Poreklo prezimena Popović

22. mart 2012.

komentara: 200

[toggle title=”TESTIRANI POPOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Popović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Zminjak, Šabac, Srbija / ogranak Damnjanovića iz Zminjaka, Šabac, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Popović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Čanići, Šekovići, Republika Srpska

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Popović je veoma često, prisutno u gotovo u svim krajevima gde je živeo ili živi srpski narod. Nastalo je po svešteničkom pozivu rodonačelnikovom.

U knjizi Rista Milićevića “Hercegovačka prezimena” pominje se u više krajeva Hercegovine, sa različitim krsnim slavama, i u različitim konfesijama.

Pravoslavni Popovići u Hercegovini su u selima Samoboru, Maloj Gračanici, Dražljevu (Gacko), Bjeloševu Dolu, Kruševici (Ljubinje), Ravnom, Dračevu, Drijenjanima (Popovo), Mostaru i drugim mestima.

U Samoboru su poreklom iz Pive. Predanje kaže da su u rodu sa Stevanom Musićem, junakom iz narodnih pesama.  Slave Savindan.

U Dražljevu su “od Kisića iz Prijevora” kod Bileće odakle je “došao jedan Glogovcima u najam, zagledao se u njihovu djevojku i oženili ga”. Sin ovog najamnika je postao pop, a iza njega je, kažu, bilo još deset popova iz ovog plemena. Slave Nikoljdan.

U Malu Garešnicu su Popovići doselili “poslije okupacije” iz Dražljeva. U Bjelošev Do i Kruševice su došli iz Zagore (Trebinje). Slave Đurđevdan.

Popovića ima u Žakovu i Mesarima (Podbrđe i Trebinje) i u Trebinju. Slave Jovanjdan.

Popovići katolici u Hercegovini su u Domanovićima (Čapljina). Potiču od Vratošića iz Trebimlje u Popovu, odakle su pobegli od gladi u Domanoviće.

Popovići muslimani su živeli u Bileći, a za njih se zna da su “do turske okupacije bile hrišćanske porodice”.

Popovića je bilo dosta i u Lici u mestima Brotnja (Srb), Vrebac, Vrhovine, Donji Lapac, Donja Švica, Zalužnica, Mutilić (Udbina), Nebljusi, Otočac, Ploča, Senj, Tomingaj, Vaganac (Ličko Petrovo Selo). U ovim mestima su pravoslavne vere i najčešće slave ili Svetog Jovana ili Svetog Nikolu.

_____________________

Prezime Popović sreće se i u crnogorskom primorju, u bokokotorskom naselju Mojdež (kod Herceg Novog). Vredan prilog o ovom bratstvu Popovića poslao je saradnik portala Poreklo Zoran Đurov Šabović.

Njegovo istraživanje o bratstvu Popović, objavljeno u knjizi „Mojdež – prilozi za hroniku sela i rodoslove“, iz 2007. godine, prenosimo u celini.

Tekst je u PDF formatu i možete ga videti ako klinkete na sledeći link: Bratstvo Popović iz Mojdeža.

_____________________

O drobnjačkim Popovićima pisali su Stojan Karadžić i Vuk Šibalić u knjizi „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ  ‘Stručna knjiga’:

POPOVIĆI (žive u Timaru)

Oni su ogranak Srbljanovića od kojih su se davno odvojili. Prezime su dobili po nekom popu, a kako se zvao, ne zna se. Imali su stari nadimak „Kokuri”. Poznato je da je ovo bila stara popovska porodica i da je dala više popova, ali se zna samo za Luku, koji je bio i posljednji pop iz ovog bratstva.

Braća Vuksan i Vujoš su se sedamdesetih godina 20. vijeka odselili u Mojkovac.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Pantelijevdan.

*  *  *

POPOVIĆI (žive na Godijeljima)

Oni su od popa Arsenija, sina Marinka Pejanova Godijelja. Pop Arsenije bio je poznata ličnost svoga doba. Naročito se istakao za vrijeme Karađorđevog ustanka. Njega je Sulejman-paša Skopljak s ostalim Drobnjacima odveo u Travnik kao taoce, gdje je i umro. Arsenije je imao dva sina – Joksima i Milića, koji se po popu Arseniju prozvaše Popovići. Joksim je imao sina Bela, koji je odselio u Srbiju. Milić Arsenijev bio je poznati i istaknuti hajduk svoga doba. Imao je sina Mališu, a ovaj Sekula, Gavrila i Milića. Od Sekula Mališina je Petar, a od Petra su: Sekule, Sava, Mijajlo, Lazar, Rajko i Milić.

Sekule Petrov je bio žandarm, ali se rano opredijelio za NOP. Stupio je u 7. crnogorsku omladinsku brigadu na dan njenog osnivanja, u kojoj je bio komandir čete. Sekule je ranjavan.

Popovića ima odseljenih u Srbiju, gdje se odselio Bele Joksimov.

Slave Tomindan.

*  *  *

POPOVIĆI (u Tepcima, Podgori, Kočadolu i Žabljaku)

Njihova najdalja starina je od Popovića iz Bara odakle su, padom Bara pod Turke 1572. godine, izbjegli i privremeno se naselili u selu Dubi, u plemenu Bjelicama. Iz Duba su nakon dvanaest godina prešli u okolinu Nevesinja i naselili mjesto koje se po njima nazva Dubljevići, po mjestu Dubu, odakle su se doselili. Tu su se namnožili i izrazdvajali na bratstva Tomiće, Prstojeviće i Rnjeze. Učestvovali su u hajducima Baja Pivljanina i vršili su zulume Turcima u tom kraju. Turci udare i razure ih, a dva mladića uspiju da pobjegnu i nastane se u Pivi, u mjestu Otar, gdje zasnuju porodice. Njih prozovu Dubljevićima, a kasnije i mjesto po njima dobi ime Dubljevići. Ovo bratstvo se brzo namnoži i postade brojno.

Od njih je, oko 1775. godine, pop Stevan Dubljević sa svojom porodicom krenuo put Srbije i zanoćio u Tepcima. Pošto Tepci nijesu imali popa, uspiju ubijediti Stevana da ostane u Tepcima i da im bude paroh. On pristane pod uslovom da mu daju zemlju na kojoj će živjeti, i da ima pravo i u goru, i u vodu, i u planinu. Tepci mu ispune uslove koje je tražio i on ostane da živi sa svojom porodicom u Tepcima i da im bude pop.

Pop Stevan je imao sina Milutina, koji se nešto kasnije zapopio i naslijedio oca. Milutin je imao sedam sinova: Gavrila, Mijaila, Luku, Pavla, Petra, Lazara i Aleksu. Najstariji Gavrilo izučio je za popa u Moračkom manastiru i bio je pop u Tepcima. Imao je veliku ulogu u organizovanju naroda u borbi protiv Turaka. Potomci popa Stevana Dubljevića se po njemu prozvaše Popovići.

Pop Gavrilo Milutinov imao je sina Milovana; Milovan Blaga, Marka, Nela i Radovana; Luka Iliju i Đoku; Pavle Lala, Toka, Živka i Filipa; Petar Jakova; Lazar Obrada, Ivana, Milana, Milića i Draga; a Aleksa Mirka i Milinka.

Ovo brojno bratsgvo dalo je dosta izuzetno dobrih i viđenih ljudi u kraju u kome su živjeli. Neke od njih ćemo istaći.

Savo Novičin pripada prvim intelektualcima koji su završili fakultete poslije Prvog svjetskog rata. Bio je izvrstan pravnik i stručnjak iz oblasti prava. Prije rata je pripadao lijevom krilu Zemljoradničke stranke. Za vrijeme okupacije 1941. godine aktivno je radio za NOP u Aleksincu i Beogradu. Nakon oslobođenja imenovan je za prvog predsjednika Okružnog suda u Beogradu, a kasnije za sekretara Vrhovnog suda Srbije. I drugi Novičin sin Dragoje bio je ugledan i cijenjen čovjek u svom kraju. Biran je tridesetih godina 20. vijeka i za predsjednika opštine Žabljak. U toku NOR-a 1941-1945. godine aktivno se uključuje u NOP, u kome je imao značajnu ulogu u narodnoj vlasti; bio je komandir Posadne čete i komandant Komande mjesta u Žabljaku.

Dragojev sin Kostadin – Koća učestvovao je u NOP-u od prvih ustaničkih dana, u početku u Durmitorskom odredu, a od osnivanja Četvrte crnogorske proleterske brigade bio je u njenom stroju, kada prelazi u stroj 7. omladinske brigade na položaj zamjenika komesara čete. Na toj dužnosti junački gine u jednom jurišu na Pešteru 30. oktobra 1944. godine. Slobodan Radov, istaknuti aktivista i pripadnik NOP-a, bio je omiljen među borcima, a poginuo je na Zagarču 1944. godine. Lazar O. Popović iz Tepaca poginuo je na Sutjesci 1943. godine u jedinicama NOV-a. Radojica Isakov bio je istaknuti privrednik u opštini i predsjednik opštine Žabljak u dva mandata.

Popovića ima iseljenih u mnogim mjestima naše zemlje.

Slave Đurđic.

*   *   *

POPOVIĆI

(na Strugu)

Porijeklo im je od Popovića iz sela Zagrada, iz Nikšićke župe, odakle se oko 1880. godine doselio Radosav Miljkov Popović. Imao je dva sina Luku i Neđeljka. Lukini sinovi Vojin i Vladimir-Vlado i kćerka Julka, su bili istinski borci protiv tiranije. Vojin je stari član KP i aktivista iz studentskih dana i jedini Durmitorac koji je aktivno učestvovao u Španskom građanskom ratu. Jedan je od organizatora ustanka u svom kraju, a nalazio se na najodgovornijim rukovodećim dužnostima u Uskočkom bataljonu. Neprijatelj ga je uhvatio teško bolesnog u selu Godijelji, sproveden je u Kolašinski zatvor i strijeljan 1942. godine. Njegov brat Vlado je bio aktivista naprednog studentskog pokreta; u NOP-u je od prvih ustaničkih dana u Četvrtoj crnogorskoj brigadi je od njenog formiranja, gdje je u Petom bataljonu bio zamjenik komesara čete i bataljona; poginuo je na funkciji zamjenika komesara brigade kod Tuzle u mjestu Petrovići 27. aprila 1944. godine. Njihova sestra Julka je takođe bila u Petom bataljonu četvrte crnogorske brigade kao bolničarka.

Slave Lučindan.

 *   *   *

POPOVIĆI

(žive na Kršu i Gradini)

Potiču od popa Vida, sina Gleda Džakova. Gledo je, osim popa Vida, imao još sinove: Sekula, Čuna i Minu.

Pop Vid je bio dobar čovjek i istaknuti junak i po njemu se njegovi potomci prozvaše Popovići.

Pop Vid je imao sina Filipa koji je bio stotinaš i učesnik mnogih bitaka protiv Turaka vođenim u njegovo vrijeme. U njima se Filip isticao svojim junaštvom.

Pored Filipa, u ratovima su učestvovali i u njima se isticali i pop Pero i brat mu Pavle.

Ovo bratstvo je uvijek davalo dobre i pametne ljude i istaknute ratnike, koji su imali značajnu ulogu u plemenu u vremenu u kome su živjeli.

Bratstvenici ovog bratstva su u borbenim redovima jedinica koje su se borile protiv neprijatelja od privh ustaničkih dana.

Pero Vukosavljev iz Krša je poginuo u borbama za slobodu u Srbiji 1944, godine; istu sudbinu je doživio i Živko Radivojev koji je poginuo 1942. godine u svom rodnom mjestu. Pavle Krstov, veliki i nepomirljivi borac protiv nepriajtelja, zbog učešća i pripadnosti NOP-u od prvih ustaničkih dana, biva uhvaćen, zatvaran i mučen da bi na kraju bio strijeljan na Žabljaku 1942. godine. I Gledo Popović iz Krša bio je borac NOR-a od 1941. godine, istaknuti aktivista tokom rata, a u poratnom periodu nalazio se na odgovornim dužnostima u opštini i Durmitorskom srezu.

Popovići su živjeli na Podima do 1853. godine, kada su se preselili na Krš gdje i danas žive. Ima ih u Gradini i Studencima.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (200)

Odgovorite

200 komentara

  1. Poštovani, od poznatih ličnosti imate velikog slikara i umetnika pok. Miću Popovića…rođen u Loznici 1923.g., umro u Beogradu 1998.g.

  2. Mirjana Popović

    od poznatih tu je i Jovan Sterija Popović!

  3. milica

    Postovani,
    Postoje i Popovici koji poticu sa Kosova i slave Sv. Iliju.

  4. Milorad Bogdanović

    Popovići iz sela Jelićka (Prijedor-Republika Srpska) slave Stevanjdan.
    Iz ove porodice je i čuveni prota Simeun Popović (1831-28.1(10.2)1905, o kome je Petar Kočić napisao čuvenu-istinitu priču, “Mračajski proto”.
    U pisanim (crkvenim) dokumentima oni se spominju u Timaru, (u čijem sastavu je bilo i ovo selo)od 1742 godine pa sve do 1914 godine, kao sveštenici u ovome selu i okolini.

  5. nenad

    Selo Dobrinje kod Tutina…prezime dobili po Popu (Popovic) koji se doselio od nekud sa jos tri brata….Sava (Savic), Miloje (Milojevic) i Radisav (Zilkic)! Svi slave Nikoljdan! Muftija Zilkic vodi poreklo od njih, a od poznatih tu je bivsi golman Crvene Zvezde, Zvonko Milojevic.

    • Vesna

      Da li znaš da su to bili Cincari, prezime Popa (od njega Popovic) I da su od Save Pope kasnije Popovica moj deda po ocu Apostol(rođen oko 1877 god ) koji je zbog Dobrinja uzeo prezime Dobrinjac I Janko, uzeo prezime Zdravković. Naselili su se na jednom prostoru iznad Kuršumlije, osnovali selo dali mu ime Dubrava. Otac mi je rekao da su Cincari ali da nisu pricali o tome, jer su ih u školi deca zbog toga vređala.Deda Apostol je umro 1939 god, u 63 god života, moj otac Dušan je imao tri godine tad.

      • igor

        Ja sam iz Ljubinja poreklo samo znam da mi je iz Bjelosev dola kod Ljubinja

      • Vesna,moji preci poticu od popa Save Velickovica,prica se slaze nego sto ne mogu dalje da istrazim ..pa ako imate neke informacije dobro mi dosle.

        • Vesna

          Draga Aleksandra,
          sad sam videla poruku javiću Vam sve što saznam, sela u okolini Tutina gde su naši preci živeli imaju puno kako oni zovu “grčkih groblja” a u stvari to su cincarska groblja jer su se padom Moskopolja gde je živelo mnogo Cincara koji su govorili grčki jeziki prihvatali pravoslavlje, rasulo cincarsko stanovništvo po tim i drugim mestima u sadašnjoj Srbiji kao i Makedoniji koja su im zbog stočarstva i trgovine odgovarala.
          Moj deda Apostol je preminuo u 63god.1939 god. kad mi je otac Dušan imao tri godine, kažu da je govorio grčki i bio predsednik crkvene opštine Kuršumlija .Učestvovao je u Balkanskim ratovima ,imam samo jednu njegovu fotografiju .Otac mi je govorio da je Apostol (apsolutno tipično cincarsko ime ) rođen u Grčkoj i da su se i vraćali tamo na kratko pa opet u Dobrinje, što se hronološki poklapa sa dešavanjima u Moskopolju (kao i delovima Grčke ) koje je na kraju definitivno zauzeto od albanskih muslimana. Cincari imaju običaj da deci daju imena koja su uobičajena na teritoriji na kojoj se dete rodi)
          Očigledno je da potičemo od istih predaka,čula sam za Savu Veličkovića, sve me to interesuje naročito u poslednjih nekoliko godina,valjda jer sam starija sad (1964 god.) interesantno je u svakom slučaju i korisno to znati.Veliki pozdrav i javite se ako nešto još saznate, živim u Beogradu,moj mail je [email protected]

          • Orašanin

            Poštovana, nemogu da prihvatim Vašu tezu o cincarskom poreklu Dobrinjaca zato što je niste potkrepili sa više argumenata. Teza da je neko govorio grčki nije dovoljna posebno ako se zna da na teritoriji sadašlje Grčke je nekad bili mnogo stanovništva slovenskog porekla, među njima svakako puno Srba naročito severno od Soluna. Popovići su u svakoj generaciji imali sveštenike i pretpostavljam da su čitali literaturu na grčkom, a i bogosluženje je dugo bilo na Grčkom.
            Sadašnja generacija Dobrinjaca kažu da su Srbi, Kuči. Na seoskom groblju nema spomenika sa drugim jezikom, svi natpisi su na Srpskom. Ime Apostol ne pripada samo jednom narodu. U Tutinu svi znaju da u Dobrinji žive Srbi. Ova Vaša priča je nešto sasvim novo i neočekivano stanovište bar za mene koji sa mnogo interesovanja pratim ovu temu.

            • Nenad

              Slažem se sa vama, moj deda se zvao Dragojle, a pradeda Milenko koji je rodjen u 19 veku, tako da imena govore sve

      • Nenad

        Ja često idem u Dobrinju, žao mi je što ću da vam kažem da vaša priča nije tačna. Groblja su mnogo stara i sve su prezimena i imena srpska, prezivali smo se Mićović, i nema veze sa tim što pišete.

  6. milan

    POREKLO PREZIMENA POPOVIć

    SADAŠNJE PREZIME, krsna slava, STARO PREZIME

    1.- POPOVIĆ, Aranđelovdan, LAZAREVIĆ
    ……………………………….
    2.- POPOVIĆ, Đurđevdan, VLAISAVLJEVIĆ (sve varijante)
    ……………………………………………..
    3.- POPOVIĆ, Đurđevdan, KESIĆ
    …………………………
    4.- POPOVIĆ, Đurđevdan, MILOŠEVIĆ
    …………………………….
    5.- POPOVIĆ, Đurđevdan, OMAKOLOVIĆ
    ……………………………..
    6.- POPOVIĆ, Đurđevdan, PETROVIĆ
    ……………………………
    7.- POPOVIĆ, Đurđevdan, HERAKOVIĆ
    …………………………….
    8.- POPOVIĆ, Jovanjdan, BANJANIN
    ………………………….
    9.- POPOVIĆ, Jovanjdan, BOGUNOVIĆ
    ……………………………
    10.- POPOVIĆ, Jovanjdan, ORLOVIĆ
    …………………………..
    11.- POPOVIĆ, Nikoljdan, OZRINIĆ
    …………………………..
    12.- POPOVIĆ, Nikoljdan, PREDOJEVIĆ
    ……………………………..
    13.- POPOVIĆ, Nikoljdan, RADAKOVIĆ
    …………………………….

    MILAN DIVJAK LIČKI, LIČKI BILJEZI (sadašnja i stara prezimena),
    Novi Sad, knjiga u rukopisu

  7. milan

    POREKLO PREZIMENA POPOVIĆ

    SADAŠNJE PREZIME, krsna slava, STARO PREZIME

    1.- BANJANIN, Jovanjdan, POPOVIĆ
    ………………………….
    2.- BREKIĆ, Jovanjdan, POPOVIĆ
    …………………………
    3.- BUBULJ, Jovanjdan, POPOVIĆ
    ………………………..
    4.- JANJIĆ, Nikoljdan, POPOVIĆ
    ………………………..
    5.- JANJIĆ, Đurđevdan, POPOVIĆ
    …………………………
    6.- KLEUT, Jovanjdan, POPOVIĆ
    ………………………..
    7.- PJEVIĆ, Ilindan, POPOVIĆ
    ………………………..
    8.- PU(V)AČA, Nikoljdan, POPOVIĆ
    …………………………..
    9.- SSRDIĆ, Nikoljdan, POPOVIĆ
    …………………………
    10.- ĆERANIĆ, Đurđevdan, POPOVIĆ I
    ……………………………
    11.- ĆUK, Jovanjdan, POPOVIĆ
    ……………………….

    PREZIME JE OČEV BILJEG,
    A IME JE MAJČINA NADA.

    MILAN DIVJAK LIČKI, LIČKI BILJEZI (sadašnja i stara prezimena),
    Novi Sad, knjiga u rukopisu

  8. Mladen Popović

    Moji su iz sela Trubar zapadno od Drvara i slavimo Ilindan kao krsnu slavu. Jako se malo zna o našem porijeklu, jer se nije u prošlosti pamtilo, a ni zapisivalo. Želja mi je da više saznam o svom porijeklu prezimena Popović. Ima jedan rodoslov popa Rađenovića, a knjiga se zove Unac u kojoj su tako nevješti podatci i prema njima smo iz mjesta Hrgar kod Bihaća, al postavlja se pitanje odakle onda na Hrgaru. Dal smo u zapadnu Bosnu došli iz Crne Gore il smo vanzemaljci. Da se našalim malo. 😉

    • Velibor Popović

      Evo,Mladene i ja da se nadovežem i moj pradeda Rade je isto rođen u Trubaru,nažalost on je prerano umro a da mi nije stigao reći detalje našeg rodoslova a ponekad me uhvatiti silna čežnja da vidim odakle potičem ja i moji preci,a tko zna možda si i ti jedan od njih.lp

    • Jovan

      Postovanje Mladene moji Popovici su iz Hrgara.Slavimo sv Nikolu.Po knjizi “Pounje u Bosanskoj krajini” vi ste od nasih Popovica.Tamo su stigli iz Nebljusa iz Lickog pounja.Po kazivanju starina dosli smo sa knezom Nikolom u Ravne Kotare iz Grahova.Jedan deo se iz Nebljusa odselio prema Buševiću opstina Krupa,a drugi prema Sanskom Mostu.Mi slavimo Nikoljdan.

      • Aleksa Popovic

        Postovani Jovane, moji Popovici su iz Vrtoca i tu su se nastanili 1880 godine iz Nebljusa, tako i pise u knjizi “Sabor u Vrtocu”. Moj pradjed nam je govorio da smo tu dosli iz okoline Niksica i da smo preko Bilece stigli u Nebljusi. Slavimo Nikoljdan. Da li mozda znate o kom se mestu u blizini Niksica radi? Takodje kom bi plemenu pripadali. Unapred hvala!

      • Siniša Popović

        Pozdrav i moji su iz Trubara i ja sam pročitao da su došli iz Hrgara kod Bihaća i deda mi je pričao da su njihovi predci došli iz Like ili Dalmacije, a njihovi iz Crne Gore. Moji slave Ilindan. Ima neka stara priča da smo slavili Nikoljdan i da su neki naši predci išli po piće za slavu i kada su se vraćali da je bila tolika zima i hladnoća da su mnogi promrzli od njih i neki se nisu nikada vratili. Oni koji su se vratili su otišli kod sveštenika i ispričali mu šta se desilo, a on im je odgovorio “Ako je tako, onda od sada slavite Ilindan.” Isto bih volio da saznam svoj rodoslov, ali još nisam saznao kojoj haplogrupi pripadam.
        Ovo je moj e-mail: [email protected]

    • Vesna

      Postovani Mladene,moj deda Kosta Popovic je iz vaseg mesta,dosao je pre drugog sv rata u Beograd da studira,odatle otisao u rat,posle oslobodjenja ziveo u Beogradu.Imao je brata Iliju,i dve polusestre (jedna Marija…)otac mu se Milos zvao.Ako znate nesto o blizoj rodbini pisite mi na @[email protected]

  9. POPOVIĆ MILUTIN

    POPOVIĆI, ROĐENI NA KOSOVU. ŽIVE NA KOSOVU-
    IMA NAS PO SRBIJU, U BEOGRAD.
    KRSNA SLAVA ” KUZMAN I DAMNJAN- VRAČEVI”.
    BRATSKI POZDRAV ZA SVE POPOVIĆE U ŠIROM KOSOVA,AKO NAS IMA, ZATIM SRBIJE I ŠIRE.
    POZDRAV OD MILUTINA POPOVIĆA SA PORODICOM IZ KOSOVSKE KAMENICE.

    • Jovan popovic

      Moji su poreklom iz Makedonije,
      pre nekih 80-ak godina najverovatnije Popovski. Usled politickih i geografskih podela i zbivanja je doslo do promena.
      Naime mesto Samokov je u odredjenom vremenu pripadalo iMakedoniji iBugarskoj u ratnim previranjima i kraljevini Ju goslaviji i R.Jugoslaviji i sada opet Makedoniji pa je dolazilo do raznih varijacija i samih prezimena. Po mom saznanju pre nekih 6 kolena je nivorodjence u begu od ondasnjih okupatora.(turaka) je ostavljeno na ulazu u crkvu,verovatno zbog nemogucnosti da ga odhrane i sacuvaju u zivotu.
      po tim saznanjima odprilike da su ljudi u begu pred turcima bili negde sa teritorije kosova Dete je crkva odgajila i skolovala za svestenika kao narednih nekoliko generacija do moga pradede Tomislava koji je bio po sluzbi inspektor za skolstvo pri crkvi. Slava koja se odrzava do danas j Sv Pantelejmon i
      Djurdjevdan . Pozdrav svim POPOVICIMA SIRIOM PLANETE.

      Ako neko ima neko slicno saznanje nije na odmet cuti gs

    • Dragana Popovic

      Moji Popovici vode poreklo sa Kosova a proterani za vreme druge seobe Srba, tako su mi pricali stari.Naseljavaju se u tadasnju austro-ugarsku da bi se na kasnije za vreme Kraljevine naselili na podrucje sadasnjeg Vukovara.volila bi saznati vise iz kojeg tacno kraja pitice moje poreklo.ali mi to do sada nije uspelo.Slavimo Sv.Nikolu.

  10. Dragan D.MIZDRAK

    Popovići od kojih smo mi Mizdraci, nakon Kosovskog Boja su živjeli u KOSIJERIMA (Riječka nahija)na Cetinju. Godine 1527. Popovići su preselili na RIJEKU CRNOJEVIĆA (OBOD)takođe (Riječka nahija). Nakon toga ne znam koje godine, ali znam da je dio Popovića iz RIJEKE CRNOJEVIĆA otišao u PRIZREN, a dio u okolinu SKOPLJA (Stara Srbija). Sa velikom seobom Srba, Popovići iz okoline Skoplja su stigli u MOKRO POLJE (Ravni Kotari – Vojna Krajina u Dalmaciji). Tu su Popovići najvjerovatnije preuzeli Krsnu Slavu SVETOG APOSTOLA I EVANGELISTU LUKU, a tom Svetitelju je posvećena Mokropoljska crkva, u koliko nisu slavu donijeli sa sobom. Dio Mokropoljskih Popovića je prozvat Mizdracima (MIZDRAK-tursko koplje), po kopljima koje su oteli od turaka u pregonjenju sa njima. Mizdraci su otišli iz MOKROG POLJA u Strmicu kod Knina, tačnije u sela Strmička ( MIZDRAKOVAC i MRAČAJ). Ja sam od Mračajskih Mizdraka.
    Volio bih kada bi mi se javio neko iz plemena KOSIJERA na Cetinju i javio mi koju smo Krsnu Slavu slavili tamo ? Takođe bi volio kada bi mi se javio neko od Popovića iz RIJEKE CRNOJEVIĆA ili Popovića iz POPOVIĆA na Skadarskom Jezeru i kada bi mi napisali dio naše istorije i Krsnu Slavu koju smo slavili, tj.koju oni i sad slave ? Volio bi da mi neko od eminentnih etnologa napiše, odakle su naši Popovići došli u KOSIJERE na Cetinju ? Ovaj svoj komentar dajem u prilog porijekla prezimena POPOVIĆ/MIZDRAK ( Krsna Slava Sveti Apostol i Jevanđelista LUKA). Hvala i živjeli !!!

    • Milorad Bogdanović

      Dragane,
      interesuje me da li je stara sveštenička porodica Popović iz Jelićke-Prijedor, koja slavi Stevanjdan, povezana sa porodicom MIZRAK?
      Ovo je porodica prote Simeuna Popovića (1831-1905) poznatijeg kao MRAČAJSKI PROTA pod čijim naslovom nosi pripovjetka Petra Kočića. Inače, kao sveštenici, Popovići se u pisanim dokumentima u ovome mjestu spominju od 1750 godine pa sve do 20-tih godina prošlog vijeka. I danas Popovići su jedna od najbrojniji porodica sela Jelićka.

    • Jovana Popovic

      Ima nas iz Kosijera, tacnije iz Dragovoljica, Niksicka zupa

      Moji su Popovici iz Subjela (selo kraj Kosjerica, zapadna Srbija). Vecina stanovnistva Kosjerica je upravo i dosla iz tog kraja Kosjeri, Rijeka Crnojevica, Niksicka zupa….

      Ima par porodica u Kosjericu koji se prezivaju Popovic ali mi konkretno poticemo od Jakovljevica iz Dragovoljica i slavimo Sv. Luku. Prezime smo dobili po profesiji rodonacelnika, koji je bio svestenik Luka Jakovljevic.

      Srdacan pozdrav