Порекло презимена Хаџић

19. март 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Фамилије-презимена Хаџић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Хаџић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бабина Лука
    -Доњи Лајковац
    -Мрчић
    -Остружањ
    -Петница
    -Ситарице

  2. Фамилије-презимена Хаџић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића “Соколска нахија”,

    -Стрмово (Барани)
    -Бајина Башта
    -Бесеровина

  3. Војислав Ананић

    ХАЏИЋ (м,п). Хаџићи (м) се спомињу у више мјеста Херцеговине и различитог су поријекла. Хаџићи из Гацка, Мекаваца и Куле, род су са Звиздићима од којих и воде поријекло. Презиме су добили по Хаџу, сину Ђура Звизде. У доба Смаил-аге Ченгића, у Метохији (Гацку) се помиње “познати јунак“ Ибрица Хаџић (147:599). За Хаџиће који су живјели у Билећи „неки кажу” да су доселили из Турске, а по другима су дошли из Херцег-Новог. Има их у Благају и Буни (Мостар). У Благај су ”по свој прилици” дошли из Попова, вјероватно из Котеза гдје су некада живјели. У Буну је “Хаџића отац дошао из Фатнице да буде Али-пашиној дјеци дадија (забављач)”. У Љубиње су дошли из Котеза (59:166,240.242; 84:81,179). Хаџићи у Клеку (Прозор) добили су презиме по претку “који је ишао у Меку”. Дошли су “испод Кобиље Главе” код Сарајева у Дубочицу, а одатле прешли у Клек (79:137). Било их је у Џивару и Хрупјелима код Требиња. Хаџићи (п) су живјели у Бодежиштима (Гацко), у 19. вијеку. У изворима се помиње Мркоје Хаџић. „хајдук у чети Петка Ковачевића” (147:599).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.