Порекло презимена Фратуцан

19. март 2012.

коментара: 1

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Бранко Тодоровић

    Фратуцан је етноним и означава особу каравлашког порекла (исто као што је то случај са презименима Мунћан или Молдован).

    в. Летопис Матице српске, бр. 1, Нови Сад, 1825, стр. 170; односно Allgemeines Repertorium der Neuesten in und Ausländischen Literatur für 1823, књ. III, том 5, на који се позива у Летопису.

    Од ранијих помена овог презимена можемо издвојити онај из пописа Великог Бечкерека (Зрењанин), из 1773. године, у коме се помиње Георгије Фратуцан, који је настањен у Немачкој Мали. Том приликом забележено је да је имао двоје мушке и једно женско дете.

    в. Душан Ј. Поповић, Срби у Банату до краја XVIII века, Београд, 1955, стр. 277.

    Не можемо са сигурношћу рећи да су данашњи Фратуцани потомци Георгија Фратуцана, али с обзиром на реткост презимена, то није немогуће.

    Иначе, од познатијих носилаца овог презимена издваја се име Јована Фратуцана, члана Секције за економске послове Српског народног одбора у Новом Саду 1918. године.

    в. Илија Петровић, Војводина Српска 1918, Нови Сад, 1996, стр. 267