Порекло презимена Шакотић

25. марта 2012.

коментара: 12

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

 1. Dragan sakotic

  Zanima me sve o nasem prezimenu Sakotic. Zivimo u Semberiji, ali znam da poticemo iz Herzegovine. Deda nisam upoznao, Otac zna dosta o Rodbini ali ne kad i kako i zasto smo se doselili u Semberiju. Citao sam da je bilo seoba Herzegovaca u 17 Veku. Saznao sam i da Sakotic ili Sakota nosi prezime od Cokorilo. Mozete li mi pomoci? hvala unapred!

 2. Љубомир

  Поштовани, Шакотићи односно Шакоте се помињу на нашем форуму у теми “Шаренци-Красојевићи R1a Z280 CTS1211+ CTS3402-” коју је отворио наш члан Млађо. Тема се налази на следећој путањи: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=662.msg6542#msg6542. Истраживање ове познате херцеговачке породице би било корисно, зато ћемо се потрудити да више података добијемо од Шакотића из Чачка и Сечња са којима имамо контакте.

 3. Dragan sakotic

  postovani ljubomire,
  hvala vam vec sada. zamislite naslucivao sam da nam je prezime sakotic bukvalno zbog ogromnih saka. svu familiju (s oceve strane) samo tako da kazem pregledao i ne samo da mi je otac ogromnih ruku nego skoro svi sakotici….
  ako mogu kako da pomognem (krv-analiza-dnk) javite mi ili na moju emaijl adresu ili ovde. inace znam da u semberiji ima sakotica na vise mesta. moj otac je cak jednom uspeo da ih pozove sve na rucak. na zalost nisam bio tu, tako da se sve to zavrsilo u pijanstvu. a ne u istrazivanju. nasla se rodbina, pa zalila…
  kao sto vec jednom pisah ja sam nasao da smo domorci i da nam je irilsko prezime cokorilo. znate li sta o tome? ah da, na kraju, ne zivim skoro 25 godina na nasim prostorima, tako ako gresim pri pravopisu ili gramatici nemojte se previse ljutiti… srdacan pozdrav

 4. Mihajlo

  Zdravo ja sam mihajlo sakotic selo malesic opstina zvornik,neznam nesto mnogo o korjenima ali bi volio da saznam i od nasih starijih slabo ko sta zna ovdje smo nastanjeni dugo vjerovatno posto nas ima i preko desetog koljena izmedju sebe sa nekim i neznamo izracunat koi smo rodjaci ja mislim da smo porjeklom iz hercegovine slavimo lazarevdan.veliki poz svim skoticima.

 5. Željko

  Pozdrav!

  Istraživao sam porjeklo svih Šakota i Šakotića ,pa koga zanima više detalja može mi se obraditi.

 6. Војислав Ананић

  ШАКОТИЋ (п), Давидовићи и Вријека код Бијељана (Билећа). У Вријеку су дошли из Давидовића: “Дошао Симо на земљу Селимовића око 1870. године”. Славе Лазареву Суботу (248:30). Шакотића има и у Ораховцу Ластва, Требиње). У овом селу рођен је народни херој Радован Шакотић (1906-1945). Радован се истакао у бројним борбама против фашистичких окуптора у Херцеговини, Босни и Словенији. Погинуо је “на домаку слободе”. 5. маја 1945. године код Постојне. Тада је био командант 14. херцеговачке омладинске бригаде (169:238.239).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.