Порекло презимена Угринић

18. март 2012.

коментара: 21

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (21)

Одговорите

21 коментара

  1. draško

    zanima me sve što znate o poreklu moga prezimena i nas Ugrinica

  2. Sarko

    Drasko i jos ocekujes da ti neko odgovori…nisi jedini Ugrinic, ima ih na stotine, a mozda i na hiljade koji nisu u krvnom srodstvu. Ako hoces da ti neko nadje poreklo, onda nam kazi koja ti je krsna slava, i gde zivis?? Gde ti su rodjeni ded ili praded???

  3. Драшко, ваше презиме спада у групу оних која су настала од имена народа (етноними).
    Сродна вашем презимену су и презимена Угарковић, Угрен, Угреновић, Угрин, Угриновић, Угрица, Угричић. Сва она су изведена од Угар, Угрин – Мађар.

  4. ugrin!

    Ugrinica ima sada na stotine i skoro svi imaju isto etnicko poreklo i iz iste su”prapostojbine”(Kopaonik). Izuzev hrvatskih Ugrinica sa otoka Pasman, kojih nema mnogo, svi Ugrinici iz Srbije cije sam poreklo istrazivao su poreklom iz sela Ugrinici kod Jelakca, odakle su se vekovima raseljavali dalje, uglavnom na bogatiji sever. Pre 200, 300 godina su ziveli u jednom nedalekom kopaonickom selu “Staro selo”, ali su se odatle zbog nemastine spustili ka sadasnjem selu “Ugrinici”. Inace je pre par godina umro jedan etnolog koji je pratio nasu lozu vekovima unazad, a cak je i knjigu napisao o tome, na zalost izgubio joj se trag, a on je umro. Ostale informacije se mogu naci ili u neproverenih pricama par prezivelih 90-ogodisnjaka koji su jos zivi u Ugrinicima, ili u crkvenim knjigama u staroj crkvi u Jelakcu kraj Ugrinica…. Sada je, inace, Ugrinica najvise u Beogradu, Aleksandrovcu, Velikoj Plani i dalje sirom Evrope.
    P.S. Admine, nemamo nikakve veze sa geografskim etnonimima ili nekim drugim geografskim oblastima da bi ta teorija o ugarskom poreklu Srba imala bilo kakvog osnova!:)

  5. Draško

    Prvo hvala što ste mi odgovorili. Ja sam Draško Ugrinić baš iz tog sela “Uginići” kod Jelakca, inače živim u Baljvcu na Ibru nedaleko (20km.) od mog sela. Mi Ugrinići slavimo dve slave (14 maj sveti Jeremija) i (8 novembar Sveti Dimitrije). U selu mi još žive stric i deda, a i ja sam cesto gore, tako da mi je poznato sve ovo sto ste mi vi rekli. Posto mi je deda pricao da su se nasi stari naselili iz Crne Gore ja sam nesto sam istrazivao i nasao sam neke podatke ali mi se neke stvari ne slažu (npr.krsna slava). Da li se i vi prezivate Ugrinić?

    • Nebojsa

      Radi se o zabuni. Naime u pitanju je Skopska Crna Gora. Familija Gavrilovic se seli odatle u Aleksandrovačku župu oko 1600-te godine. Slavili su Mitrov dan i Jeremijin dan a takođe obeležavali i staru slavu Svetog Nikolu. Skrasili su se u Starom selu gde od njih kasnije nastaju Popadići, Rilići, Pantelići, Jezdimirovići i mnogi drugi. Znak raspoznavanja su zasigurno ove dve slave jer niko drugi to ne slavi u toj varijanti. Ako slavite mitrovdan i preslavljate Jeremijin dan zasigurno ste mi rođak jer ja sam Pantelić. U okolini Tetova i dan danas ima naših dalekih rođaka sa prezimenom Gavrilovski. Ono “ić” su nasilno izgubili.. Ima još mnogo toga..

  6. draško

    i znaci niko ne moze da mi nesto vise kaze

    • Марјан

      Поздрав за Драшка Угринића, носимо исто презиме и моји преци су из Јелакца. Живим у Краљеву, а прадеда ми се звао Богољуб, иначе је носилац Албанске споменице и Ордена Карађорђеве звезде па тим путем идем у намери да сазнам нешто више о породичном пореклу. У селу Јелакци постоје 4 засеока: Кнежевићи, Угринићи, Вукмировићи, 4. не знам и сва носе имена по родовима који су се ту населили. Изгледа да смо се у неком периоду населили из Црне Горе али за нешто конкретнији треба бити упоран. Поздрав.

      • radiša

        Pozdrav za Marjana. Ja sam iz Rakovca, radim monografiju za Rakovac i porodično stablo, a vidim da ti je pradeda Bogoljub Ugrinić, a njegov otac se zvao Alempije. Alempije se oženio sa Vasilijom Jovanović iz Rakovca, venčali su se 08.11.1861.g. Od nje pa sve u nazad do 1690.godine i kasnije imam sve predake i potomke po njenoj liniji. Ako te interesuje javi mi se. Knjiga izlazi iduće godine iz štampe. Samo mi reci po kojoj liniji ti je Bogoljub pradeda?

        • Marjan

          Поздрав Радиша, Богољуб је са својом другом женом Макреном имао једног сина, мог деду Михајла. Мој e-mail је [email protected] можете ту да ми одговорите и да упоредимо неке ствари.

    • aleksandar topalovic

      Zdravo Drasko ja sam ti jedan od potomaka Ugrinica.Poticemo nekako iz Aleksandrovca,da se ne obazirem kako su se tu nastanili i ako imam neke informacije,pa neka to ostane za neko drugo vreme.Juce,29.1 2015 godine doslo je do okupljanja potomaka ugrinica.Nas sedamnaestoro.Bilo je to okupljanje za nepoverovati.Posto je vecina nas iz Beograda,bili su prisutni i iz V.Banje,iz V.Plane,ali i onih iz Italije i Amerike.Svi Ovi ugrinici slave Mitrovdan.Toliko za sada i veliki pozdrav Sasa T.063 8217503

  7. Victarion

    Evo nekih bitnih informacija kada su Ugrinići u pitanju:
    Ugrinići su se u Jelakce naselili oko 1750. godine (8 kuća, Mitrov dan i Jeremijin dan) iz Paljevštice (Staro Selo). Ranije su se nazivali i Popadići jer su neki njihovi članovi bili sveštenici. Stari sveštenički rod najdaljom starinom je “od Tetova”. Posle 1600. iz Stare Srbije su se najpre doselili u selo Omašnicu u Zapadno-moravskom Pomoravalju, zatim u selo Stupanj, pa u Krivu Reku i u Paljevšticu i najzad u Jelakce kao Ugrinići.

    • Sandra

      Šaljem veliki pozdrav za sve Ugriniće!
      Lepo je znati poreklo i sve te priče da bi nam poslužile kao primer za život. Taj surovi život u planini je naveo mnoge da se presele u pitomije krajeve. Tako se i moj deda Marjan Ugrinić preselio oko 1960. u Staro Selo kod Velike Plane i preselio svoju porodicu: dva sina od prve preminule supruge (Bogosava i Boru) i tadašnju suprugu, moju baku Milevu (poreklom iz Crne Glave) i sa njom dobijenu decu (Miloja,mog oca i Radinu, moju tetku). Od Bogosava se rodiše Milisav-Misa (sa porodicom živi u Starom Selu) i Milun (sa porodicom živi u Švajcarskoj). Bora koliko znamo nije nikad imao porodicu, živeo i umro u Švajcarskoj. Od Miloja se rodiše Saša (moj brat, živi u Velikoj Plani) i Sandra (sa porodicom živim u Beogradu). Radina je dobila Jelenu i Marka i svi žive u Beogradu.
      Deda je iz Jelakca doneo puno priča koje nisam zapamtila jer sam bila mala kada je umro, voleo je da ih priča i da peva, bio je zidar. Slavio je pomenute slave, Sv.Jeremiju i Mitrovdan, a to slavimo i dalje.
      Iako sam u Ugrinićima bila nekoliko puta u životu, a poslednji put pre desetak godina, taj kraj nekako osećam kao svoj. Tako se radujem i ovim vašim redovima koje sam pročitala i želim vam sve najbolje u kom god delu sveta da ste.
      Veliki pozdrav,
      Sandra rođena Ugrinić

      • Tamara

        Zdravo Sandra, znam da je ovaj post postavljen davno, ali se nadam da ćete ga videti.
        Ja se prezivam Ugrinić takođe, potomak sam Vukašina Ugrinića koji se vratio živ sa Solunskog fronta i živeo u Jelakcu.
        Ja sam sada krenula da istražujem o poreklu prezimena, i čitajući Vaš komentar i na osnovu razgovora sa mojim ocem Slavišom, došla do podatka da je Vukašin kupio zemlju od Marjana Ugrinića gde se sada naša kuća nalazi. Mi ne živimo u toj kući, ali je ona obnovljena i sada nam služi kao neka vikendica i često obiđemo te krajeve. A takođe naša kuća je nekih 50 m udaljena od kuće Vaših predaka.
        Ukoliko vidite moj komentar, molim Vas da mi se javite putem mejla: [email protected]
        Takođe bih pozdravila sve Ugriniće, i nadam se još nekim novim otkrićima o poreklu prezimena.
        Takođe ako neko ima informaciju kako se zvao etnolog koji je proučavao našu lozu, bila bih vam zahvalna.

  8. Sasa ugrinic

    I meni je poreklo iz Jelakca.Pradeda Bogoljub,deda Radul,tata Živadin.pozdrav za sve Ugrinice

  9. Nebojsa

    Radi se o zabuni. Naime u pitanju je Skopska Crna Gora. Familija Gavrilovic se seli odatle u Aleksandrovačku župu oko 1600-te godine. Slavili su Mitrov dan i Jeremijin dan a takođe obeležavali i staru slavu Svetog Nikolu. Skrasili su se u Starom selu gde od njih kasnije nastaju Popadići, Rilići, Pantelići, Jezdimirovići i mnogi drugi. Znak raspoznavanja su zasigurno ove dve slave jer niko drugi to ne slavi u toj varijanti. Ako slavite Miitrovdan i preslavljate Jeremijin dan zasigurno ste mi rođak jer ja sam Pantelić. U okolini Tetova i dan danas ima naših dalekih rođaka sa prezimenom Gavrilovski. Ono “ić” su nasilno izgubili.. Ima još mnogo toga..

    • Marjan

      Pozdrav Nebojša,
      Istraživanja Radoslava Lj. Pavlovića govore da su Ugrinići potomci starog svešteničkog roda Popadića, najdaljom starinom ”od Tetova” (Stara Srbija).
      Da su pre Popadića bili Gavrilovići nisam znao, da li imate neku literaturu gde to mogu pročitati, hvala unapred

  10. Ugrinici-Jelakce

    Dok se ne sazna vise, najuverljivija je pretpostavka da smo dosli iz okoline Tetova, i da smo dosli na te prostore u slicno vreme kada i Knezevici iz sela preko puta Ugrinica, s’tim da se Knezevici tu vec 1750-e spominju u prvim, a sacuvanim pisanim izvorima, mozemo da pretpostavimo da se doslo nekoliko decenija ranije, na crkvu ne mozemo da se oslonimo oko podataka jer je bila usled bujicnih voda sa Zeljina potpuno unistena, to moze i danas da se zakljuci usled nedostatka fresaka ili nekog ikonostasa, a gde bi imali ime , lik i jos ponesto vezano za ktitora, ili u crkvenoj riznici sacuvana dokumenta o krstenjima, a nema ih, i danas se vidi kako je pod crkve poplocan delovima gde se na par mesta naziru segmenti nekih izrezbarenih ornamenata, mozda cak i epitafa sa nadgrobnih spomenika, a kojima tu nije mesto, samo vreme dolaska, prica o predhodnoj postojbini oko Tetova, skrivena pozicija sela u sumi, na planini, i na jednom extremno skrivenom, ali i nepogodnom mestu za zivot navodi da su ti ljudi tu dosli da se skone i sakriju od necega, a ne da nasele neku novu plodnu zemlju, razlog za to bi najverovatnije mogla da bude “Velika Sablja” kako Srbi koji i danas zive na Severu Makedonije, nazivaju 1690-tu i veliko stradanje Srba sa tih prostora, a usled izgubljenog masovnog Srpskog ustanka protiv Turaka i njihove osvete potom, mi to zovemo “Velika seoba Srba” pod vodstvom Arsenija Carnojevica, samo sto mi nismo otisli cak do Budima na sever vec smo se zaustavili u dosta blizim sumama i planinama gde su se nasi preci osetili sigurno, ova teorija bi se lako potvrdila da se nismo raselili i da se neko potrudio da razotkrije starost groblja kod Starog sela, i sama kula iznad Kuline i Ugrinica je dosta misteriozna, slava sveti Mitar nas sve povezuje ka istim korenima

    • Marjan Kraljevo

      Matične knjige rođenih iz crkve su sačuvane od 1841, to i popis Kneževine Srbije iz 1833. mogu da pomognu kod porodičnog rodoslova. Najdalji predak od Ugrinića kome znam ime je Dimitrije, rođen 1773. godine. Nakon toga Mileta, Miloš, Haralempije, Bogoljub…

      • Ugrinici-Jelakce

        Veliki problem je sto se kod velikog broja Srba nije sacuvala plemensko rodovska navika da prezimena ostaju po najstarijem ili najznacajnijem muskom pretku(patronimi) ili u redjem slucaju matronimi, npr.(marici, jelici-po majci), vec su se vekovima prezimena menjala, najcesce imenima zivotinja za koje su se ti rodovi u nekom trenutku povezali, medvedi, zecevi, vukovi, cak i iz drugih razloga, iako ih je dosta zadrzalo liniju jos iz 11, 12 veka, a sto se moze videti po zapisima prezimena uglednih vlastelinskih familija, tek je 1851 Knez Aleksandar Karadjordjevic zakonskim aktom doneo uredbu o obavezno zadrzavanju trajnih prezimena…..nasao sam da u Makedoniji ima dosta familija sa prezimenom” Ugrinovski”, mozda bi se na tom tragu nesto moglo naci, svi znamo da se mnogim familijama Srpskog porekla pod Bugarskom vlascu prezimena menjala u -ov, da bi komunisti kasnije sa -ov, umesto vracanja na -ic, to promenila u -ski