ne mogu da tvrdim, a opet čuli smo svi za Šariće iz Pljevalja. Takođe, da kažem da sam ja lično rođen u Šibeniku, a da mi je otac rodom iz Đevrsaka kod Knina.

  6. zanima me odakle se doselila moja porodica u selo kozuhe kod modrice,najdalje samo znam pradedu zvao se teodor,slavimo djurdjevdan

    • Moj pradeda se zvao Gavro Šarić,a njegova žena Spasenija.Živeli su u okolini Doboja,kod Stanara. Slavili su Djurdjevdan. Mene isto zanima odakle su se doselili?

  7. Dejan Šarić

    Pozdrav, zovem se Dejan Šarić i bio bih vam veoma zahvalan ako biste mi rekli nešto više o poreklu prezimena Šarić.
    Moji Šarići su doselili iz okoline Glamoča 1941. godine u Banatski Despotovac, opština Zrenjanin.. Otac, Jovan, je rođen u Jakiru, opština Glamoč a majka, Grozda rođ. Hajder, u Podgradini ili Reljinom selu..
    Takođe me interesuje da l’ postoji neki pisani dokaz o poreklu i gde može da se nabavi ?

    Hvala

  8. Živko Šarić

    Selo Kakanj (opština Kistanje. Bukovica, Dalmacija)
    Slavimo Svetog Nikolu. Posle Drugog svetskog rata 1945 godine smo se preselili u Vojvodinu, selo Stanišić (opština Sombor).

  9. NADA SARIC

    postovanje,evo i ja da se pridruzim komentarima,posto se prezivam Saric iz sela Grmljani sam od oca Andjelka Sarica iz Popovog polja i slava nam je Jovandan