Poreklo prezimena Fratucan

19. mart 2012.

komentara: 1

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Branko Todorović

    Fratucan je etnonim i označava osobu karavlaškog porekla (isto kao što je to slučaj sa prezimenima Munćan ili Moldovan).

    v. Letopis Matice srpske, br. 1, Novi Sad, 1825, str. 170; odnosno Allgemeines Repertorium der Neuesten in und Ausländischen Literatur für 1823, knj. III, tom 5, na koji se poziva u Letopisu.

    Od ranijih pomena ovog prezimena možemo izdvojiti onaj iz popisa Velikog Bečkereka (Zrenjanin), iz 1773. godine, u kome se pominje Georgije Fratucan, koji je nastanjen u Nemačkoj Mali. Tom prilikom zabeleženo je da je imao dvoje muške i jedno žensko dete.

    v. Dušan J. Popović, Srbi u Banatu do kraja XVIII veka, Beograd, 1955, str. 277.

    Ne možemo sa sigurnošću reći da su današnji Fratucani potomci Georgija Fratucana, ali s obzirom na retkost prezimena, to nije nemoguće.

    Inače, od poznatijih nosilaca ovog prezimena izdvaja se ime Jovana Fratucana, člana Sekcije za ekonomske poslove Srpskog narodnog odbora u Novom Sadu 1918. godine.

    v. Ilija Petrović, Vojvodina Srpska 1918, Novi Sad, 1996, str. 267