Хајдин

19. марта 2012.

коментара: 2

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. Dušan Hajdin

  Poštovani,

  zanima me poreklo mog prezimena.

 2. Војислав Ананић

  Хајдин

  Презиме Хајдин у модерној Хрватској

  Хајдини у Хрватској већином су Срби, добрим дијелом из Врбовског, али су често и Хрвати (из околице Валпова). У прошлом стољећу релативно највише хрватских становника с овим презименом рођено је у градовима Врбовском и Огулину.

  Распрострањеност

  У Хрватској данас живи око 200 Хајдина у 110 домаћинстава. Средином прошлог стољећа било их је приближно 270, па се њихов број смањио за 20 посто.
  Присутни су у већини хрватских жупанија, у 19 градова и 22 мања насеља, највише у Ријеци (30), Хајдинама (25), Загребу (20), Карловцу (20), те у Вараждину (15).

  Изван Хрватске

  Презиме Хајдин (укључујући: Хаидин, Хаyдин, Хеидин и Хеидхин) присутно је у 26 држава широм свијета. Презиме “Хајдин” носи око 200 особа у Словачкој, приближно 60 у Албанији, те око 50 особа у Америци. “Хаyдин” носи око 100 особа у Америци, мањи број у Њемачкој, те мањи број у Турској. “Хеидин” носи неколико особа у Америци.

  Карактеристична имена

  Љубимка Хајдин, Предраг Хајдин, Анка Хајдин, Влатко Хајдин, Златко Хајдин, Божица Хајдин, Горан Хајдин, Марио Хајдин, Ведран Хајдин, Радован Хајдин, Жарко Хајдин, Никола Хајдин, Саша Хајдин, Дамир Хајдин, Чедомир Хајдин, Габриела Хајдин, Хрвоје Хајдин, Мира Хајдин, Радивој Хајдин

  Спомињања у изворима

  У изворима до сада обрађеним у пројекту Acta Croatica, име се спомиње преко десет пута, а први пут 1906. године у извору Љетопис друштва Светог Јеронима..