Poreklo prezimena Hadžić

19. mart 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Familije-prezimena Hadžić, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Hadžić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Babina Luka
    -Donji Lajkovac
    -Mrčić
    -Ostružanj
    -Petnica
    -Sitarice

  2. Familije-prezimena Hadžić po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića “Sokolska nahija”,

    -Strmovo (Barani)
    -Bajina Bašta
    -Beserovina

  3. Vojislav Ananić

    HADŽIĆ (m,p). Hadžići (m) se spominju u više mjesta Hercegovine i različitog su porijekla. Hadžići iz Gacka, Mekavaca i Kule, rod su sa Zvizdićima od kojih i vode porijeklo. Prezime su dobili po Hadžu, sinu Đura Zvizde. U doba Smail-age Čengića, u Metohiji (Gacku) se pominje “poznati junak“ Ibrica Hadžić (147:599). Za Hadžiće koji su živjeli u Bileći „neki kažu” da su doselili iz Turske, a po drugima su došli iz Herceg-Novog. Ima ih u Blagaju i Buni (Mostar). U Blagaj su ”po svoj prilici” došli iz Popova, vjerovatno iz Koteza gdje su nekada živjeli. U Bunu je “Hadžića otac došao iz Fatnice da bude Ali-pašinoj djeci dadija (zabavljač)”. U Ljubinje su došli iz Koteza (59:166,240.242; 84:81,179). Hadžići u Kleku (Prozor) dobili su prezime po pretku “koji je išao u Meku”. Došli su “ispod Kobilje Glave” kod Sarajeva u Dubočicu, a odatle prešli u Klek (79:137). Bilo ih je u Dživaru i Hrupjelima kod Trebinja. Hadžići (p) su živjeli u Bodežištima (Gacko), u 19. vijeku. U izvorima se pominje Mrkoje Hadžić. „hajduk u četi Petka Kovačevića” (147:599).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.