Hajdin

19. marta 2012.

komentara: 2

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

 1. Dušan Hajdin

  Poštovani,

  zanima me poreklo mog prezimena.

 2. Vojislav Ananić

  Hajdin

  Prezime Hajdin u modernoj Hrvatskoj

  Hajdini u Hrvatskoj većinom su Srbi, dobrim dijelom iz Vrbovskog, ali su često i Hrvati (iz okolice Valpova). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Vrbovskom i Ogulinu.

  Rasprostranjenost

  U Hrvatskoj danas živi oko 200 Hajdina u 110 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 270, pa se njihov broj smanjio za 20 posto.
  Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 19 gradova i 22 manja naselja, najviše u Rijeci (30), Hajdinama (25), Zagrebu (20), Karlovcu (20), te u Varaždinu (15).

  Izvan Hrvatske

  Prezime Hajdin (uključujući: Haidin, Haydin, Heidin i Heidhin) prisutno je u 26 država širom svijeta. Prezime “Hajdin” nosi oko 200 osoba u Slovačkoj, približno 60 u Albaniji, te oko 50 osoba u Americi. “Haydin” nosi oko 100 osoba u Americi, manji broj u Njemačkoj, te manji broj u Turskoj. “Heidin” nosi nekoliko osoba u Americi.

  Karakteristična imena

  Ljubimka Hajdin, Predrag Hajdin, Anka Hajdin, Vlatko Hajdin, Zlatko Hajdin, Božica Hajdin, Goran Hajdin, Mario Hajdin, Vedran Hajdin, Radovan Hajdin, Žarko Hajdin, Nikola Hajdin, Saša Hajdin, Damir Hajdin, Čedomir Hajdin, Gabriela Hajdin, Hrvoje Hajdin, Mira Hajdin, Radivoj Hajdin

  Spominjanja u izvorima

  U izvorima do sada obrađenim u projektu Acta Croatica, ime se spominje preko deset puta, a prvi put 1906. godine u izvoru Ljetopis društva Svetog Jeronima..