Poreklo prezimena Čereković

20. mart 2012.

komentara: 1

PIŠE: Vesna Miljković

Po priči našeg rođaka pukovnika Save Čerečine, 14.1.2011. poreklo vodimo od familije Miletić iz Starog Slanog između Dubrovnika i Trebinja. Događaji koje je opisao desili su se negde oko 1680. godine kad su osmanski okupatori u Staro Slano postavili krvoločnog Resul bega, islamističkog zlotvora proteranog iz Španije. On je za razliku od lokalnih begovskih porodica provodio nad narodom teror koristeći sva sredstva . Podigao je kulu u Starom Slanom za svoju bandu i iz nje terorisao narod. Zbog problema koje je pravio bio je u sukobu i sa okolnim begovskim porodicama. I sad zamislimo ljude koji su živeli u civilizovanoj Hercegovini grofa Save Vladisavljevića Raguzinskog, u renesansi Gundulića, Držića i Mažuranića , svetosti Sv. Vasilija Ostroškog, srozane na nemilost neke andaluzijske džukele.

Naš predak Risto Miletić se oženio ali mu je pozivajući se na pravo prve bračne noći Resul beg oteo mladu, a njega su prebili jer se protivio. Mlada se posle silovanja ubila, ali se Risto zarekao na osvetu. Po noći se naoružan kukom i nožem popeo uz zid, poklao stražare i bega, koga je onda raščerečio i obesio čereke na kuku da vise sa kule a kulu zapalio.

Pošto se osvetio Risto Miletić je prešao da živi u Dračevo pod novim prezimenom Čerečina i ponovo se oženio. Navodno su Čerečine iz generacije u generaciju imali po četvoricu sinova. O sledećim generacijama ne znam ništa osim da su đed Jovan, moj čukundeda i Tomo Čerečina, pradeda mog kazivača Save, bili rođena braća.

Jovan Čereković, moj čukundeda, rodio se 1823. u Dračevu kod Trebinja , a umro je 29.9.1911. u Mostaru, AU monarhija. Njegova žena Savka Perišić rodila se 1824. kao ćerka Vuka Perišića u Popovu Polju ali nisam sigurna za mesto, a umrla je 23.9. 1924. u Mostaru. Jovo Čereković, hajduk koji je u šumu otišao kao ustanik nije hteo, ili nije smeo, da se vrati kući za otomanske vlasti. Majka Savka jedna silna i hrabra žena je na sebe prihvatila da bude sve svom sinu. Posle devetoro umrle dece Savka se sa ćerkom Božicom (1861-1876) i novorođenim sinom Stevanom preselila u Vrapčiće kod Mostara u 41. godini verovatno svesna da joj je to poslednja šansa da sačuva živote svojoj deci. Ipak i Božica joj je umrla ostajući na kraju samo sa Stevanom. Radila je kao amalka, danas bi rekli brza pošta. Imala je dva magarca i nosila bi iz usputnih sela robu u grad, i vraćala iz grada u sela drugu robu.

Moj pradeda,a Stevan Čereković rođen je u vreme turske okupacije (11.12.1865. – 17.12.1941.)u Popovu Polju selo Dračevo, a umro je kao izgnanik u Beogradu. Stevana je školovala majka, a on je štedeo od novca koji bi mu davalala za ručak i sam je gledao da nešto zaradi pomažući kod jednog trgovca koji nije imao svoje dece. Stevan je otkupio radnju od svog majstora, na samom mostu u Onešćukovoj (sa zapadne strane) i odatle velikim trudom zaradio ozbiljno bogatstvo i podigao brojno potomstvo. Stevan se oženio 1892. Milkom Vukojević (16.11.1877- 02.02.1930). mostarkom iz vinarske porodice. Stevan i Milka su imali sedmoro dece, četiri sina i tri ćerke.

-najstariji Dušan Čereković (31.11.1893.-16.4.1944.) završio je srednju trgovačku školu u Mostaru i uključio se u porodične poslove pre 1. SR. Oženio se Marom Balić i nije imao dece. Ubijeni su oboje kao izbeglice u bombardovanju Beograda od strane Amerikanaca na Uskrs 1944.

-Druga je bila Leposava Čereković udata Vukanović (1896. – 11.3.1960.) udala se za industrijalca Dušana Vukanovića, živeli su u Beogradu i sa njim imala dvoje dece Dušicu i Zdravka.

-Milo Čereković (1898.-24.6.1941.) završio srednju trgovačku, uključio se u porodični posao, nije se ženio ni imao decu. Bio je potpredsednik opštine Mostar, veliki aktivista prosvetiteljskog pokreta i Sokol. Oteli su ga zajedno sa bratom Brankom i bez ikakvog suda ubili su ih kao prve žrtve terora u Mostaru ustaše pod komandom Huremovića 24.6.1941. dva dana pre Vidovdana, a tela su im bacili u reku da se ni grob ne zna.

-Risto Čereković (14.2.1900.- 01.5.1987.) završio višu školu higijene namirnica i višu ekonomsku školu. Oženio se Bojanom Ivanišević i imali su troje dece Milicu, Stevana i Gordanu.

-Zorka Čereković udata Đukanović (18.9.1902.-1971.) završila srednju školu i radila u Mostaru kao službenica. Nije imala dece.

-Branko Čereković (8.8.1905.- 26.6.1941.) završio trgovačku školu, oženio se Radojkom Golubović i imao ćerku Branku i sina Aleksandra. Oteli su ga zajedno sa bratom Milom i bez ikakvog suda ubili su ih kao prve žrtve terora u Mostaru ustaše pod komandom Huremovića 24.6.1941. dva dana pre Vidovdana, a tela su im bacili u reku da se ni grob ne zna.

-Mirjana Čereković udata Savić (28.4.1919.- ), ima dve ćerke.

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. aleksandar čereković

    Molim Vas nađite mi nešto o Čerekovićima…..