Порекло презимена Черековић

20. март 2012.

коментара: 1

ПИШЕ: Весна Миљковић

По причи нашег рођака пуковника Саве Черечине, 14.1.2011. порекло водимо од фамилије Милетић из Старог Сланог између Дубровника и Требиња. Догађаји које је описао десили су се негде око 1680. године кад су османски окупатори у Старо Слано поставили крволочног Ресул бега, исламистичког злотвора протераног из Шпаније. Он је за разлику од локалних беговских породица проводио над народом терор користећи сва средства . Подигао је кулу у Старом Сланом за своју банду и из ње терорисао народ. Због проблема које је правио био је у сукобу и са околним беговским породицама. И сад замислимо људе који су живели у цивилизованој Херцеговини грофа Саве Владисављевића Рагузинског, у ренесанси Гундулића, Држића и Мажуранића , светости Св. Василија Острошког, срозане на немилост неке андалузијске џукеле.

Наш предак Ристо Милетић се оженио али му је позивајући се на право прве брачне ноћи Ресул бег отео младу, а њега су пребили јер се противио. Млада се после силовања убила, али се Ристо зарекао на освету. По ноћи се наоружан куком и ножем попео уз зид, поклао стражаре и бега, кога је онда рашчеречио и обесио череке на куку да висе са куле а кулу запалио.

Пошто се осветио Ристо Милетић је прешао да живи у Драчево под новим презименом Черечина и поново се оженио. Наводно су Черечине из генерације у генерацију имали по четворицу синова. О следећим генерацијама не знам ништа осим да су ђед Јован, мој чукундеда и Томо Черечина, прадеда мог казивача Саве, били рођена браћа.

Јован Черековић, мој чукундеда, родио се 1823. у Драчеву код Требиња , а умро је 29.9.1911. у Мостару, АУ монархија. Његова жена Савка Перишић родила се 1824. као ћерка Вука Перишића у Попову Пољу али нисам сигурна за место, а умрла је 23.9. 1924. у Мостару. Јово Черековић, хајдук који је у шуму отишао као устаник није хтео, или није смео, да се врати кући за отоманске власти. Мајка Савка једна силна и храбра жена је на себе прихватила да буде све свом сину. После деветоро умрле деце Савка се са ћерком Божицом (1861-1876) и новорођеним сином Стеваном преселила у Врапчиће код Мостара у 41. години вероватно свесна да јој је то последња шанса да сачува животе својој деци. Ипак и Божица јој је умрла остајући на крају само са Стеваном. Радила је као амалка, данас би рекли брза пошта. Имала је два магарца и носила би из успутних села робу у град, и враћала из града у села другу робу.

Мој прадеда,а Стеван Черековић рођен је у време турске окупације (11.12.1865. – 17.12.1941.)у Попову Пољу село Драчево, а умро је као изгнаник у Београду. Стевана је школовала мајка, а он је штедео од новца који би му давалала за ручак и сам је гледао да нешто заради помажући код једног трговца који није имао своје деце. Стеван је откупио радњу од свог мајстора, на самом мосту у Онешћуковој (са западне стране) и одатле великим трудом зарадио озбиљно богатство и подигао бројно потомство. Стеван се оженио 1892. Милком Вукојевић (16.11.1877- 02.02.1930). мостарком из винарске породице. Стеван и Милка су имали седморо деце, четири сина и три ћерке.

-најстарији Душан Черековић (31.11.1893.-16.4.1944.) завршио је средњу трговачку школу у Мостару и укључио се у породичне послове пре 1. СР. Оженио се Маром Балић и није имао деце. Убијени су обоје као избеглице у бомбардовању Београда од стране Американаца на Ускрс 1944.

-Друга је била Лепосава Черековић удата Вукановић (1896. – 11.3.1960.) удала се за индустријалца Душана Вукановића, живели су у Београду и са њим имала двоје деце Душицу и Здравка.

-Мило Черековић (1898.-24.6.1941.) завршио средњу трговачку, укључио се у породични посао, није се женио ни имао децу. Био је потпредседник општине Мостар, велики активиста просветитељског покрета и Сокол. Отели су га заједно са братом Бранком и без икаквог суда убили су их као прве жртве терора у Мостару усташе под командом Хуремовића 24.6.1941. два дана пре Видовдана, а тела су им бацили у реку да се ни гроб не зна.

-Ристо Черековић (14.2.1900.- 01.5.1987.) завршио вишу школу хигијене намирница и вишу економску школу. Оженио се Бојаном Иванишевић и имали су троје деце Милицу, Стевана и Гордану.

-Зорка Черековић удата Ђукановић (18.9.1902.-1971.) завршила средњу школу и радила у Мостару као службеница. Није имала деце.

-Бранко Черековић (8.8.1905.- 26.6.1941.) завршио трговачку школу, оженио се Радојком Голубовић и имао ћерку Бранку и сина Александра. Отели су га заједно са братом Милом и без икаквог суда убили су их као прве жртве терора у Мостару усташе под командом Хуремовића 24.6.1941. два дана пре Видовдана, а тела су им бацили у реку да се ни гроб не зна.

-Мирјана Черековић удата Савић (28.4.1919.- ), има две ћерке.

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. александар черековић

    Молим Вас нађите ми нешто о Черековићима…..