Poreklo prezimena Crnoglavac

19. mart 2012.

komentara: 2

[toggle title=”TESTIRANI CRNOGLAVAC NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Crnoglavac

Haplogrupa: R1a opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. PV

    Crnoglavci su poreklom iz sela Crna Glava na Kopaoniku (iznad Josanicke Banje) . Njihov se predak odselio pre 1804(nisam pronasao bas tacno kada jos uvek) na miraz u Mitrovo Polje i tamo su ga mestani prozvali ‘Crnoglavac’ ,pa je tako i upisano u knjige kao njegovo prezime i prezime njegove dece kad je pravljen prvi popis tih godina. Slave istu slavu Arandjelovdan i Svetu Anu i imaju istu haplogrupu kao i svi ostali Crnoglavci (stanovnici sela Crna glava) R1a>R-YP 4278 bez obzira na prezime . O selu Crna Glava čitajte na portalu porekla .

  2. Crnoglavac

    Poreklo prezimena Crnoglavac

    Crna Glava, koja se nalazi iznad Jošaničke Banje na Kopaoniku, podarila je prezime Crnoglavac kao pojedinačno i Crnoglavci kao opšte, za mnoge familije koje se iz nje, od kraja 18. Veka, poput voda iz moćnih planinskih izvora razlivaju širom Srbije, a od druge polovine 20. i po inostranstvu.
    Crnoglavci, odnosno porodice i familije koje vode poreklo iz kopaoničke Crne Glave danas imaju sledeća prezimenima – Crnoglavac, Azdejković, Aleksić, Veličković, Vukadinović, Vukosavljević, Vučković, Grujić, Dišić, Đorđević, Jakovljević, Josijević, Lazarević, Maksimović, Marković, Matić, Milenković, Milojević, Milosavljević, Nedeljković, Petrović, Radičević, Ristić, Rogavac, Todorović, Trifunović, Simionović i Filimonović. Među njima, najmnogoljudniji su sa prezimenima Trifunović i Crnoglavac.
    Crnoglavci (sa prezimenom Crnoglavac ili drugim) danas žive u mnogim mestima. Najvše ih je u Aleksandrovcu (Mitrovo Polje, Mrmoš, Rudenica, Pleš), Beogradu, Blacu (Barbatovac, Međuhana, Šiljomana, Prebreza, Sibnica), Bresničiću kod Prokuplja, Brusu (Bogiše, Brđani, Drenova, Kobilje, Lepenac, Stroinci), Vrnjačkoj Banji (Vrnjci, Lipova, Novo Selo, Ruđinci, Štulac), Donjem Milanovcu, Kragujevcu, Kraljevu (Beranovac, Gokčanica, Žiča, Konarevo, Kovači, Ribnica), Kruševcu (Modrica, Trmčari, Čitluk), Nišu i Trsteniku (Osaonica, Počekovina). Ima ih i u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, SAD-u, Švajcarskoj …
    Navedeni nizovi prezimena i mesta stanovanja nisu konačni.
    Crnoglavci slave Sv. Arhangela Mihaila (Aranđelovdan, 21. novembar), veliku slavu i Sv. Joakima i Anu (22. septembar) malu slavu – preslavu. Mnogi na Malu sv. Anu – Uspenije Svete Ane (7. avgust) seku kolač ili se sećaju da su ga sekli na ovaj praznik. I kod njih ima primera da su uzeli slavu imanja ili da su se braća i bliski rođaci dogovorili da jedni slave Aranđelovdan a drugi Jaćima kako bi jedni kod drugih bili u poseti na praznik.
    Stanovnici Crne Glave aktivno su učestvovali u Prvom srpskom ustanku te je i sama Crna Glava bila u sastavu Karađorđeve Srbije. Zbog propasti ustanka, 1813. godine krenuli su u bežanje „preko Morave“, u Milutovac i Drenovu. Posle ovog pomeranja „za vreme Karađorđeva stradanija“ neki od njih nisu se vratili u Crnu Glavu.
    Rogavčina, okolina Brusa (Bogiše, Drenova/Drtevci, Brđani, Lepenac, Stroinci) i Trmčare (kod Kruševca) naseljeni su iz Crne Glave pre 1833. godine.
    Oko polovine 19. veka Crnoglavci iz Rogavčine naseljavaju Mrmoš. Danas su tamo sa prezimenima Crnoglavac, Petrović i Rogavac. Do današnjih dana traje intenzivno iseljavanje iz Rogavčine u Aleksandrovac, Vrnjačku Banju, Kruševac, Trstenik i njihove okoline.
    Crnoglavci kao brojna familija u Stroincima pred, za vreme i posle Prvog svetskog rata zvanično su preuzeli nova prezimena – Vukadinović i Ristić. Cela Trifunova grana je zadržala prezime Crnoglavac. Posle Prvog svetskog rata deo Crnoglavaca iz prenaseljenih Stroinaca premešta se u okolinu Podujeva i sada ih tamo nema. Iseljeni su u Kruševac, Beograd, Kragujevac, Kraljevo i Veliku Britaniju.
    Danas u Crnoj Glavi žive Trifunovići, Josijevići, Vukosavljevići, Matići, Maksimovići, Dišići i Jakovljevići u zaseoku Dolovi. Kao mlađi odseljenici pod ovim prezimenima su u Kraljevu, župskom Aleksandrovcu, oko Raške, Grabovcu u Gruži, Kragujevcu, oko Velike Plane, u Beogradu, po Vojvodini i Švajcarskoj.
    Kao stariji odseljenici (posle oslobođenja Toplice 1878), iz Crne Glave su Milojevići u Međuhani, Veličkovići u Šiljomani, Aleksići, Milenkovići i Tomići u Bresničiću. Preko Dobroljubaca Crnoglavci iz Rogavčine stižu, posle 1880. godine, u Sibnicu kod Blaca. Jedna njihova porodica, sa prezimenom Todorović, ide dalje, u Barbatovac da bi preko Blaca stigla u Niš.
    Markovići su se odselili iz Crne Glave u Mali Zvečan 1913. godine.
    Za sada, najuverljiviji odgovor o poreklu Crnoglavaca je sledeći – iz Hercegovine u Moraču, zatim u Crnu Glavu na Kopaoniku, iz Crne Glave u Rogavčinu, Drenovu, Brđane, Strojince, Trmčare itd, itd. Ovo u više navoda tvrdi Radoslav LJ. Pavlović, kako u svojim objavljenim radovima tako i u rukopisima. Treba napomenuti da on ovo tvrdi na osnovu pregleda arhivske građe i literature a naročito na osnovu terenskih istraživanja iz 1935. godine, kada je zabeležio kazivanja ljudi koji su jako dobro poznavali porodičnu usmenu tradiciju. U prilog ovoj tvrdnji je i značajan argument – slave. Po Cvijiću, zapadnu stranu Kopaonika kojoj pripada i Crna Glava, naselila je „dinarska struja“, što potvrđuju bogata usmena tradicija, imena, prezimena, običaji, „kuće na ćelici“ i drugo.
    Detaljnije podatke o Crnoglavcima možemo saznati iz popisa harača (1833), poreskih knjiga, zatim, iz matičnih knjiga krštenih, venčanih i umrlih (vode se od 1837), brojnih dokumenata i literature koji su pohranjeni u arhivima i bibliotekama, prvenstveno u Arhivu Srbije u Beogradu i arhivima u Kraljevu i Kruševcu.
    Zajedničko poreklo Crnoglavca iz Mitrovog Polja i Maksimovića iz Crne Glave, poput dokumenata, sećanja i literature, potvrdile su i dve DNK analize objavljene u naučnoj literaturi i na portalu Poreklo. U pitanju je haplogrupa R1a-Z280-YP278, sa podudarnošću svih 16 markera.