Poreklo prezimena Šakotić

25. mart 2012.

komentara: 19

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (19)

Odgovorite

19 komentara

  1. Dragan sakotic

    Zanima me sve o nasem prezimenu Sakotic. Zivimo u Semberiji, ali znam da poticemo iz Herzegovine. Deda nisam upoznao, Otac zna dosta o Rodbini ali ne kad i kako i zasto smo se doselili u Semberiju. Citao sam da je bilo seoba Herzegovaca u 17 Veku. Saznao sam i da Sakotic ili Sakota nosi prezime od Cokorilo. Mozete li mi pomoci? hvala unapred!

  2. Ljubomir

    Poštovani, Šakotići odnosno Šakote se pominju na našem forumu u temi “Šarenci-Krasojevići R1a Z280 CTS1211+ CTS3402-” koju je otvorio naš član Mlađo. Tema se nalazi na sledećoj putanji: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=662.msg6542#msg6542. Istraživanje ove poznate hercegovačke porodice bi bilo korisno, zato ćemo se potruditi da više podataka dobijemo od Šakotića iz Čačka i Sečnja sa kojima imamo kontakte.

  3. Dragan sakotic

    postovani ljubomire,
    hvala vam vec sada. zamislite naslucivao sam da nam je prezime sakotic bukvalno zbog ogromnih saka. svu familiju (s oceve strane) samo tako da kazem pregledao i ne samo da mi je otac ogromnih ruku nego skoro svi sakotici….
    ako mogu kako da pomognem (krv-analiza-dnk) javite mi ili na moju emaijl adresu ili ovde. inace znam da u semberiji ima sakotica na vise mesta. moj otac je cak jednom uspeo da ih pozove sve na rucak. na zalost nisam bio tu, tako da se sve to zavrsilo u pijanstvu. a ne u istrazivanju. nasla se rodbina, pa zalila…
    kao sto vec jednom pisah ja sam nasao da smo domorci i da nam je irilsko prezime cokorilo. znate li sta o tome? ah da, na kraju, ne zivim skoro 25 godina na nasim prostorima, tako ako gresim pri pravopisu ili gramatici nemojte se previse ljutiti… srdacan pozdrav

  4. Mihajlo

    Zdravo ja sam mihajlo sakotic selo malesic opstina zvornik,neznam nesto mnogo o korjenima ali bi volio da saznam i od nasih starijih slabo ko sta zna ovdje smo nastanjeni dugo vjerovatno posto nas ima i preko desetog koljena izmedju sebe sa nekim i neznamo izracunat koi smo rodjaci ja mislim da smo porjeklom iz hercegovine slavimo lazarevdan.veliki poz svim skoticima.

    • Dragan

      postovani Mihajlo,

      eto imenjaci ste sa mojim ocem. i mi slavimo Lazarevdan.
      nisam bio ovde punih 8 godina. hajde da pokrenemo ponovo nasa istrazivanja

  5. Željko

    Pozdrav!

    Istraživao sam porjeklo svih Šakota i Šakotića ,pa koga zanima više detalja može mi se obraditi.

    • Dragan

      Postovani,
      Da li bi bili ljubazni podeliti sa mnom vase istrazivanje?
      Prezivam se Sakotic i nedavno sam resio saznati sto je vise moguce o svojim korenima.
      Unapred hvala

    • mihajlo sakotic

      mene jako zanima kako vas mogu kontaktirati fb profil broj telefona ili slicno ja sam na fb registrovan kao mihajlo miso sakotic.

    • Ivan

      Zeljko
      Postovanje…
      Interesuje me Vase istrazivanje o porjeklu Sakotica.
      Ja sam Ivan Sakotic i zivim u Niksic-u.
      Pozdrav

      • Miodrag Šakotić

        Zavisi od krsne slave…Šakotići iz Nikšića mogu poticati samo iz dva mjesta: Ako je krsna slava Lazareva Subota onda je porijeklo sa Davidovića, a ako je ( mislim) Jovanjdan onda je sa Orovca kod Trebinja.

    • Ivan

      Poštovani intereesuje me porjeklo Šakotića.
      Ako ste u mogućnosti da mi odgovorite bio bih Vam zahvalan!

    • Popovic Nebojsa

      U Sijarinskoj Banji sahranjen je Todor Šakotić vojvoda iz Nevesinjske puške Umro je šezdesetih godina u 117 godini života. Živeo je kao samotnjak u pećini od Oniksa i kažu da je znao da govori sa zmijama . Na teritoriju opštine Medveđa došao je odmah nakon Berlinskog Kongresa. Bio je jako visok , oko 2 metra. Nije se odvajao od hercegovačke nošnje a i sablje . Nameran sam da pišem o njemu i o hercegovcima kojijih ima dosta u Medveđi. Majka mi je poreklom iz hercegovine , od Terzića . Ako imate neki podatak o njemu injegovom ratovanju bio bih vam zahvalan .

    • Dragan

      zdravo Zeljko,

      pa obratio sam ti se sa uvodnim tekstom. Evo jos jednom sta znas o preziomenu Sakotic ili Sakota?

  6. Vojislav Ananić

    ŠAKOTIĆ (p), Davidovići i Vrijeka kod Bijeljana (Bileća). U Vrijeku su došli iz Davidovića: “Došao Simo na zemlju Selimovića oko 1870. godine”. Slave Lazarevu Subotu (248:30). Šakotića ima i u Orahovcu Lastva, Trebinje). U ovom selu rođen je narodni heroj Radovan Šakotić (1906-1945). Radovan se istakao u brojnim borbama protiv fašističkih okuptora u Hercegovini, Bosni i Sloveniji. Poginuo je “na domaku slobode”. 5. maja 1945. godine kod Postojne. Tada je bio komandant 14. hercegovačke omladinske brigade (169:238.239).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Miodrag

      Simov brat Todor, zvani Šundo, bio je u to vrijeme srpski knez na Davidovićima. Kada Crnogorci ubiše Smail- agu Cengica dođe mu ferman od bega Resulbegovica da on ili njegov brat trebaju preći na islam i zamijeniti Smail-agu…Knez Todor dade brata Andriju koji postade Avdija, a pleme se nazva Avdić…zbog sigurnosti agiluk preselise iz Avtovca na Planu kod Bileće gdje i danas žive. Pored obavljanja posla age Andrija- Avdija je vršio dužnost kadija u Nevesinju.

  7. Milos Sakotic

    Pozdrav, ima li neko rodoslov Sakotica? Zeljka Sakotu sam zvao ali izgleda da ne koristi vise ovaj broj sto je ostavio.